Nooit eerder schreef ik een brief aan u. Als kind werden al mijn verlanglijstjes naar uw concullega Sinterklaas gestuurd en wellicht dat hij wéleens wat zieleroerselen van mij ontvangen heeft, maar u, als Kerstman, werd lange tijd door mijn familie en ook door mij genegeerd. Er was een boom. Er was eten. En dat was het.

De afgelopen jaren bent u meer en meer mijn decembermaand binnengeslopen. Het begon een aantal jaren geleden, na het onverwacht vinden van wat bescheiden pakjes onder de boom. Het bleek de trigger tot een extra cachet aan de Kerstdagen.

En dan nu. Een nieuw hoogtepunt in mijn relatie tot u. Mijn eerste schrijven naar het hoge noorden. Niet voor mezelf, hoor, ik zou niet durven… Mijn vraag betreft een persoon, die ik nog niet eens persoonlijk ken. Het betreft een dame, die direct na aanvang van 2017 al stevig met de billen bloot ging. En waar ik in eerste instantie gniffelde bij het nieuws, veranderde dat al snel in diep, diep medelijden.

Geen enkel mens verdient het om afgezeken te worden. Niet door één persoon, maar zeker niet door heel Nederland! Televisie, kranten, social media. In de rij bij de supermarkt, op het station, op kantoor. Iedereen leek pissig.

En waarom?

Ze was gewoon een beetje dom.

Lieve Kerstman, als er in uw voorraadruimtes soms nog wat luxe mondwater staat… Zou u dat dan divawaardig in willen pakken en onder Patricia’s*) kerstboom leggen? En mochten er nog een paar pallets staan… Wellicht komt het al de virtuele vuilbekkers, die haar schandaal tot in den treure uitgemolken hebben, ook wel van pas.

Heel veel succes en sterkte in deze, voor u, drukke tijden!
Een dikke knuffel voor Rudolf en de rendierbrigade.
Liefs,
Arta

*) Paaij


Arta

Zijn. bewonderen, verwonderen, notuleren, opwaarderen; Het zijn zomaar wat steekwoorden, die voor mij onlosmakelijk zijn verbonden aan 'Schrijven'. *Overigens schrijf en reageer ik als arta natuurlijk op persoonlijke titel

16 reacties

Nummer 22 · 10 december 2017 op 10:10

Lieve Arta,
Ik heb jullie prof.dr. mr. ir. R.Leijdecker van het O.I.L.(1955) gevraagd mijn reactie te geven in jullie taal.
‘ Als er niets meer te melden valt over uitgebluste bekende Nederlandse gepensioeneerde personen, dan wachten de paparazzi’s als hyena’s op 1 moment van onbedachtzaamheid. En ja, mevrouw Paay moest aandacht krijgen na een glamour leven met Curry en Ketchup. Dus de badkuip in en toestemming geven om haar droge openstaande mond te zien bewateren. Tsja, dan hebben de hyena’s bloed geroken en ging mevrouw Paay aan de schandpaal. Dom, dom en dom van mevrouw Paay om zichzelf beplassend te laten filmen. Maar wat haar hobby is dat blijft haar hobby. Of zoals een meneer Joling en Heukenroth toeteren ‘ze kunnen onze rug op’ . Ook dat is hun hobby. Ik wil het niet weten of zien. Daar ben ik te oud voor en dat verdraagt mijn hart niet meer. Dus voor al die adem onfris ruikende hyena’s een ijsberg met een nog niet ontdooide beer. Wee hun gebeente als de beer ontdooit dan zijn de rapen pas gaar! Voor mevrouw Paay: tandenborstel en tandpasta, een tongschraper en mondwater…. kabbelend mondwater. Haar YouTube videootje’ Mond spoelen doe je zo’ zie ik dan graag tegemoet.

Vrolijke kerst 2017 en een ColumnX fantastisch en gezond 2018!

Ook namens Rudolph en zijn vrienden,

De Kerstman

Mien · 10 december 2017 op 13:33

Vreemd, ik proef ineens een hele nare smaak in mijn mond.
Het is geen amandelstaaf maar eerder een bedorven pretletter.
Dat de olieballen maar heel snel mogen komen.

Nummer 22 · 10 december 2017 op 16:37

Mien,
Even de AD Oliebollen test 2017 afwachten. Anders eet je straks : een naar bedorven beslag muf ruiken bol dat in motorolie uit 2001 is gefrituurd en waar de zwarte krenten resten zijn van de reserve wiel rubberband. de smaakpapillen worden aangevallen alsof de Noord Koreaanse dictator nu al een raket naar deze oliebollenkraam heeft geschoten en thuis geniet van de lekkerste oliebol van 2017. Deze oliebollenkraam moet u snel voorbij lopen, kijk niet achterom want u struikelt over de kots resten van degene die deze smerige bal beslag wel hebben durven eten.

    Mien · 10 december 2017 op 19:17

    Tijd voor een brilletje Ruud. Ik heb het hier over olieballen.
    Dat is van een geheel andere orde dan oliebollen.
    En kom nu niet aan met oliebellen. Niet te vergelijken met bellen vol champagne.

      Nummer 22 · 11 december 2017 op 07:38

      Shit Mien, aiii. Ik ga maar s naar een opticien voor een bral..brel… brol…of bril test.

      Oliebal? Is dat zoiets als een bal masque voor olie domme olieballen testers dan??

Nummer 22 · 10 december 2017 op 16:38

Arta, ik heb mijn Letter to Santa Claus ingezonden!

Wayan · 10 december 2017 op 23:39

Ik begreep deze column eerst niet. Heb “Paay” moeten googelen. Dat komt er van als men op een eiland ver van Europa woont…

    Mien · 10 december 2017 op 23:57

    Ik dacht toch dat Paaij ook een internationaal begrip was, zeker op de Bovenwindse eilanden. Of waren het nu de Onderwindse?

Mien · 10 december 2017 op 23:55

@Wayan: Ik dacht toch dat Paaij ook een internationaal begrip was, zeker op de Bovenwindse eilanden. Of waren het nu de Onderwindse?

Wayan · 11 december 2017 op 08:55

Bali, Indonesie

Nummer 22 · 11 december 2017 op 12:35

Aha… Bali… vrij van Orkanen met vrouwen namen als Patricia ( Paay).
Baik! Terima Kadi!

Wayan · 11 december 2017 op 12:38

Nummer 22, je bedoelt terima kasih

Arta · 12 december 2017 op 00:21

Koffiekransjes onder columns; Altijd gezellig!
Dankjewel voor jullie enthousiaste reacties!
@Wayan: Paaijloos zijn is geen straf ?

Karen.2.0 · 15 december 2017 op 00:38

Mooie brief, Arta! Ik was Paaij alweer vergeten (ik denk ook dat ze dat hoopt 😉

Lianne · 21 december 2017 op 21:55

Ik lees deze column nu pas, net nadat ik die van mezelf heb ingezonden. Ik moet er echt om grinniken, om meerdere redenen. Maar vooral om de vele woordgrappen die je in de mond neemt.
Leuke brief, Arta!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder