Het zakhorloge (5)

Snel maakten Gnomon en Piet zich uit de voeten, into the great wild open. Althans zo voelde het voor Piet. Hij had sowieso al lang niet meer gereisd. Het leek wel of ie in een groot schilderij van Salvador Dali rond banjerde. Alleen de grote olifanten ontbraken nog. Schichtig keek ie om zich heen, hij hoorde vreemde geluiden. Maar Gnomon leek ze niet te horen, die stuiterde als een maffe sprinkhaan over het gloeiend hete zand. De zon leek hen haast op te vreten. Totdat P.S. plots Piet een halt toe riep en maande te gaan liggen, plat op de buik.

‘De Pipipaarden komen eraan, we hebben de toorn gewekt van Grillo, hij heeft ons al gespot, sodeju!’

Met zijn neus in het zand probeerde Piet vanuit zijn ooghoeken een glimp op te vangen van wat er in de lucht gebeurde. Het regende ineens zwart gestippelde witte paarden. Ze vielen hinnikend uit de lucht en denderden vlak naast hen neer. Dat had Piet dus gehoord. Gehinnik. Wat waren het er veel. De enige gespikkelde paarden die Piet kende, waren die van Sinterklaas, Langkous en Winnetou. Maar deze paarden hadden vleugels. Ze wapperden er vervaarlijk mee in de lucht.

‘Blijven liggen!’ Siste P.S. ‘Zolang we niet bewegen gebeurt er niets!’

Na pakweg twee minuten hield de paardenregen op. De hele woestijn lag vol bezaaid. Hoe moesten ze nu verder? Het ging lang niet meer zo vlotjes over al die paarden. En ze stonken verschrikkelijk. De meesten waren dood.

‘Typisch Grillo weer. Hij smijt altijd met paarden als ie boos is. Dat belooft wat als we zo direct aankomen bij Tempus. Kom op we hebben nog zo’n dertien uur.’

‘Dertien uur? Moeten we nog zolang door deze paardenwoestijn trekken? Het zal toch niet, dat trek ik niet hoor!’ Klaagde Piet.

‘Ja, klojo, dan had je maar van dat zakhorloge moeten afblijven, nu zitten we met de gebakken peren en voeten en straks ook nog eens met verrotte neusgaten!’

Gnomon en Piet konden niets anders doen dan verder trekken. Om beurten trokken en tilden ze elkaar over de paarden, want het werd steeds zwaarder. De geur werd steeds ondraaglijker. Niets ruikt er vreselijker dan dood paard. Gelukkig waren ze nu bijna aan het eind van de bui paarden, nog vijftien meter te gaan. Alleen, nu hadden ze plots een ander probleem. Het is niet waar.

‘Sodeju, weer zo’n klote actie van Grillo, hij wil ons coûte que coûte op de vertraging zetten, zo halen we Tempus nooit!’

Met beide voeten stampte P.S. pislink op het dorre zand. De belletjes aan zijn schoenen rinkelden furieus. De rook kwam uit zijn groene elvenoren. Zo ver de horizon reikte stonden grote stalen secondewijzers rechtop in het zand geprikt. Van diverse maten en soorten. Sommigen strak en anderen met barokke uitgewerkte punten. Franse, Zwitserse, Amerikaanse, oude, nieuwe, en ook een aantal die Piet niet kende. Elvenstokken noemde Gnomon ze. Wat moesten ze daar nu mee? Een onneembare vesting, zo leek het. Hoe nu verder te gaan? De tijd drong, er was haast geboden. De bewoners bij Tempus wachtten al veel te lang. Al 2824 dagen om precies te zijn.

44 gedachten over “Het zakhorloge (5)

 1. Ik val net binnen en mis de hele context dus. Op zich best entertainment en zeker leuk.

  Tikje bizar dat ik in 1992 mijn Seiko in het ei heb gepleurd. Vooraf had ik dat ding al twee keer laten repareren aan het bandje maar het bleef op precies dezelfde plek stuk gaan. Nadat ik, stom toevallig, zomaar even door iedereen met open armen ontvangen werd terwijl ik dacht in een besloten feest te belanden, begon het te kriebelen. Naderhand begon ik al over “gebroken tijd”.

  Stil aan krijg ik het gevoel dat iemand er als de bliksem achteraan gedoken is. Nu heb ik namelijk twee horloges met gebroken bandje die geen van beide te repareren zijn (exact dezelfde casio). Een is al een paar weken zakhorloge!

  Niks mis mee hoor geachte veelposter!

 2. Ik heb mijn reactie een weekje laten weken. 🙂
  Een verhaal met heel veel fantasie, inderdaad een mix van Dali en Alice. Knap neergezet, met veel aandacht voor de omgeving. Ik ben daar zelf altijd slecht in, het decor is meestal ondergeschikt.
  Maar eerlijk gezegd past dit deel niet bij de vorige delen. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen stijl en moet zijn eigen sausje er ook overheen kunnen gieten om een eigen vervolg te kunnen schrijven.
  Ik heb vanochtend alle vijf delen nogmaals achter elkaar gelezen. Op wat kleine inconsistenties na, blijven de personages steeds redelijk gelijk en geloofwaardig. Maar de stuiterende elf uit dit vervolg past niet bij de broze en leeggezogen elf uit het eind van de vorige aflevering.

  Sorry Mien, ik vind het zeker een mooi verhaal, je visualiseert heel erg mooi een heel erg bijzonder landschap. Maar ik vind het dus geen goed vervolg op het vorige deel.

  • Dank voor je reactie Lianne. Een broos uitziende elf (want zo zag Piet hem aan het einde van aflevering 4, nadat hij de elf eerst van grote schoonheid vond) kan best stuiteren hoor. Zeker op heet zand. Ooit zelf op heet zand gelopen? Ik heb het karakter bewust niet verder uitgediept, want daarvoor is het verhaal te kort. Om Meralixe niet de stuipen op het lijf te jagen heb ik ook geen grote wending (zoals in het vorige vervolgverhaal) aangebracht, maar heb ik voort geborduurd op de laatste actie en de queeste. jammer alleen, dat ie op het laatste moment is afgehaakt.

   • Ach Mien, nee hoor jij treft geen enkele schuld voor mijn beslissing. Die fantasietoestanden zijn gewoon onderwerpen die me aan geen kanten liggen. Ik had dit ook reeds aangegeven toen men startte met de reeks.

    Het zal wel steeds een moeilijk onderneming zijn om op deze manier aan een volwaardig verhaal te komen. De kansen zouden waarschijnlijk verhogen als bijvoorbeeld de starter van het verhaal de verhaallijn verder uitstippelt richting volgende schrijver maar zo missen we uiteraard de originaliteit van het concept.

     • Ik ben het ook met Meralixe eens, dat we dan de originaliteit van het concept zouden missen. 🙂
      Andermans verzonnen verhaal opschrijven is iets anders dan zelf een vervolg verzinnen. Dat laatste vind ik toch echt leuker en verrassender.
      Inclusief alle Bob-vervolgen hebben we inmiddels redelijk wat vervolgen gezien. Dit is de eerste keer dat ik het geen goed vervolg vind. Ik zie dus geen reden om het concept te veranderen.
      Arta, Dees, als we teveel off-topic raken, zeggen jullie het maar.

 3. Grappig dat iedereen voorbij gaat aan het feit dat de elf als meisje is geboren in de versie van NicoleS en getransformeerd is tot de mannelijke vorm.

  Verder vind ik het erg knap dat iedereen, die zijn/ haar eigen stijl heeft, zo fantasierijk et het verhaal verder kan. Ook deze vind ik geslaagd!

 4. Fantasie en associatief vermogen zijn natuurlijk ideaal in fantasy. In die zin geslaagd. Ik ben het ook met Lianne eens. De elf lijkt een volstrekt ander wezen. Dat maakt het vervolg weer iets lastiger.

  Het vervolg is wel af en staat in de wachtrij. Ik hoop op een bruisende én stijlvaste nieuwe ronde!

Geef een reactie