Karmeliet is een steensoort die zijn oorsprong vond in het Pleistoceen. Het was de belangrijkste delfstof voor Nederland in de tachtigjarige oorlog. De kanonkogels uit die tijd bestonden grotendeels uit Karmeliet. Vanwege een vergelijkbare cohesie kon gemalen Karmeliet samen met lood tot één massa worden gesmolten. Daarna werd deze combinatie half heet ‘gestempeld’ tot kogels die zijn ingezet tegen de Spanjaarden. En succesvol. Het einde van de ‘burger’oorlog, tevens wereldoorlog, werd ermee beslecht. De spreidgraad/schade na de inslag was tot dat moment niet groter geweest. Voor hen die dat nog niet wisten: Het woord ‘dondersteen’ stamt uit de 16e eeuw en is rechtstreeks gerelateerd aan Karmeliet.

Het succes had ook een tegenkant. In de geschiedenisboeken staat Karmelietwinning gelijk aan slavernij. Het liet zich lastig winnen. Het is de harde, veelal vierde laag onder het Liergesteente van de bergopbouw in bepaalde gebieden. De mijnkampen centraliseerden zich dus aan de voeten van Karmelietrijke bergketens. Doorgaans in landen vol armoede. Afrika, China en Armenië zijn voorbeelden waar veel mijnen zijn uitgebaat. Dat heeft veel slachtoffers geëist door onder andere slechte hygiëne (de Pest) en instorting van poreuzere bovenlagen. Totdat de winning ervan in 1896, door Amerika geïnitieerd, mondiaal aan banden werd gelegd.

Anders dan een gewilde delfstof voor oorlogsdoeleinden kende de verwerking van Karmeliet eerdere waardevolle toepassingen. Zo is de steensoort vanaf de Japanse Keiun-periode (rond 704 n.C.) tot de Nara-periode een wettig betaalmiddel geweest. Betalen met stenen zo groot als platte kiezels. Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar in die tijd kochten ze eten met steenscherven. Hoe moet een gemiddelde portemonnee er uit hebben gezien?

In de hedendaagse cultuur van Japan is dat tijdvak nog steeds terug te vinden. Zo bestaat bijvoorbeeld het keizerlijke paleis voor twee derde uit Karmeliet.
En mocht de zittende keizer (Akihito) nog eens een internationale rede houden, let u dan op zijn troon. Die stamt ook nog uit het Yamato-tijdperk. De zetel is uit één massief stuk Karmeliet gehouwen en sinds die tijd nooit vervangen door een andere.

Nee hoor, ik lul maar wat. Karmeliet is ‘slechts’ trappistenbier dat gebrouwen wordt door Brouwerij Bosteels te Buggenhout in België. Pauwel, Kwak en Deus worden daar ook gebrouwen.
Geen steensoort dus, maar gewoon een biertje. Nou ja, gewoon? Ik vind het niet zomaar een biertje en wilde daarom het verhaal achter de brouwerij vertellen. Dat is mij niet gelukt. Maar misschien had ik u wel even bij de neus? Met die oorlog en een Japanse keizer, enzo?
Noem mij een dondersteen als u dat blieft. Ik geef u op voorhand gelijk, want u had vast wel wat beters te doen dan het lezen van deze onzin … Mijn excuses.

 


16 reacties

Meralixe · 25 januari 2015 op 08:40

Inderdaad Pierken, halverwege uw column dacht ik al “wat kan mij die karmeliet schelen” maar ,ik geef schoorvoetend toe, ik las het voor waar. :-((
Maar he… Je kon natuurlijk ook nog afsluiten met de vermelding dat het wel één van de beste bieren van Vlaanderen is he. Heineken? Nee jong, das geen bier! 😀

troubadour · 25 januari 2015 op 08:47

Ach Pierken, wat deed je méér dan de Mainstream media nabootsen. En ook nog eens in correct en goed leesbaar Nederlands. Soms geniet ik ook van een lekker stukje weg, op weg naar nergens. Ik ben zelf lid van de orde van de ongeschoeide Karmelieten. Wij drinken uitsluitend tripel en plassen wild om de voeten te warmen.

Yfs · 25 januari 2015 op 09:07

Ik heb me nog nooit zo bij de neus genomen gevoeld. Alsof ik een grote gok heb zeg maar gerust!

Ik kreeg steeds meer het gevoel dat ik een stukje “copy/paste” van Wikipedia aan het lezen was en dacht zelfs “dit kan toch nooit van dezelfde schrijver zijn als van Egeltjespech”?

Vol ongeloof las ik dapper verder, je wederom prijzend om je altijd zeer gevarieerde onderwerpen!

“Hoe moet een gemiddelde portemonnee er uit hebben gezien? :rotfl:
(Daar dacht ik bijna opgelucht : Eindelijk, daar is Pierken weer!

Je verdient billenkoek ( zie Wikipedia), jij grote Donderkei!!

:yes: :yes: :rose: :rose:

Spencer · 25 januari 2015 op 11:45

Ik geloofde het. Dacht: ‘Eindelijk eens iets wat ik niet weet.’ Dat overkomt me hier – en elders – vrijwel nooit. Bedankt. :yes:

Heineken is paardenzeik.

trawant · 25 januari 2015 op 12:13

Tot over mijn oren …
‘Goh interessant en wat weet die Pierken veel, maar ja die heeft natuurlijk in het aardewerk gezeten en dan zijn dit soort zaken gesneden koek.’
Beetje Wiki vond ik het wel.
Maar en dat is lang geleden ik voel me vol bij de neus genomen!
Schitterend gedaan. :yes:

Dees · 25 januari 2015 op 12:29

Ik begon vaag te twijfelen bij ‘rond 704 n.C.’, want normaliter wordt dat toch afgerond naar honderdtallen. Verder knap gedaan! Vraag me nog wel af of je je erg aan het vervelen was vlak voor je hiermee startte?

Esther · 25 januari 2015 op 12:55

Ik ben blij dat ik heb doorgeworsteld. Wat dat was het even. Zelfs bij ‘Hoe moet een portemonnee er hebben uitgezien’, zat ik al in een zware dissociatie die ik nog ken van de middelbare…Je leest iets maar het dringt niet door…

Geniaal! Wat mij betreft had het ‘Excuses’ niet gehoeven.

Mien · 25 januari 2015 op 13:47

Een Pierkiaanse column van een geheel andere orde. Monnikenwerk moet het zijn geweest. Al dat onderzoek. Enfin, in bedeling in ieder geval een succesvol slagen. :yes:

Pierken · 25 januari 2015 op 16:28

@Meralixe: Ik geef aan dat Karmeliet niet zomaar een biertje is, toch? Daar gaat maar één biertje boven en dat is Westmalle. Ook uit Vlamië 😀 (troubadour).

@Troubadour: Monniken plassen nooit wild. Die dragen een pij.

@Yfs: Ergens met boter en suiker de taart ingaan. Weet je nog, Yfs? Afgelopen oktober. Je kent het verhaal. Jammer dat je er toen niet bij kon zijn. Je had mijn gezicht moeten zien met mijn gok die toen beet werd genomen door 22 handen.

@trawant: Voor onduidelijke vakken had ik een 7. Met niet geschiedde geschiedenis compenseerde ik alles. Verder, tsja, het Wiki-vormpje. Als je daaraan begint moet je het afmaken. Als je lulkoek verkoopt, smeer daar dan afgepast boter op, zei mijn moeder altijd.

@Spencer: Top! Nu maar hopen dat je deze informatie zo snel mogelijk weer vergeet. Voor je het weet zit je ergens op een feestje uit je nek te lullen. Alhoewel, er zijn een aantal specialisten, ik noem geen namen, die de norm zijn op dit terrein.

@Dees: integendeel, ik kwam net thuis van een leuk bezoek bij vrienden toen ik hieraan begon.

@Esther: Grappig, ik heb inderdaad getwijfeld of ik daarmee zou eindigen. Had ik misschien toch weg moeten laten. Thnks.

@Mien: Je kent me inmiddels een beetje, hè? Alles moet kloppen, anders begin ik er niet aan. Maanden bezig geweest!

    Mien · 25 januari 2015 op 17:49

    Ja, ja, ik ken het, eelt op de vingers en ogen. Het laat moeilijk los. 😉

Anders · 25 januari 2015 op 18:56

Ik vond het al een beetje gek dat ik dat verhaal achter ‘ons’ (overigens zeer lekker) biertje niet kende. Dus ik was er ook volledig mee weg,…..op een zondag bij de neus genomen! Goed gedaan!!

Ferrara · 25 januari 2015 op 19:38

Zo daar heb je de goegemeente hier een fraai wetenschappelijk verantwoord poepje :poop: laten ruiken. Ik dacht even die doet mee aan de Trouwrubriek nutteloze kennis.
Jij hebt vast een hoop plezier beleefd aan de voorpret.

arta · 25 januari 2015 op 22:25

Whaaa, wat een megacoole verkeerde-been-column!

Pierken · 26 januari 2015 op 18:23

@Anders: Na een zaterdagavond misschien wel Karmelietjes drinken ben je een dag later waarschijnlijk meer ontvankelijk voor zukke fop. Op maandag trapte je hier niet in. Weet het zeker! Dank voor je reactie.

@Ferrara: Je hebt deze flauwekul toch maar mooi uitgelezen. Daar hoop je dan op, zodat de lezer maximaal kwinkslaag krijgt. Ik ben blij dat dat gelukt is. Ik dacht trouwens dat jij ooit een Trouwschrijver was, maar dus ook een Trouwlezer?

@arta: Thnks! Je reactie past precies bij je huidige profielfoto.

pally · 26 januari 2015 op 22:52

Ik heb het niet helemaal uitgelezen, sloeg het meeste over, vond het saaie lulkoek. Maar toen ik het eind toch even doornam vond ik het weer leuk gedaan. Voor één keer, dan.

Pierken · 26 januari 2015 op 23:33

Dank voor je reactie en coulance, pally. Ik kijk het nog even aan, maar voel me zeker gewaarschuwd :talktothehand: :rose:

Geef een reactie

Avatar plaatshouder