De leeuw kennen we allemaal. Zelfs als we nooit een dierentuin bezoeken kunnen we zijn bestaan onmogelijk over het hoofd zien. Want de leeuw is alomtegenwoordig. Hij staat als logo op de scooters en auto’s van Peugeot, op de betaalpas van ING, het doosje van Potter’s linea en brult ons vanaf het bioscoopscherm tegemoet bij films van Metro Goldwyn Mayer. Adellijke familiewapens bevatten vaak leeuwen en in het logo van onze eigen rijksoverheid staan er maar liefst drie. Waarin een klein land groot kan zijn. De leeuw is het nationale symbool van Afghanistan, Armenië, België, Bulgarije, Denemarken, Finland en Noorwegen. De leeuw staat voor kracht, moed, gezag en stoerheid, eigenschappen die we mateloos bewonderen, vooral als we ze zelf niet bezitten. We hebben het dan over de leeuw, het mannetje, niet over de leeuwin, want ook in het dierenrijk is de vrouwenemancipatie verre van voltooid.

Maar zelfs als we blind zouden zijn konden we niet om de leeuw heen, want ook in de spreektaal heeft hij zijn sporen nagelaten. Zo moedig als een leeuw, je in het hol van de leeuw wagen, laat de leeuw niet in z’n hemdje staan… We zijn kortom al eeuwenlang danig onder de indruk van de leeuw en dat is wel te begrijpen. Want een roofdier met zó’n grote norse kop, zúlke woeste manen en zó’n diep keelgeluid, hoe zouden we daar minnetjes over kunnen denken?

Hoe is echter de praktijk van het leeuwenleven? De leeuw slaapt maar liefst 20 uur per dag. Zelfs de luiaard, toch bij uitstek het symbool van sufheid en indolentie, is per etmaal ruim tien uur langer bij kennis. Maar goed, een paar uur per dag is de leeuw dan toch wakker. En wat doet hij dan, flink gaan jagen bijvoorbeeld? Nou, als het even kan laat hij dat liever aan de vrouwtjes over, die volgens Wikipedia 81 procent van het voedsel bij elkaar scharrelen. Het mannetje mag als eerste eten en de lekkerste stukken uitzoeken, de overblijvende restjes zijn voor vrouw en kinderen. Toch niet echt een gedragspatroon dat onze bewondering kan afdwingen en daar kan het feit dat het gebrul van de leeuw soms wel tot op een afstand van 8 kilometer te horen is weinig aan veranderen. Daar komt nog bij dat hij er niet voor terugdeinst om voedsel te stelen van dieren die veel kleiner en zwakker zijn, laffer kan het niet. Nee, we zullen moeten toegeven dat de leeuw zijn faam totaal niet verdient. Als hij een mens was zou hij z’n vuile sokken altijd naast de wasmand gooien en nooit eens meehelpen met de afwas. De leeuw is kortom gewoon een lul.

Als het voorgaande een moraal zou bevatten, zou die er dan op neerkomen dat wij mensen oppervlakkig en makkelijk voor de gek te houden zijn?

Categorieën: Algemeen

12 reacties

Mien · 29 september 2016 op 07:34

Ik heb na deze accurate speurtocht in het diepst (lees hol) van de leeuw een donkerbruin vermoeden dat je een maagd bent Spencer. Ik ken een ander species die door jouw beschrijving vrijwel identiek is aan dit bijzondere dier, dat sterk, mooi, lui, laf en een kei in brullen is, als het erop aankomt. 😉
De Potter’s hebben de vrouwelijke variant daarvan op alle andere blikkies laten drukken. Een beestachtig mannetje die leeuw, hier mooi in letters afgebeeld op maar liefst vijf wapenschilden. Wat een heraldiek! Leuke column Spencer.

NicoleS · 29 september 2016 op 07:43

Mooie column. En ja wij mensen zijn aardig ‘gullable’

Meralixe · 29 september 2016 op 09:12

Ik zal het je wel voor eeuwig en altijd kwalijk nemen dat je ‘onze’ fiere Vlaamsche leeuw over het hoofd gezien hebt.
En, wist je dat de leeuw bij het verorberen van een prooi steeds de ingewanden het lekkerst vind en… dat HIJ soms uren aan een stuk pakweg om de tien minuten van bil gaat?
Goede column? Ik ga er nog eens over nadenken.

    Mien · 29 september 2016 op 17:13

    Geheel toevallig kwam ik vandaag bij een zoektocht naar afbeeldingen voor mijn Pecha Kucha een afbeelding tegen van een kunstwerk uit 1968 van de Belgische kunstenaar Marcel Broodthaers. Belgian lion. Zeer toepasselijk bij deze column. Ik zie overigens dat de Belgische leeuw wel genoemd wordt in de column.
    https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/09/73/33/0973332fce06c0157d22d2a80e2d3365.jpg

    Spencer · 30 september 2016 op 12:18

    Laat me weten wat er aan mankeert.

      Meralixe · 2 oktober 2016 op 22:38

      Humor Spencer, humor…
      Schreef ik zoeven niet dat je stilzwijgen over MIJN Vlaamse leeuw me in ’t verkeerde keelgat geschoten is? Ach één en ander is voor een Holander misschien niet altijd even duidelijk…
      Er is uiteraard de Belgische leeuw maar daarnaast heb je ook de haan van Wallonië. Dan is er dat Belgische volkslied waar al lang geen sprake meer is van een leeuw en dat nagenoeg geen mens kent.
      En DAN is er dat lied van de fiere Vlaamse leeuw, een strijdlied zonder weerga…

      “Ze zullen hem niet temmen!!! De fiere Vlaamse leeuw!!!

        Spencer · 3 oktober 2016 op 11:50

        Nee, dat zal niet lukken als ie bijna altijd slaapt. : )

StreekSteek · 29 september 2016 op 11:44

Hier is het antropomorfisme voor uitgevonden: ons beeld van de leeuw is het beeld van onszelf. Laat ons nou… We hebben toch al zo weinig.

Esther Suzanna · 29 september 2016 op 12:39

Geweldig! Daarom is hij de Koning in het dierenrijk. Je slapend rijk wanen en er nog mee weg komen ook. ☺ Net als WA…

Nummer 22 · 29 september 2016 op 14:37

En vergeet Paul de Leeuw en Johnny Lion niet. “The lion sleeps tonight” klopt dus niet alhoewel deze song dan geen hit werd met “the lion sleeps all day” 😉

Met “De Leeuw van Vlaanderen” krijgt ” in het hol van de leeuw” een geheel andere betekenis.

Is een leeuwenbekje dan ook lui?

Ik heb genoten van deze column.

Ben ik even happy dat mijn sterrenbeeld schorpioen is.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder