Even voor alle duidelijkheid: de redactie van columnx verzint de opdrachten hoor (ik hoef er alleen maar mee in te stemmen ;-)).
Een paar juweeltjes deze keer, een paar te vage stukjes waardoor er te weinig te beleven valt, en wat puntjes op de i. Komtie!

Tous les hommes sont frères
Errug leuke uitvoering van schapen over de dam, zeker als ze nog stiekem blatteren ook.
[Puntjes op de U: alt nul 252. Brüder.]
Pijnlijk
Voor schut, voor paal, door de mand, gat verbrand … Wat ik jammer vind, is dat het nergens concreet gemaakt wordt. Nu zijn er wel erg veel zinnen die min of meer hetzelfde in net iets andere bewoordingen herhalen, en zit er geen spanning of humor in het stukje.
[Soms dacht ik dat IK helemaal niets zou zeggen … ]
Dieven
Iets door de vingers zien? Het is in elk geval weer lekker zintuiglijk opgeschreven allemaal.
[eerlijkheid gebiedT… die zich eraan BEzondigt / onthaarD]
Jabotski versus Godeliefkens
Lastig! Ik googelde op “waarheid” en kwam deze tegen: De waarheid kan geen herberg vinden. Maar een roepende in de woestijn ligt denk ik meer voor de hand.
Wel jammer dat we de argumenten zelf niet te horen krijgen.
[en zo geschiedDe …]
Zulke grote cadeaus geven wij nietEen koekje van eigen deeg?
Ook hier weer het verschijnsel dat het gegeven niet concreet gemaakt wordt. Veel omschrijving. Zin 2 tm 5 zeggen eigenlijk hetzelfde in steeds andere bewoordingen. Een column moet juist inzoomen op één kleine, exemplarische gebeurtenis. Anders “bewijs” je in feite niet wat je beweert.
Comme il faut
Hij is prachtig geschreven, een stukkie naar mijn hart. Ik houd het ook op ‘zo de ouden zongen …’
De puntjes moeten wel even héél erg op de i qua interpunctie van dialogen.
Brennerstress
Luidop geschaterd, zo moet het dus! Haastige spoed voelbaar in beeld gebracht.
Kapitein Blauwbaard
Hier moest ik ook verschrikkelijk om lachen. Voel me als de beste stuurvrouw aan de wal!
En “Heb een punt of lul niet” is natuurlijk het beste columnschrijfspreekwoord ever.
De reidel
Van het kastje naar de muur om de dichte gaatjespan, ik houd ervan.
[Vanwaar die ‘aanhalingstekens’ om ‘meubelmaker’? En let je ook ff op de dialooginterpunctie?]
Gevangen
Heerlijk hoe dat katje op het spek gebonden is! (knap gedaan met alleen dat ‘miauw’)
[maar WORD verrast …]
Zoals het …
Het is jammer dat je titel het spreekwoord verraadt. Het is zo’n fijnzinnig en invoelbaar stukje. Eigen haard is goud waard!
Namasté
Het heilige in mij groet het heilige in jou – en daarna wordt het stil. Ik vind het wel mooi, die overgang, geeft juist goed weer hoe wezenloos hij het beleefde. Ook leuk die Hoofdletters overal. “Een geur van Heiligheid?”


11 reacties

Meralixe · 28 juni 2015 op 09:42

Het was een chaotische opdracht met, dank zij de vrouwtjes, een chaotisch einde. 🙂
Hm, Hella, dat ‘meubelmaker’ deed ik om een extra klemtoon te leggen op het woord. Deze ‘beweging’ is zo ’n beetje onbewust in mijn schrijfstijl binnen geslopen. Kijk, nu doe ik het weer! Niet correct? Ik zal het niet meer doen maar wat is dan het alternatief als de behoefte aanwezig is om een woord die extra aandacht te geven. Ik deed het ook al eens door het WOORD in hoofdletters te zetten maar dat is waarschijnlijk nog een grotere zonde tegen de spelling.
Dat spel rond de dialooginterpunctie? Ook hier zal ik mijn uiterste best doen en voorkomen dat ik een eigen stijl ontwikkel die loodrecht staat tegenover de gangbare regels. :inlove:

    Hella Kuipers · 28 juni 2015 op 12:28

    Aanhalingstekens ontkrachten het woord juist. Het krijgt meer iets van een “zogenaamde meubelmaker.” Voor meer nadruk kun je het woord eventueel vetgedrukt maken. Op twitter en Facebook wordt het tussen *sterretjes* gezet.
    Een eigen interpunctiesysteem mag, zolang het dan heel consequent wordt toegepast. Maar ik vind zelf dat zulke dingen de aandacht afleiden van de tekst.

g.van stipdonk · 28 juni 2015 op 12:34

Bedankt voor het commentaar. Heb enkele van mijn eerdere columns nog eens doorgenomen en bij dit verhaal schoot het volgende gezegde mij meteen te binnen:

De wens is de vader van de gedachte

Het is de wens van de vader die de zoon op een gedachte brengt en bovendien is hij ook werkelijk de vader van de zoon!

Esther Suzanna · 28 juni 2015 op 18:50

Nou weten we nog niet wat de juiste spreekwoorden waren… 😥

Idee om die alsnog even onder ieders eigen stukje te zetten?

Pierken · 28 juni 2015 op 20:07

Dank voor je reactie(s) weer, Hella!

Comme il faut: Het kind doet inderdaad dezelfde dingen als haar ouders. Dus, ‘De appel valt niet ver van de boom’ en ‘Zoals de ouden zongen piepen de jongen’ zijn beide juist.

Kapitein Blauwbaard: Grappig dat een aantal schrijvers er geen touw aan vast kon knopen en dan niet komen op mijn favoriete spreekwoord ‘Uit de nek praten/kletsen/lullen’. De titel is kul, het verhaal is klinkklare onzin en de afsluitende ‘hindts’ zijn ook lulkoek. :-))

Over de interpunctie: Mits consequent toegepast mag je een citaat binnen het gesprokene met dubbele aanhalingstekens omsluiten, terwijl het geheel wordt omsloten door een enkele. Iedere vorm daarbinnen (enkel, dubbel) mag, mits dus inderdaad consequent geplaatst. Wellicht een toevoeging aan de uitleg?

Daarnaast paste ik voorheen de dialooginterpunctie toe zoals je die hierboven apart hebt vermeld. Jouw tip op een stukje van mij over Geer en Goor had ik verkeerd opgeslagen en toegepast, maar met jouw uitgebreide (en speelse) uitleg staat het weer op een rijtje.
V.w.b. iedere spreker op een nieuwe regel ben ik het als regel niet met juf A eens. Is er nog een hoek vrij om in te gaan staan? 😉

pally · 29 juni 2015 op 16:57

Bedankt , Hella! Ja, een beetje stom die titel, maar had onderweg op vakantie niet nauwkeurig genoeg naar de opdracht gekeken…Daarna eigenlijk te laat terug… Dus nog even vlug, vlug. Met de Franse slag, ha, ha!

Mien · 29 juni 2015 op 21:15

Gemak dient de mens. Bedankt wederom voor het professionele commentaar Hella.
Het was weer leerzaam. :yes:

arta · 2 juli 2015 op 11:49

Blijft fijn, professionele feedback.
Mijn latertje komt nog… Alleen voor de statistieken… Maar de nieuwe opdracht ga ik zéker op tijd insturen!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder