Via mijn krant krijg ik wekelijks zo maar om niets het schrijven van Fleur Van Groningen cadeau. De columniste gunt – zo staat het althans in de aankondiging – de lezer een blik in haar eigenzinnige leven.

Steeds wordt de column begeleid door een foto van de schrijfster, gehuld in jeans broek en eenvoudige blauwe trui zich genoeglijk uitstrekkend op een soort Ikea-bank. Lange haren en uitstekend vakwerk van de fotograaf zorgen voor een milde erotische sfeer, nodig om haar schrijven al voor een groot deel in een welbepaalde richting te sturen. Haar contrast ouderwets gezinsleven en de eigen moderne vrijgevochten levensstijl is zowat iedere keer het stokpaartje voor de dan toch niet altijd even gelukkig over komende jonge vrouw. Wat er werkelijk uit het hart komt, of wat dan meer het super zeemzoeterige zou kunnen zijn waar ze als begenadigde woordengoochelaar haar boterhammetjes mee verdient, daar heeft de lezer een beetje het raden naar. Maar die hoeft het niet te weten, het kat en muis spelletje waarmee ze iedere week de lezer boeit zit goed in elkaar. De tegenstelling eenvoudig geluk – ver gezochte, meestal door de media opgedrongen luchtkastelen doet het bij mij althans nog een tijdje goed. Ze kan schrijven, laat dit vooral nog even de kerngedachte zijn.

Maar toch, eigenaardig is dat ik haar schrijven wekelijks terug vind in een bij onze krant gratis geleverde ‘Magazine,’ een minikrantje dat bulkt van allerlei trendy sturende onzin. Allerlei absurditeiten zoals, ik pik er maar eentje uit – spelen met textiel – proberen tal van mensen binnen een welbepaalde maar niet toevallig dure sfeer ‘geluk’ voor te spiegelen. En, ook eigenaardig, gemiddeld gezien gaat de voorkeur van de schrijfster dus uit naar een terug naar de eenvoud, weg van het snobisme dat haar dagdagelijks omringd.

Is er hier dan toch sprake van een ferme tegenstelling? Ik denk het wel. Enerzijds neemt ze de lezer iets te vaak mee naar huiselijke taferelen van rust die ze enkel nog sporadisch proeft bij haar ouders en grootouders. Anderzijds etaleert ze overduidelijk de vrijgevochten status van een moderne vrouw van meer dan dertig. Als singel op zoek naar ware liefde loopt ze rond in een duister bos vol opgepept geluk, vind ze de aan het werk gerelateerde ‘feestjes’ oersaai en dom, doorprikt ze de strategie en de hofmakerij van gladde heren, wolven in schapenvacht.

Fleur van Groningen (Breda, 1982) is een Vlaamse cartooniste, columniste, singer-songwriter en schrijfster. Ze werkt voor onder andere Goedele, Ché en dagblad De Morgen verteld Wikipedia mij. Zonder meer een brok talent maar… Of, het is een steengoede schrijfster met het enorme talent lezend Vlaanderen om de vinger te winden, of het is dan toch een broos dametje die zich schoorvoetend stukje voor stukje bloot geeft. Ik blijf haar volgen, met een onderhuids gevoel van schrik, schrik omdat kaartenhuisjes wel eens durven in elkaar te storten.

Categorieën: Algemeen

Meralixe

Er is een smaak, gewoon, een manier van het door het leven gaan, die zo verschillend is van mens tot mens, dat we mogen besluiten dat het eigen gelijk niet bestaat en dat respect voor de andere mening belangrijker is...

10 reacties

Ferrara · 16 april 2015 op 15:42

Gedurfd, een column over een columniste.
Het lijkt mij dat ze van veel markten thuis is en daar nog over weet te schrijven ook. Als ze goed is zal dat kaartenhuis niet zo snel instorten.

arta · 16 april 2015 op 21:54

Je klinkt bijna idolaat, Meralixe!

Mooie ode aan deze columniste!

Klein puntje: Singel is single.

Esther Suzanna · 17 april 2015 op 00:07

Analytische observatie van in ieder geval een breed georiënteerde dame. Waarom denk je dat het kaartenhuis in kan storten vraag ik mij dan af…
Een columnist/schrijver is maar een fractie van de werkelijkheid. En zelfs die fractie…
Een mooie psychologische observatie! :yes:

Mien · 17 april 2015 op 00:07

Het oog wil ook wat. Dat mag duidelijk zijn. Lezen, kijken en zien. De binnenkant van buiten en vice versa. Dat heb je hier mooi neergezet. Klein dt foutje bij ‘verteld Wikipedia mij’.

Pierken · 17 april 2015 op 00:53

Schoon stukske recenseerwerk, Meralixe. Goed dat je een stukje aan haar wijdt op deze oprechte wijze. Je ‘kent’ haar vast beter dan ik, maar uitgaande van haar cartoons ben ik toch wel nieuwsgierig geworden naar haar schrijven.

Sagita · 17 april 2015 op 13:00

Volgens mij zit het venijn in de staart. Na een enorme opsomming over meest bewonderenswaardige eigenschappen van Fleur vraag je jezelf af op zijn Meralix (zelden het achterste van de tong) wanneer dat kaartenhuis in elkaar zal donderen.
Waarom je dat denkt werk je dan weer niet uit. Beetje onbevredigend.
groet Sa

pally · 17 april 2015 op 15:07

Ik vind dat twijfelen na de waarderende woorden over de columniste wel mooi, Meralixe. Alsof het te mooi is om waar te zijn en je het kaartenhuis al zachtjes voelt bewegen…En alsof je daar ook een zeker genoegen aan beleeft.

Nachtzuster · 17 april 2015 op 18:05

Origineel onderwerp. Leuk om iets meer te lezen van deze, voor mij, onbekende dame. Goed gedaan hoe je haar probeert te doorgronden en te begrijpen, maar daar niet achter komt. En dat hoeft natuurlijk ook niet. Je kunt het op je eigen manier invullen, dat is het prettige van het bekende onbekende. :rose:

Hier en daar een beetje wollig geschreven, maar dat past wel in deze column vind ik.

Meralixe · 18 april 2015 op 17:51

Aan allen dank voor het reageren hoor. Mij hoor je niet klagen over de getoonde interesse voor mijn schrijven op column x.
Tja, het was uiteraard mijn bedoeling niet deze dame op welke manier dan ook door het slijk te halen. Waarom zou ik?
Deze column is geschreven van uit een boel informatie die ik wel had maar die sommige lezers uiteraard niet hadden of toch zeker minder hadden. (Ik volg haar columns al maanden aan een stuk) Zo kwam ik dus bij het twijfelachtig besluit dat ook zij zoals zo velen in de mallemolen van verplicht geluk is verzeilt geraakt en dat dit zich op één of andere dag kan wreken.
Hm… Net vandaag las ik dat ze met een niet onaardige man in de Franse Alpen zit. Ergens in het hol van Pluto met hem alleen in een hut. Hij werkt aan een boek…
Het is uiteraard maar een schrijven maar het is ook wel zo dat zowat elke schrijver dan toch iets bloot geeft van de eigen diepere ik. Dit was voor mij de kern van mijn schrijven, gissen naar het diepere in deze bijzonder interessante vrouw van vlees en bloed. 🙂

D's · 19 april 2015 op 13:59

Vallen en opstaan dus. Maar wat ís nou het kaartenhuis dat jij ziet? Dat kan ik er niet uithalen. Vanuit je reactie: misschien is het kaartenhuis schijngeluk?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder