Gisteren weer een prachtige zonsondergang gezien. Ik zat op een stoeltje voor een strandcafeetje met mijn blote voeten in het zand. Naast mij hoorde ik een Amerikaanse toerist tegen zijn zoontje zeggen: “Wat je daar ziet is acht minuten geleden gebeurd. De zon is al acht minuten geleden over de horizon verdwenen.”

“Hoezo?” zei zijn zoontje. “Ik zie de zonsondergang toch?”

“Het licht van de zon heeft acht minuten nodig om de aarde te bereiken aan een snelheid van 300.000 kilometer per seconde, begrijp je? Daarbij komt nog dat de zon niets doet, het is de aarde die beweegt. Stel dat de zon plots ophoudt te bestaan, dan nog zou je deze zonsondergang zien wegens die acht minuten die het licht van de zon nodig heeft om de aarde te bereiken.”

Ik hoorde eindelijk weer eens een degelijk opgeleide persoon praten. Word wetenschap tegenwoordig nog onderwezen op school zoals in mijn tijd? Weet de jeugd van tegenwoordig dat er biljoenen sterren zijn in ons Melkwegstelsel en dat er biljoenen andere Melkwegen zijn? Begrijpen zij dat onze zon gewoon een kleine ster is en dat er planeten zijn met drie zonnen?

In Indonesische scholen weten de leerlingen dit niet, want de Minister van Onderwijs heeft opdracht gegeven om meer godsdienstlessen in te lassen, dit ten koste van de lesuren besteed aan wetenschap.

Geen wonder dat slechts drie moslims ooit een Nobelprijs voor wetenschap hebben gekregen. Zeer betekenisvol is het feit dat het graf van de Pakistaan Abdus Salam (Nobelprijs Fysica in 1979) beschadigd werd ; op zijn grafsteen stond geschreven: “First Muslim Nobel Laureate”. Bij bevel van een Pakistaanse rechtbank werd het woord “Muslim” verwijderd omdat Abdus Salam behoorde tot de Ahmadi Moslims (Ahmadiyya) die niet erkend worden als “echte” moslims en dus gewoon beschouwd worden als ketters.

Kinderen moeten aangemoedigd worden om vragen te stellen over de natuur, en mogen geen antwoorden krijgen die gebaseerd zijn op onveranderlijke dogma’s van oude religieuze boeken. Alleen dan kan gegarandeerd worden dat er in de toekomst nog wetenschappers bestaan.

De wereld heeft meer behoefte aan natuurkundigen, scheikundigen, biochemische en werktuigkundige ingenieurs dan aan sociologen en marketing managers. Om even een open deur in te trappen: dankzij mensen die wetenschap studeerden hebben wij het internet, de mobiele telefoon en de vooruitgang in de geneeskunde.

Moedig je kinderen en kleinkinderen aan om te kiezen voor een wetenschappelijke carrière!

Categorieën: Algemeen

6 reacties

troubadour · 30 december 2015 op 13:46

Godsdienstlessen? Goed bezig. Ik ga weer zilverpapier sparen.

Esther Suzanna · 30 december 2015 op 15:59

Leuk stuk. Vraag alleen is wat al deze vooruitgang ons heeft gebracht? Geef mij maar méér timmermannen, loodgieters en groen- en waterwerkspecialisten. Niet alleen vanwege hun gespierde torso… 😉

Mosje · 30 december 2015 op 22:38

Je hebt een punt Wayan. Naar mijn mening worden veel problemen waar onze wereld mee worstelt veroorzaakt door een gebrekkige spreiding van wetenschap en kennis.

Wayan · 31 december 2015 op 02:24

Dank voor de lovende reacties. Ik heb nochtans een fout geschreven: In plaats van “biljoenen” had ik “miljarden” moeten schrijven, want dat is de waarheid. Een biljoen is veel minder dan een miljard!

Wayan · 31 december 2015 op 08:58

Ik wens alle columnx-ers een heerlijk jaar 2016 en veel schrijf- en leesgenot ! Ik zit in mijn tuintje, en het is 35 graden!

Mien · 31 december 2015 op 15:16

Alles is wetenschap. Uiteindelijk. Nadat je het weet. Voor jou ook de beste wensen Wayan. Ik zit by the way momenteel ook in mijn zwembroek.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder