Buiten miezert het lichtjes. Het is nu al de derde keer dat die zeldzame vogel, schuw als hij is, beschutting zoekt in de grote eikenlaar aan de overkant van de tuin. Het is een mooie vogel.
Tom kan maar net een glimlach onderdrukken als hij een radioman hoort orakelen dat alles er gekomen is door evolutie. De ontwikkeling van blubberende kwalletjes richting de Vlaamse gaai zal daar dan wel zéér lang over gedaan hebben.
Met een verrekijker bewonderd hij de afwisselend witte en blauwe verenpracht aan de randen van zijn vleugels. Pure kunst van een Schepper die iets schoons wilde toevoegen aan wat al schoon was denkt hij. Een soort puntje op de i.

Gelukkig, de radioman is eventjes aan ’t pauzeren. Wat zei die daarnet? Iets in de zin van, ‘het proces waarbij erfelijke eigenschappen binnen een populatie van orgasmen veranderen in de loop van de generaties als gevolg van genetische variatie, voortplanting en natuurlijke selectie?’ Zucht, ‘t klinkt behoorlijk ingewikkeld.
De radiomakers proberen via de symfonische muziek van Pink Floyd de zo even gesproken woorden kracht bij te zetten. “Hopeloos” denkt Tom luidop… “Wat een gelul.”

Ach ja, om dan toch even bij die vogel te blijven. Wat was er het eerst, de kip of het ei? Zo wordt de aanhanger van de schepping vastgezet. Via enkele onnozele strikvraagjes evolueert men richting Adam en Eva om zodoende te eindigen bij stellingen zoals daar zijn, ‘Godsdienst is de basis van alle oorlogen’ of, ‘we zijn nu eindelijk verlost van dat juk, leve de vrijheid.’

Nu pas heeft Tom het in de smiezen. De Vlaams gaai pikt eikels weg die in deze herfstperiode overvloedig te vinden zijn. Dat maakt hem nieuwsgierig. Wat doet die vogel met al die noten? Eventjes googelen…

Oooo! Tom zijn mond valt zo wat open van verbazing! De Vlaamse gaai, ook wel schreeuwekster of meerkol genoemd, vertoond wel enkele bijzondere eigenschappen. Door eikels ver weg van de bomen in zachte gronden te verstoppen wordt hij zelfs de grootste ‘bosbouwer’ genoemd. In het Duits spreekt men dan ook van de Eichelhäher. Fraai!
Getuigd het aanleggen van een wintervoorraad van een zekere vorm van intelligentie? Noem het gemakshalve maar instinct en natuurdrift hoor maar als DIT allemaal moet gekoppeld worden aan Darwins evolutietheorie, dan zullen we nog zéér lang bezig zijn.

“Wat een wonderbaarlijke levenslopen” denkt Tom terwijl hij het middagmaal klaar maakt. Gelukkig zijn er ook Vlaamse gaaien met kleine trekjes van Alzheimer. Door niet zo goed meer te weten waar ze hun eikels verstopt hebben geven ze de natuur een zetje.
Wie verzint zó iets? Een stoere eik die hulp krijgt van de Eichelhäher, een schichtige vogel.

Categorieën: Algemeen

Meralixe

Er is een smaak, gewoon, een manier van het door het leven gaan, die zo verschillend is van mens tot mens, dat we mogen besluiten dat het eigen gelijk niet bestaat en dat respect voor de andere mening belangrijker is...

12 reacties

Lianne · 25 oktober 2016 op 13:48

Mooi filosofisch verhaal naar aanleiding van een waarneming. Het is een prachtige vogel, een genot voor het oog. Ik probeer nu om de populatie van orgasmen van mijn netvlies te krijgen. 😉

StreekSteek · 25 oktober 2016 op 13:49

‘een populatie van orgasmen’ is een geweldige vondst. Anders komen we niet vooruit! Ik las eerst bijna automatisch ‘organismen’! Zo verrassend is de natuur.

Mien · 25 oktober 2016 op 14:20

De Vlaamse gaai is een echte spuit elf onder de vogels. Irritant maar ook humor- en smaakvol. Goed neergezet Meralixe.
Mocht je nog puntjes op de i willen zetten: vertoond en getuigd graag met een t. 😉

NicoleS · 25 oktober 2016 op 15:22

Mooi stuk . Ik houd wel van een verhaal over de natuur. Goed opgetekend

Nummer 22 · 25 oktober 2016 op 19:37

Schitterrend! Hoor de twijgjes door de voorzichtige stappen op het dorre hout al breken.

pally · 26 oktober 2016 op 16:13

Mooi stuk over de natuur en de Vlaamse gaai,Meralixe! Hij is bivakkeert veel in onze boomgaard. Ik verdenk hem er zelfs van dat hij er woont.(ik denk eigenlijk dat orgasmen wel een verschrijvinkje was..)

Meralixe · 26 oktober 2016 op 16:32

Allen dank voor het reageren.
Tja, dat d-t probleem blijft me achtervolgen.
Dat van die ‘orgasmen’ is er inderdaad in geslopen. Ik beken, ik heb die zin ‘gestolen’ van ’t internet en om één of andere duistere reden is die fout er in geslopen.
Verder schreef ik deze column om reacties uit te lokken richting het inhoudelijke maar die bleven uit.
Ach, misschien was de column niet ‘leuk’ genoeg.

Spencer · 26 oktober 2016 op 19:48

Nou, ik heb wel nagedacht over een reactie op het inhoudelijke. Maar uiteindelijk besloten dat het zo onderhand kinderachtig is geworden om mensen op hun geloof aan te vallen. En natuurlijk het besef dat het toch niets uithaalt. Niettemin: van kwal naar Vlaamse gaai heeft minstens negenhonderd vierendertigmiljoen (934.000.000) jaar geduurd. Dus inderdaad ‘zéér lang’. Als je in God gelooft wordt alles veel overzichtelijker, want Die was in zes dagen klaar. Met álles. Dus Hem kun je niet kwalijk nemen dat Ie wel eens een steekje liet vallen. Zoals bij de sluipwesp, die zijn eitjes in een rups spuit waarna de uitgekomen larven de levende rups van binnenuit opvreten. Of hersentumoren bij kleine kinderen. Of… nee, genoeg zo.

Meralixe · 26 oktober 2016 op 20:30

Aha… Spencer!!!

Nee hoor ook van mij krijg je geen sluitend bewijs van een god met of zonder hoofdletter. Neem nu eenvoudig weg ‘geloven’ wat betekend dat dit iets voor waar aannemen is dat je NIET ziet.
Dat alleen al is tegen onze natuur.
Ik merk wel aan je reactie dat je ook wat hebt zitten googlen. Ook ik merkte aan die sluipwesp en zo dat Darwin vooral de wreedheid van de schepping als grootste reden aangaf om te twijfelen aan een ‘goede’ God.
Hij leefde ook in tijden van enorm uit de hand gelopen macht en gezag van mensen die ‘het geloof’ gebruikten om de massa in de ban te houden.
Beweren dat er geen God is klonk toen revolutioneer.
Toch nog even dit, Darwin spreekt van een evolutie… theorie en, er is de laatste honderd jaar nog geen enkel, geen enkel nauwsluitend bewijs getoond van een eventuele evolutie zoals hij het bedoelde. Het zou immers zo zijn dat er maar sprake zou zijn van evolutie als er fouten gemaakt worden binnen de verdere vorming van andere levensvormen en dan zou negenhonderd vierendertigmiljoen jaar misschien wel eens te weinig zijn voor, ik zeg maar wat, het oog van de mens.

Blanchefort · 26 oktober 2016 op 22:55

“Tja, dat d-t probleem blijft me achtervolgen.” Het is niet een probleem maar gewoon een kwestie van logisch nadenken.:)

J.oost · 27 oktober 2016 op 00:35

Mooi verhaal over de Vlaamse gaai. En ja, wij zien ze ook regelmatig in de tuin.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder