De kleine televisie staat aan. De nieuwslezeres, gehuld in zachtroze, tiert en schreeuwt. Haar stem laat ze dreigend dalen en dan weer triomferend stijgen.
‘Wij vieren de lancering van de waterstofbom,’ lacht ze trots, dramatisch zwaaiend met de armen.
‘De grote Leider Kim Jung-Un was aanwezig bij deze grootse lancering.’
Het pafferige gezicht van de Leider met de kleine oogjes wordt getoond. Hij draagt een zwarte bontmuts en een statig uniform.

Overal in de stad Pyongyang zijn afbeeldingen te zien van de grote leider en zijn voorgangers. Ik ken hen haast beter dan ik mijn ouders ken. Op het Mansudae-plein staan twee bronzen beelden van De Eeuwige Leider van de Republiek: Kim Il- Sung en zijn zoon Kim Jong-Il. Mama en ik staan regelmatig stil bij deze indrukwekkende beelden. We buigen drie keer, dat moet. Mama legt bloemen neer. Op het plein staan vrouwen in hun traditionele volkskledij. Roze zijden jurken met witte bloemen en een strik op de rug. De voorjaarsbomen bloeien en tonen voorzichtig hun eerste lentebloemen. Mannen in groene uniformen marcheren op het plein. Links rechts, links rechts. Ze marcheren kaarsrecht in de maat. Mama houdt halt om bewonderend toe te kijken.

Ze frunnikt aan haar kraag. De kleine rode speld met de afbeelding van de Eeuwige leider zit nog goed vast. Mama draagt hem elke dag. Het is haar meest dierbare bezit. Naar papa mag ik niet vragen. Waar hij is en of hij terugkomt. Ook dan grijpt mama naar de speld op haar borst die ze zenuwachtig begint te strelen. Alsof De Eeuwige Leider mijn impertinente vragen zou kunnen horen en zij hem moet behoeden voor elke vorm van kritiek.

Toen de Grote Leider Kim Jong-Il afgelopen winter stierf, moesten we eer betonen op het Mansudae-plein. Mannen en vrouwen huilden, sommigen vielen op hun knieën in de dikke sneeuw, trokken aan hun haar en schreeuwden onbeheerst. Papa stond naast ons en keek toe hoe mama knielend snikte aan de voet van het bronzen beeld van de Eeuwige Leider. Zijn blik was star. Als een ijzige sneeuwpop stond hij daar, stilzwijgend. Hij huilde niet. Urenlang bleven de mannen en vrouwen op het plein staan om eer te bewijzen, huilend en verkleumd door de kou.

Papa werd van het plein weggehaald door vier mannen in uniform met de speld van de Grote Leider op de kraag. Hij viel neer op handen en voeten. Smekend en buigend. Maar er was geen genade. Zwijgend sleepten ze hem mee. De hakken van papa maakten lange diepe sporen in de sneeuw.
‘Niet kijken,’ siste mama, ‘Huil, kniel!’
Ik begon te huilen. Het kostte me geen enkele moeite om te voldoen aan dit bevel. Net als alle honderden mannen en vrouwen huilde ik bittere tranen, niet om de Grote Onsterfelijke Leider die nu toch sterfelijk gebleken was, maar om de papa die ik nooit weer zou zien.

 


NicoleS

Door veel te lezen word je een betere schrijver. Joost Zwagerman was ervan overtuigd. Ik houd van lezen maar ook van schrijven. Ik ben bij column x terecht gekomen dankzij mijn lieve vader die hier jaren columns geschreven heeft. Kees Schilder is zijn naam. Ik hoop evenveel plezier te beleven aan het schrijven als hij. Favoriete schrijvers: Gerard Reve, J.J Voskuil, Maarten 't Hart, Adriaan v Dis, Arnon Grunberg, WF Hermans, Simon Vestdijk, Louis Bordewijk en Jean Plaidy. Favoriete boek: Het bittere kruid, Marga Minco.

20 reacties

WritersBlocq · 28 september 2016 op 13:18

Schitterend neergepend Nicole. Bij de eerste twee zinnen wist ik direct dat het over Noord-Korea ging. En dat is echt knap. Ik ken een reisleidster die Noord – Korea doet, ze vindt het prachtig. Ik heb er een aflevering van Reizen Waes over gezien en nee, mij niet gezien.

    NicoleS · 28 september 2016 op 14:36

    Dank, WB. Ik ben bezig met een serie over leven in bijzondere culturen. Syrië heb ik beschreven met Antonia. Ik wilde iets actueels beschrijven met een eigen sausje.?

StreekSteek · 28 september 2016 op 13:56

Goed beschreven hoe een bizar land (volgens een kennis die er is geweest) vol profane godenverering zichzelf probeert te handhaven.

van Gellekom · 28 september 2016 op 14:12

prachtig beschreven. De vraag blijft hoe lang zulke engerds zich zullen/kunnen handhaven

    NicoleS · 28 september 2016 op 14:38

    Het komt erop neer dat ze zichzelf blijven afsluiten. Dat kunnen ze doordat China een bondgenoot zoekt en het westen niet ingrijpt. Moeilijke situatie.

Mien · 28 september 2016 op 14:24

Heb Waes ook gezien. Een grote uitdaging om in dit land reisgids te zijn. Werken alsof je leven er vanaf hangt. Het bestaat nog. Je hebt er wel behoorlijk stamina (niet te verwarren met stemina) voor nodig. Verwondering boven bewondering in dit bijzonder geval. Ook over het schrijven by the way.

Nummer 22 · 28 september 2016 op 16:38

Hey NicoleS.

Prachtig geschreven. In dat land ben ik jaren geleden geweest. Koud, starre blik en de familie portretten overheersen het straatbeeld.

Blanchefort · 28 september 2016 op 17:22

Zeer beklemmend en indringend. Beangstigend. Laat ik maar snel iets over Liefde proberen te schrijven om in een andere energie te komen.

    NicoleS · 28 september 2016 op 17:27

    Jouw verhalen over de liefde zijn wonderschoon. Lekker aan het werk!?

      Blanchefort · 28 september 2016 op 17:37

      Dank je wel! Ik ga mijn best doen. Heb momenteel wat concentratieproblemen.

Esther Suzanna · 28 september 2016 op 17:43

Mooi! Knap geschreven.

Bruun · 29 september 2016 op 10:48

Meeslepend. Echt heel mooi geschreven.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder