Afgelopen woensdag was het vijftien jaar geleden dat zich een moment aandiende waarvan je altijd blijft onthouden waar je toen was en wat je deed. Het was stralend en warm buiten. Desondanks zat ik binnen op dezelfde plek als nu te schrijven. Een toneeltekst moest af. De brand die wat verderop was uitgebroken produceerde een ongewoon dikke rookwolk. Mijn alleenstaande moeder die vlak bij ons woont, belde net ongerust op. Zij heeft de oorlog meegemaakt, dus ik had wat alerter kunnen zijn. Maar die middag was ik de autist die gefocust op scherm en toetsenbord letters, woorden en zinnen tot fictie tikte. Dan wordt het vijf over half vier. Een enorme explosie veegt de wijk Roombeek van de kaart. De ontreddering door het onbevattelijke en paniek om vermiste dierbaren in de uren daarna is realiteit en bijna onbeschrijfbaar. Het meest beangstigend vind ik een groot ammoniakvat dat op ontploffen zou staan. We vluchten voor het latente gevaar naar McDonald’s in Oldenzaal. Daar komt het besef dichtbij dat die paar uren maar een fractie zijn van wat mensen in verre oorlogsgebieden moeten doorstaan: jarenlange gekmakende angst. Langzaamaan wijkt het gevaar en vindt bijna iedereen elkaar terug. Uit de weken daarna blijft mij bij dat mensen ineens veel respect en begrip naar elkaar tonen. Wij hebben als overlevenden van een ramp een bijzondere band ontwikkeld. Dat is zo groot dat de kleinburgerlijkheid een tijdje naar de achtergrond verdwijnt. Sinds dat weer overging, resteert alleen de herinnering aan hoe bevrijding werkelijk voelt.

16 mei 2015  #BinnenDoorDenken

Categorieën: Algemeen

Robert

Robert Beernink auteur van verhalen, #binnendoordenkers en lichtgedichten. Zijn motto: elk verhaal is waar, elke waarheid slechts geloof.

3 reacties

Mosje · 18 mei 2015 op 20:09

Vluchten naar McDonald’s, dan moet de nood wel erg hoog zijn 😉

Tegenspoed kweekt een band, dat is waar. Vandaar dat af en toe een rampje helemaal geen kwaad kan.

Mien · 19 mei 2015 op 08:07

Ooit in de keuken gewerkt bij McDonalds? Je moest eens weten wat daar allemaal op ontploffen ligt / staat. Niet de veiligste plek om te schuilen. Nogal dure oplossing voor tijdelijke kost en inwoning. Aan de andere kant, je wordt er wel met open armen ontvangen. Maar werkt dat bevrijdend? McDonalds biedt wellicht troost in angst- en oorlogstijd, maar is het wel een geschikte verzamelplaats om lotgenoten te ontmoeten? Een goed gesprek met moeders helpt beter denk ik.

arta · 19 mei 2015 op 08:39

Mooi…

Geef een reactie

Avatar plaatshouder