Ze werd geboren op 16 Augustus 2008. Het mooiste meisje met zachte roze wangen en eigenwijs piekende haartjes. Als de felblauwe oogjes waren geopend stonden ze helder en wijs. We noemden haar Isabel.

Toen ze een paar weken oud was begon Isabel onbedaarlijk te huilen. Niet een klein beetje, maar hartverscheurend en onbeheerst, uit het diepste van haar ziel. Wat mijn man of ik ook probeerden om haar tot bedaren te brengen, het huilen stopte niet meer. Na een paar weken getrakteerd te zijn geweest op dit onafgebroken gebrul, kwamen de goedbedoelde adviezen voor de dag. Iedereen had wel een oplossing klaar liggen, eenvoudig uitvoerbaar. Maar zij gingen daarna weer naar huis..

Gewoon laten huilen, was een advies. Niet zo zenuwachtig zijn, dat voelt een kind, vond de ander. Zo iemand kon ik na wekenlang gehuil wel met zijn hoofd door een vers geperste strontluier heen trekken, maar ik volstond met een korte ongeduldige knik. Dat hadden we namelijk allemaal zelf allang bedacht. We hadden er alle tijd voor gehad tijdens die weken van doorwaakte nachten. Soms nam mijn zus Isabel eens een nachtje mee uit logeren. Uiteraard sliep ze dan door. Mijn man zag er intussen fraai uit met zijn blauwe oogzakken en over mezelf zal ik er het zwijgen maar toe doen.

Intussen hadden we een bakerzak voor onze kleine aanschaft. Nog een goedbedoeld advies dat we uit complete wanhoop maar opvolgden. Het kind werd gewikkeld in een roze stoffen doek en daarna werd die met klittenband dichtgeplakt. Het was de bedoeling dat het ding strak werd aangetrokken, dus mijn man, die over meer kracht beschikte dan ik, voerde deze handeling dagelijks uit. Het kind zag eruit als een roze wokkel, maar het leek toch iets verbetering aan te brengen in haar uitzichtloze situatie.  Het huilen was hiermee echter niet verholpen en de huisarts, die we na nog meer maanden vol horror bezochten, meende dat Isabel last had van Reflux. Dus moesten we elke avond een lepeltje korrels toedienen, na het gewurm met de roze dwangbuis. Uiteraard verdween de helft van deze korrels niet in de mond van onze kleine, maar ernaast.

Een wijkverpleegster van het consultatiebureau kwam langs. Ze overzag de situatie vluchtig en meende te begrijpen waarom onze dochter zo verdrietig was.  “Ze mist de borst.” deelde ze ons mee. De borst? Waar ze eens op een blauwe maandag aan gedronken had? “Wat zegt ze?” vroeg mijn man door het gegil van onze borsten fetisjist heen. Zijn ogen waren bloeddoorlopen. De blik moordlustig.  Ik antwoordde hem maar niet. “Het lijkt me onwaarschijnlijk!” riep ik boven het gehuil uit. De vrouw was overtuigd van haar gelijk en hield voet bij stuk. Zij had immers al die jaren ervaring en wij niet. We moesten blij zijn dat zij die ervaring met ons wilde delen. Wat er daarna gebeurde hoef ik denk ik niemand die dit leest uit te leggen.

Na deze ervaring met de wijkverpleging ging het huilen onafgebroken door. De Osteopaat in Alkmaar kon geen soelaas bieden, De homeopaat kwam ook geen stap verder, en de huisarts die we opnieuw een bezoek brachten dacht dat we te maken hadden met een kind die gewoon zo’n karakter had. Ook goedemiddag. Onze portemonnee was leeg, de hoop vervlogen.

Niemand die ooit een huilbaby heeft meegemaakt kan begrijpen hoe het voelt om dit te moeten doorstaan. Het gehuil gaat de ouders door merg en been. Het klinkt als een mitrailleur die onafgebroken ratelt, als een loeiende sirene die je automatisch doet zoeken naar dekking. Maar het ergste is dat je kind waar je zo veel van houdt, zichtbaar lijdt. En jij, als ouder, weet niet waarom. Je voelt je mislukt, leeg en kapot. Alsof je als ouder tekort bent geschoten. De liefde die je voor je kind voelt is onvoorwaardelijk. En niets liever zie je dat je kind  zich gezond voelt en blij lacht.

Het enige wat ons nog restte was wachten. Tot ze ouder werd, hopelijk blij en gezond.

 

Categorieën: Liefde

NicoleS

Door veel te lezen word je een betere schrijver. Joost Zwagerman was ervan overtuigd. Ik houd van lezen maar ook van schrijven. Ik ben bij column x terecht gekomen dankzij mijn lieve vader die hier jaren columns geschreven heeft. Kees Schilder is zijn naam. Ik hoop evenveel plezier te beleven aan het schrijven als hij. Favoriete schrijvers: Gerard Reve, J.J Voskuil, Maarten 't Hart, Adriaan v Dis, Arnon Grunberg, WF Hermans, Simon Vestdijk, Louis Bordewijk en Jean Plaidy. Favoriete boek: Het bittere kruid, Marga Minco.

13 reacties

Mien · 27 april 2016 op 14:50

Rondrijden met de kleine in een auto helpt. Kan ook in een Mini. Maar geen elektrische auto. Dat werkt niet. Daar hoor je de motor niet goed van. De drama’s rondom verhalen van huilende babies zijn alom bekend. Om over huilende moeders maar even niet te spreken. De enige die er blij mee is, is de buis van Eustachius. Wel een echte teartracker deze column. Tevens woedeontstopper. Goed geschreven.

    NicoleS · 27 april 2016 op 15:29

    Of op een draaiende wasmachine. Doen sommigen. Heb ik gehoord?. Blijft naar een huilbaby?

Mien · 27 april 2016 op 14:55

Tearjerker moet het zijn.

Bruun · 27 april 2016 op 22:13

Mooie column Nicole! Ik kreeg gaandeweg steeds meer medelijden met je. Hopelijk ben je na al die jaren weer een beetje op krachten gekomen…

    NicoleS · 27 april 2016 op 22:27

    Dankjewel Bruun. Daar zit nog een heel verhaal achter, want Isabel is inmiddels 7 jaar en er is uit onderzoek gebleken dat zij autistisch is. Het blijft behelpen, maar ze is heel erg lief.

DreamOn · 27 april 2016 op 23:32

Mooie column. Het eind vond ik een beetje abrupt, als lezer vroeg ik me af hoe het afgelopen was, maar dat was een open eind.
Gelukkig lees ik in je reactie waar het door kwam en hoe het nu gaat.
Mijn oudste zoon heeft ASS (Autisme Spectrum Stoornis ) en wilde juist altijd graag naar bed. Op schoot en onder mensen zijn, was juist problematisch voor hem.
Het lijkt me vreselijk, een huilbaby. En inderdaad: makkelijk advies geven als je het zelf niet hebt meegemaakt!

    NicoleS · 28 april 2016 op 08:30

    Tjee, ook een vorm van autisme. Hoop dat het goed gaat met je zoon ondanks dat. Wij hebben de diagnose pas gekregen en moeten er nog veel over leren.

Dees · 28 april 2016 op 08:26

Mijn dochter is 17 maanden oud en is altijd makkelijk geweest. Die enkele dag dat ze toch aan het huilen sloeg, keken man en ik elkaar aan en verzuchtten “je zou maar een huilbaby hebben”. Het lijkt me afschuwelijk, dat machteloze gevoel. En dat heb je goed gevangen.

    NicoleS · 28 april 2016 op 08:28

    Dankjewel. Het niet weten waarom is nog het ergste. Gelukkig weten we nu van het autisme af.

Mosje · 28 april 2016 op 15:09

Tja, die wijkverpleegsters met hun adviezen……
Als er ooit een dergelijk type bij ons stond te oreren en de luier afdeed, begon mijn zoon haar onder te plassen. Hilarisch, het gebeurde elke keer opnieuw

Sagita · 30 april 2016 op 13:17

Ja wat een ramp! Een ontroostbaar kind en niet meer te weten wat te doen!
Invoelbaar geschreven!!
groet Sa

Geef een reactie

Avatar plaatshouder