Een dreigende donderwolk hangt boven het land.
Het kan haast niet anders, dan dat deze snel tot ontladingen zal leiden. Het zal gaan donderen en bliksemen. De goten zullen vol water staan omdat de afvoeren de overvloed aan regenwater niet kwijt kunnen. Iedereen zal natte voeten krijgen en met soppende sokken in doorweekte schoenen lopen.
Dat geldt niet alleen voor de mensen die met angst op de lichtflitsen wachten en bij elke flikkering van een straatlantaarn alvast angstig dekking zoeken. Het geldt ook voor de groeiende groep die uitkijkt naar het schouwspel en zich verwachtingsvol verheugt op de oorverdovende rollers die tijdens de heftigste buien niet op lijken te houden. Zij voelen nog geen angst, maar zullen toch stil worden als hun eigen huis onverwacht getroffen wordt door een bliksemschicht, die zich door alle opgeladen spanningen heen een weg zoekt naar een ontladingspunt.

Ik kijk naar de wolken en besef dat het onvermijdelijk is. De ontlading zal plaatsvinden, er lijkt geen ontkomen aan.
Het is nu alleen hopen dat er goede bliksemafleiders zijn.
Of dat het ergste overdrijft.
Of dat het snel voorbij is.

Of is er nog een kans dat het uiteindelijk allemaal mee zal vallen? Dat we wennen aan de zwarte wolk en er dan geen aandacht meer aan besteden? Dat we leren leven met de dreiging boven ons hoofd en niet eens merken dat het intense antraciet langzaam vervangen wordt door lichtgrijs en uiteindelijk gewoon oplost in het niets?
Maar stel je eens voor dat er van links, of van rechts, of van beide zijden tegelijk, nog meer dreigende wolken komen, die als enige doel hebben het verdrijven van de al bestaande dreiging. De ontlading kan dan alleen maar heftiger worden. Ik word haast bang als ik daar aan denk.

Voorlopig kijk ik af en toe naar de lucht en constateer dat de donderwolk er nog steeds is. In het land voel je de spanningen toenemen, allemaal potentiële inslagpunten. Het lijkt me verstandig er voor te zorgen om zelf geaard te blijven.


Lianne

Ik ben een enthousiast schrijfster van fictie. Voel me nog beginnend, schrijf korte verhalen in allerlei genres, maar altijd met aandacht voor de mens achter het verhaal. liannehartman.wordpress.com

10 reacties

Meralixe · 10 mei 2016 op 17:43

Waarschijnlijk probeerde je de donderwolk en het steeds maar duisterder worden te gebruiken als metafoor voor wat er zich allemaal in de wereld afspeelt. Door het te doorzichtig te maken en te dicht bij een echte omschrijving van onweer te blijven is je opzet mijn inziens een beetje mislukt.
Nu lijkt dit wel een negatieve opmerking maar nog even dit: Ik gebruik in mijn schrijven zo goed als nooit metaforen om de eenvoudige reden omdat ik dat deel van de schrijverij niet aan kan. Ik krijg geen evenwicht in het deelse net genoeg meegeven van informatie en de kunst iets op een andere manier te vertellen. Schrijven… heerlijk!

    Lianne · 11 mei 2016 op 11:20

    Het was voor mij de eerste keer dat ik dit probeerde. En eerlijk gezegd weet ik zelf ook niet of het resultaat goed gelukt is. Het schrijven voelde voor mij als balanceren, omdat ik er niet teveel van mezelf in wilde leggen of teveel met het vingertje wilde zwaaien.
    Ik ben wel tevreden dat ik de metafoor kon blijven hanteren, zonder de dreiging expliciet te benoemen. Maar of dat het geheel nu juist krachtiger maakt, of nietszeggend, weet ik niet. 🙂

Pierken · 10 mei 2016 op 17:50

De heersende dreiging in ‘ons’ land mooi metaforisch verwoord, Lianne! Top. Er lijkt geen ontkomen aan de ontlading. En tot die tijd kijken we samen enigszins gelaten naar de donderwolken. Goeie invulling.

Spencer · 10 mei 2016 op 19:55

XXXx1/2

NicoleS · 10 mei 2016 op 21:02

Mooi geschreven, Lianne.

arta · 10 mei 2016 op 22:06

Goede metafoor, pakkend uitgewerkt, zonder zijweggetjes.

Geen woord teveel, geen woord te weinig.

Yfs · 10 mei 2016 op 22:37

Ik hou juist van metaforen en deze is inderdaad heel goed gevonden! Ook de laatste regel vind ik een zeer treffende afsluiting. Top geschreven.

Mien · 11 mei 2016 op 00:10

Met het zwaard vsn Damocles doorklieven die wolken. Hebben we dat alvast gehad. En dan gaan we in pakweg 2200 ook nog eens een zee(p)spiegel krijgen die zes meter hoger ligt dan voorspeld. Om bang van te worden. Tel de zegeningen en pluk de dag. Dat rest ons en biedt rust. Mooie primer Lianne. Goed geschreven.

Lianne · 11 mei 2016 op 11:22

Dank voor de complimenten.
Het blijft verrassend wat een primer, of een schrijfveer, los kan maken.

Spencer · 25 mei 2016 op 09:24

X

Geef een reactie

Avatar plaatshouder