De mens is slechts een gevolg en een oorzaak in de loop van de natuur. Dit is een vrije interpretatie uit het gedachtegoed van een van de grote Nederlandse vrijdenkers. Baruch Spinoza (1632-1677), gewaardeerd lenzenslijper voor de kost, stamt uit een Sefardisch-Joodse familie dat het Iberisch schiereiland verruilde voor tolerant Amsterdam. Hij keerde zich af van de algemeen geldende overtuiging dat een allesoverheersende macht de mens had aangesteld als hoeder van de aarde. Onder invloed van Descartes werd hij een adept van de rede: alles in, op en rond de aarde kan worden verklaard met behulp van natuurwetenschappelijk onderzoek, zoals door Spinoza’s geniale tijdgenoot Christiaan Huygens werd gedaan, en gezond verstand. Spinoza leerde daarvoor Latijn. Het ontkennen van een alles bepalende god kwam hem op verbanning uit de Joodse gemeenschap te staan. Blijkens zijn levensmotto, “Caute” (behoedzaam), moest hij voortdurend voorzichtig zijn in de door godsdiensttwisten verscheurde Republiek. Als aanhanger van het vrije denken, was Spinoza republikein en een tegenstander van de terugkeer van de Oranjes als stadhouder. Zijn denkbeelden zijn terug te vinden in de basisdocumenten van de grootste liberale democratie ter wereld: de Verenigde Staten. De basisvraag van zijn filosofie lijkt eenvoudig geformuleerd: hoe kan een mens gelukkig worden? Gekoppeld aan het inzicht dat de mens, als onderdeel van een werkelijkheid die niet emotioneel maar rationeel begrepen moet worden, geen vrije wil heeft, maakt dat een even uitdagende als diepzinnige vraag, vergelijkbaar met de laatste zin in zijn werk “Ethica”: “Het voortreffelijke is even moeilijk als zeldzaam”.

Naar het Paneel van Inspiratie op www.robertbeernink.nl.

Categorieën: Algemeen

Robert

Robert Beernink auteur van verhalen, #binnendoordenkers en lichtgedichten. Zijn motto: elk verhaal is waar, elke waarheid slechts geloof.

6 reacties

NicoleS · 10 februari 2017 op 18:43

Zeer lezenswaardig stuk over Spinoza. Graag nog meer van dit?

Esther Suzanna · 10 februari 2017 op 22:49

Ontegenzeggelijk knap geschreven maar dat doe je altijd. Toch begrijp ik niet wat het doel is van dit stuk. In Wiki of elk boek over filosofie staat het helderder beschreven. Zelfs zou ik kunnen zeggen dat je Baruch Spinoza te kort doet hier. Zijn gedachtegoed was zo veel meer omvattend.

Wél, door je taalvirtuositeit, met plezier gelezen.

Karen.2.0 · 11 februari 2017 op 00:46

Weer zo’n knap stuk. Ik lees het met veel plezier en niet eens zozeer vanwege de inhoud maar vooral vanwege de manier waarop jij kunt schrijven, petje af. Ben erg benieuwd wat er nog meer op je inspiratiepaneel hangt (en wat het brengt).

    Karen.2.0 · 11 februari 2017 op 10:40

    Dat is een vreemde reactie! Lees waar ‘niet eens zozeer’ staat ‘niet alleen’ (want zo was het bedoeld)

Nummer 22 · 11 februari 2017 op 12:33

? van jouw column ben ik gecharmeerd! Knap en mooi geschreven!

De ‘ wil’ wat is dat? De vrije wil? Als keuzes maken vanuit de vrij wil gebeurd wat is dan een keuze. Het is waar we zijn. Als mens, in een samenleving…een familie verband, cultuur en subcultuur maar ook religie! Die invloeden kleuren het individuele beeld, perceptie en uiteindelijke keuzes…ons hele aards leven lang. Dus ‘ vrije wil’???

Wayan · 11 februari 2017 op 14:41

Vrije wil ? Een optelsom van genetica, opvoeding, sociale druk, marketing en wat je vanochtend hebt gegeten.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder