Vannacht heb ik het boek I.M uitgelezen. Verslonden in een week is een betere omschrijving. Afgunstig las ik over hun liefde en het schrijverschap dat bij beiden zo anders geuit werd maar wat hen verbond. Palmen is al enkele maanden mijn favoriete schrijfster. Haar gecompliceerde denkpatronen zijn vol gevoel en niet alleen rationeel. Waar dat bij haar op natuurlijke wijze ontstaat, moet ik hard werken om de emotionele onderlaag voor lezers voelbaar te maken. Wat ik me afvraag is of dat in mijn dagboeken ook zo was? Is het ontbreken van een zekere gevoelswaarde erin geslopen sinds ik mijn schrijven deel met de buitenwereld?

I.M. is een prachtig en ontroerend boek over Palmens liefde voor Meijer.
De afgunst komt door het besef dat ik nooit zoveel van iemand heb gehouden dat ik er een boek mee kan vullen. De theorie van Palmen, ‘fictie is een afspiegeling van de werkelijkheid, en de ‘werkelijkheid’ is doordrongen van fictie’, maakt het verhaal qua afgunst draagbaar.
Het hele boek is haar visie op de werkelijkheid, haar beleving van de relatie tussen haar en Meijer. Het zou een reëler beeld hebben gegeven als Meijer bij leven zijn relatie met haar had beschreven.

Ondanks het besef dat Palmen zelf overtuigd is dat de werkelijkheid altijd onderhevig is aan fictie blijft het pure overeind. Het feit dat zij zo intens veel van Meijer heeft gehouden is écht. Of hij zo was zoals ze hem beschrijft of heeft gezegd wat hij in het boek zei, is aan fictie onderhevig.

De verscheurdheid die ze beschrijft in I.M als zij fysiek gescheiden was van Meijer bij leven, schreef zij elf weken na zijn overlijden aan een hartaanval.
In hoeverre is het intense gevoel van ‘missen’, versterkt door het eeuwige gemis? Is het nog na te gaan of het ‘gemis’ in de reële (bij leven) setting daadwerkelijk ondraaglijk was?

Het boek Vriendschap kwam enkele maanden na Meijers overlijden uit. Ook dat boek is opgedragen aan hem, gaat ook deels over de man waar zij intens van hield. In diezelfde tijd dat zij schreef aan Vriendschap, schreef Meijer over zichzelf (De Dikke man) en deed een poging om over zijn vader te schrijven. Waarom schreef hij niet over haar? Over hun liefde vanuit zijn visie?
Was er dan een meer waarheidsgetrouw beeld van hun Liefde ontstaan?

Zijn we niet allemaal in staat iemand of iets mooier of lelijker te maken door fictie? Het magische van het boek I.M. is dat de man I. Meijer door de ogen van C. Palmen een mooie versie wordt van hem. Haar liefde voor hem geeft hem glans en een zachtheid die zij in hem zag. Door haar liefde werd hij misschien wel degene die zij in hem herkende. Hoe wij onze geliefden bezien is misschien wel de vorm die ze aannemen. Niet alleen in ons hoofd maar in direct contact straalt het af op de geliefde en die voegt zich naar ons beeld. Als de liefde niet wederzijds is dan voegt men zich niet. De macht die Liefde heeft is ongekend.
Je kunt er iemand mee maken en creëren of breken en uitbannen.

Is Liefde een geprojecteerd fictief beeld van een vermoede werkelijkheid?

Categorieën: AlgemeenLiefde

Esther Suzanna

Ik schrijf omdat ik het niet laten kan op https://www.facebook.com/esthersuzanna/ en http://suzannaesther.nl/

13 reacties

NicoleS · 6 januari 2017 op 08:07

Heb je het boek over Hans v.Mierlo gelezen? Een soortgelijke liefde wordt daar beschreven. Ook bijzonder

Mien · 6 januari 2017 op 08:59

Palmen maakt universele liefde en de daarmee vervlochten worstelingen, zowel in positieve als negatieve zin persoonlijk en vice versa. Daarom is ze zo’n goede schrijfster. Afgunst en jaloezie kunnen goeden drijfveren zijn binnen het schrijven. Het belangrijkste echter blijft het plezier in schrijven (be)houden, in zowel reeële als fictieve schrijfsels.
Goed stukje. ?

    Mien · 6 januari 2017 op 10:41

    Dat heb ik weer. Ontbrandt onlangs opnieuw de discussie over de tussen ‘n’, plaats ik er weer eens een te veel.
    Te veel van het goede, of is het een stiekem verlangen naar oud Nederlandsch?!

van Gellekom · 6 januari 2017 op 10:18

Mooi geschreven over Palmen

Spencer · 6 januari 2017 op 12:02

I.M. heb ik niet gelezen, wel twee andere titels van Palmen. Maar schrijven over boeken vind ik een goed idee. Zouden we hier vaker moeten doen.

pally · 6 januari 2017 op 15:22

Het Boek I.M. van Palmen heel goed beschreven met eigen visie, vragen en overwegingen, Esther! Ik vind het een prima idee hier af en toe een boek met eigen visie daarop als column te plaatsen.

    Esther Suzanna · 7 januari 2017 op 09:50

    Dank je Pally. Het boek was mooi, maar niet per se goed. Haar schrijfstijl is prachtig. Het ging mij uiteindelijk meer om de vragen die het boek opriep idd. Helaas is er niemand hier op ingegaan. Op de vraag… 😉

Esther Suzanna · 6 januari 2017 op 20:15

Dank jullie wel. Niet elk boek maakt een dusdanige indruk. Alleen pareltjes 🙂

Karen.2.0 · 6 januari 2017 op 20:57

Ik heb het boek niet gelezen, je maakt duidelijk dat dit een boek is dat op het lijstje moet komen te staan (waarvoor dank!).
En wie weet kom je ooit nog iemand tegen die jou zo doet schrijven over de liefde als
Connie Palmen in I.M. deed. Ik hoop het 😉

Bruun · 7 januari 2017 op 08:16

Mooie overpeinzing. Ik heb het boek niet gelezen maar zet het zeker op mijn to-read list. Nu nog de tijd vinden om al die boeken te lezen…

Nummer 22 · 7 januari 2017 op 09:41

Palmen? Te veel gepalm schrijfsels en teveel van oude schrijvers (m/v) over liefdes die voorbij zijn gegaan. Ik blijf vrij en ingepalmd te worden door een CP over IM en HvM..nou liever niet.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder