Met enige fierheid durf ik te zeggen dat ik in een vroeger leven ‘meubelmaker’ was. Dit doet me denken aan mijn eerste werkdagen in een atelier met een veertigtal werklieden. Er heerste een duidelijke hiërarchie die alles te maken had met het echte vakmanschap. Ik, zestienjarig schoolverlatertje was al tevreden dat ik bij een echte stielman lijsten en panelen mocht opschuren met een keurig opgeplooid stuk schuurpapier korrel 120.

Naast hamer en schroevendraaier bestond en bestaat nu nog weliswaar in één of ander museum onder meer de zwong, de zweihaak, het kruishout en de oorzaag. Ooit gehoord van een lepelboor? Rare benamingen waar ‘reidel’ perfect in het rijtje paste.

“Meralixe, haal eens bij Jef de reidel?” gebood Rik me nors.(stielmannen spreken altijd nors) Ik naar Jef: “O, ik denk dat Gerard hem het laatst gebruikt heeft, ginds, die met die rosse kop en die peuk in de mond” (stel je voor, men mocht nog roken, in een meubelatelier nota bene) Ik naar Gerard aan de overkant van het stoffige gebouw.” Hm, Gerard, de reidel a u b”
“Aha, maar die is gisteren weg geweest voor reparatie hoor, vraag het eens aan Miel, die weet er meer van.” Miel zijn toegemeten werkdomein was ongeveer een vijftal meters verwijderd van de plaats waar ik even tevoren in ’t zweet mijn aanschijns stond te schuren tot mijn vingertoppen er pijnlijk dun van werden.
“ De baas heeft hem het laatst gehad” zei de man voorovergebogen over zijn schouder heen.
Ik naar boven langs de steile trap, beleefd kloppend op de deur van de baas ZIJN heiligdom dat toezicht gaf over het onderdanige gepeupel, zijn werknemers.

“De Reidel die Rik nodig heeft zou hier moeten zijn” stamelde ik rood oplopend.”Dedju” zei hij zich woedend richtend tot de lachende gezichten in het atelier, “ moet er hier niet meer gewerkt worden ?!!!” Ik, nog net een oorvijg ontwijkend, rende zo vlug mogelijk naar de eigen werkplek, kop in de grond.

Pesten op het werk mocht toen nog.


Meralixe

Er is een smaak, gewoon, een manier van het door het leven gaan, die zo verschillend is van mens tot mens, dat we mogen besluiten dat het eigen gelijk niet bestaat en dat respect voor de andere mening belangrijker is...

13 reacties

Mien · 23 juni 2015 op 15:02

Leuke invulling van de opdracht. Ik moest even denken aan een 1 aprilgrap die mijn vader ooit met mij uithaalde. Legitiem pesten zogenaamd. Ik moest een plintenladdertje halen en werd door diverse winkeliers van het kastje naar de muur gestuurd.

troubadour · 23 juni 2015 op 16:17

En ik spijkervet.

Pierken · 23 juni 2015 op 16:28

‘Een reidel’, dat klinkt weldegelijk als gereedschap. Tof stukske, Meralixe. Ehm, ‘Met iemand zijn voeten spelen’?

Esther Suzanna · 23 juni 2015 op 19:33

‘Bie ze pietje pakken?’

Haha…leuk stukske.. :laugh:

troubadour · 23 juni 2015 op 19:52

Dat waren nog eens tijden.. Kandidaat voor CvdM!

PKing · 23 juni 2015 op 20:36

Leuk stukje, Ik denk “iemand in de maling nemen”

trawant · 23 juni 2015 op 21:14

Voor het lapje houden
Bij de taas hebben
In de veiling / bij de neus nemen
een poets bakken etc etc…

g.van stipdonk · 23 juni 2015 op 22:19

Hup, een alternatief: Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Doet me denken aan het verhaal van de jonge bouwvakker die door zijn maat naar het gemeentehuis wordt gestuurd om alle duimstokken van het bouwproject te laten ijken. Komt hij terug met alle exemplaren doormidden gebroken. “”Sorry, ze zijn allemaal afgekeurd.”

Yfs · 24 juni 2015 op 08:12

Haha, erg leuk geschreven Meralixe. Je bracht me even in de war met een “vroeger” leven, wat ik in eerste instantie interpreteerde als een “vorig” leven.

Later kreeg ik toch sterk de indruk dat de nog jonge
Meralixe die van toeten noch blazen wist, toch duidelijk met ‘een kluitje het riet in gestuurd is”.

:yes:

pally · 24 juni 2015 op 13:11

Zo leuk, Meralixe! Om te lachen , maar ook met een tikje mededogen voor het beginnende ambachtsmannetje…
Ja ik denk ook: ‘met een kluitje in t riet sturen’. Maar wellicht is er een Vlaams gezegde dat hier op slaat.

Spencer · 24 juni 2015 op 15:55

Van het kastje naar de muur sturen?

arta · 25 juni 2015 op 19:45

Het moet wel ‘Van de reidel naar het plintentrapje gestuurd worden’ zijn.
Leuke uitwerking!

arta · 1 april 2016 op 22:50

Zeker één van jouw besten, Meralixe!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder