Ik heb een stelling: hoe duurder het kaartje voor een theatervoorstelling, hoe harder je lacht, huilt en klapt. Dat moet ook wel, want je wilt immers waar voor je geld! Hoge kosten verlagen de drempel. Dat gebeurt als iets materieels, zoals geld, wordt geassocieerd met emoties. De lach laat zich kopen.

Dat geldt ook voor gastvrijheid, overigens een woord dat volgens de Dikke niet bestaat. Wat verstaan we eronder? In het Engels spreken ze van “hospitality”, ofwel opnemen. Je geeft je vrijwillig over aan de zorg van een ander, die jou ontvangt om te kunnen zorgen. Dat is wat anders dan bijvoorbeeld: een gastvrij hotel. Ik geef u op een dienblad dat bezoekers van het Amstel Hotel de gastvrijheid daar groter vinden dan die in bijvoorbeeld het Hengelose Lansink. Ik zeg niet dat het zo is, maar de emotionele meetlat wordt gevormd door de prijslijst. Zodra er een geldbedrag aan wordt gekoppeld, is er geen sprake van gastvrijheid. Gast is materieel en vrijheid emotioneel. Als je erover nadenkt, kan het zowel een pleonasme zijn als een tegenstelling. Gasten ontvangen of te gast zijn impliceert immers een hoge mate van vrijheid in doen en laten. De tegenstelling zit erin dat er een niet-bestaand woord voor bestaat; het is blijkbaar niet vanzelfsprekend. Per saldo is het dus eigenlijk een betekenisloos woord. Boeiend is ook het perspectief: ontvang je gastvrijheid of geef je gastvrijheid? In mijn beleving is het iets gezamenlijks: ik gun jou mijn vrijheid want jij gunt mij jouw vrijheid.

22 maart 2017

Naar aanleiding van ColumnCollege in de bibliotheek van Hengelo op 22 februari 2017. Hotel Het Lansink is te vinden in Hengelo.

 

Categorieën: Algemeen

Robert

Robert Beernink auteur van verhalen, #binnendoordenkers en lichtgedichten. Zijn motto: elk verhaal is waar, elke waarheid slechts geloof.

7 reacties

Mien · 18 maart 2017 op 12:28

Prima tekst.
Gastvrijheid kun je ook uitleggen als een gast die vrij is. Vrij van dat wat moet. Wars van conventies. Zo’n gast zag ik gisteren optreden. Zijn naam: Lloyd Cole (zonder commoties, ha, ha).
Heel gastvrij. Uitnodigend om in zijn muziek te mogen kruipen, mee te glijden, meegevoerd te worden. Intiem.
Maar het hoeft niet. Zijn speciale gast: zoon William, liet dat duidelijk zien. Met een norse blik zijn ogen gericht naar het plafond.
Maar wat een perfecte samenklank in gitaarspel. Heb genoten.

NicoleS · 18 maart 2017 op 17:47

Weer een doordenker en een prima stuk. ?

Esther Suzanna · 18 maart 2017 op 18:20

Is een gast vrij, of hangt daar ook weer een prijskaartje aan? Leuk en interessant om je gedachten over te laten gaan.

Karen.2.0 · 18 maart 2017 op 18:30

Mooie binnendoordenker Robert, hoe vrijer de gast, des te meer is ie geneigd te betalen (wellicht).

Nummer 22 · 18 maart 2017 op 20:22

Gastvrijer? Is dat een vreemdganger die soms betaald?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder