Op weg naar volwassenheid spelen leraren een belangrijke rol. Zo herinner ik mij een geschiedenisleraar die geen boek gebruikte. Zittend op de punt van een tafel vertelde hij verhalen. Het was zijn manier om historie tot leven te brengen. Met ingehouden adem luisterde ik naar de geschiedenis van Grieken, Romeinen en andere beschavingen uit het verleden. Geen duffe rijtjes met jaartallen die je moest onthouden, geen ellenlange teksten lezen, maar gewoon luisteren en op je ‘harde schijf’ opslaan. Een geweldige onderwijzer. Blijkbaar heeft hij mij geïnspireerd, want geschiedenis heeft nog steeds mijn interesse.

Op juffrouw Zwart van de eerste klas raakte ik verliefd. Misschien omdat zij het was die me leerde lezen en schrijven. Dat deed ze met passie en liefde. Ongetwijfeld heeft zij de basis gelegd voor mijn belangstelling voor taal en de drang om te schrijven.

En dan was er natuurlijk de hoofdonderwijzer op de mulo. Deze man was een expert in het overdragen van kennis. Hij zag kans om twee klassen tegelijk met in totaal zeventig leerlingen goed les te geven en tevens orde te houden. Feilloos registreerde hij als je ergens problemen mee had en deed daar ook iets aan. Een unieke leraar! Pas later heb ik beseft op welke wijze hij het pad voor mij heeft geëffend om verder te studeren.

Eén van de leraren waar ik goede herinnering aan bewaar zat niet eens in het onderwijs. Hij handelde in sloopauto’s en had iets met mijn moeder. Toen zij hem vertelde dat ik op school moeite had met rekenen, vroeg hij wat ik lastig vond. “Breuken”, zei ik. “Daar snap ik helemaal niks van.”
Krabbend achter zijn oor keek hij mij begripvol aan. “Breuken? Die begreep ik vroeger ook niet. Maar eigenlijk zijn ze niet zo ingewikkeld.”
Met een paar lucifers en een handje pinda’s legde hij de principes van breuken uit en hoe je ermee moest rekenen. Na een uurtje had ik het door.
“Is dat alles?” vroeg ik verbaasd.
“Ja, dat is alles,” zei hij terwijl een pinda in zijn mond verdween.

Trouwens, de man die mij leerde omgaan met breuken heeft me nog iets geleerd. Rijden met een vrachtauto. Ik was twaalf jaar en mocht op de sloperij af en toe met een kleine vrachtwagen een stukje achteruit rijden. Van het een kwam het ander en binnen de kortste keren reed ik ook vooruit. Eerst op de dijk in de polder, maar al gauw liet hij mij ook in de stad achter het stuur zitten. Ik vond het natuurlijk prachtig. Tot we op een gegeven moment werden aangehouden door een motoragent. Mijn leermeester kreeg een bekeuring en dat betekende gelijk het einde van mijn ‘loopbaan’ als vrachtwagenchauffeur. Maar leuk was het wel. Misschien is dat de reden waardoor ik in mijn latere leven altijd iets heb gehad met zware voertuigen.

Op onverwachte momenten ben ik in mijn leven de juiste leraren tegengekomen. Zij hebben mij gevormd tot de man die ik vandaag ben. Dank aan allen, inclusief de leraar biologie die regelmatig strafwerk gaf, maar mij ook heeft geleerd om respect te hebben voor de natuur en daar een levenszaak van te maken.

Categorieën: Algemeen

Snarf

Tijdens koken zijn kruiden en specerijen mijn smaakmakers. Bij het schrijven: humor, zelfspot en ironie. Voor beiden geldt dat het soms lukt ... soms niet.

9 reacties

Bhakje · 28 augustus 2016 op 17:59

Een heerlijk schrijfsel. Ik zou haast wensen de MULO gedaan te hebben, en dat mijn moeder wat gehad zou hebben met een sloopautohandelaar.

NicoleS · 28 augustus 2016 op 18:31

Schitterend Snarf. Ik had eenzelfde leraar Geschiedenis. Die man kon fantastisch vertellen. Theo Nouwen heette hij. Ik ben ook nog steeds dol op Geschiedenis. Autorijden kan ik niet.?top geschreven.

Esther Suzanna · 28 augustus 2016 op 21:47

Mooie eerbetuiging aan de leraren in je leven.

Ferrara · 28 augustus 2016 op 23:25

Graag gelezen. Je verhaal bracht de MULO weer even tot leven. Wij hadden ook zo’n geschiedenisleraar, een kei in aanschouwelijk onderwijs. Je zag de dames met hun hoepelrokken en torenhoge pruiken moeizaam in en uit koetsen stappen omdat hij dat in zijn floddercolbert prachtig demonstreerde.

Nummer 22 · 29 augustus 2016 op 07:14

Mooi verteld…riep direct mijn eigen middelbare schooltijd op met het mooiste meisje van de school aan mijn zijde, maar dit terzijde. De leraar economie die altjjd begon met de vraag” en wat hebben jullie nu zelf geleerd km vervolgens te vertellen over Atlantis en de Etrusken! Enfin, hij ging met pensioen als Dr. Economie op een universiteit.?

Mien · 29 augustus 2016 op 07:47

Dus als ik het goed begrijp vervoer je nu breuken in een grote vrachtwagen en schrijf je in de pauze stukjes taal. Onderweg leer je een vreemde taal via een bakkie samen met andere chaufeurs. ? ? ?
Blijven leren. Het leven is een grote levensschool.
Leuke column Snarf. Brings back memories. Aan juffrouw Zuidwijk (mijn eerste grote liefde), meester Scheurs (die zijn huwelijksring naar binnen draaide als hij iemand een opvoedkundige tik gaf, nee, ik zeg niet aan wie), en de grote inspirator, mijn geschiedenisleraar Adams, die lyrisch kon vertellen, docent vak Frans (naam vergeten) die de eerste les aan brugpiepers binnenkwam, doordringend de klas in keek in grote stilte, 50 minuten lang. Onderwijl af en toe in een grote stretcher achter in de klas ging zitten of naar buiten toe liep en dan opvallend door een klein gaatje tussen de opgehangen posters aan de raam ging zitten gluren naar de klas en dan in de laatste minuut van zijn allereerste lestijd aan ons mededeeld met zware bulderende stem. ‘Ik ben ‘naam’, geef twee keer van de drie lessen een overhoring, die meetelt. En ik weet zeker dat er hier in mijn klas hard gewerkt wordt. Au revoir!’ Voor altijd mijn hart gestolen. Een voordrachtskunstenaar moet je zijn als leraar. Zeker weten!

StreekSteek · 29 augustus 2016 op 09:19

Hier blijkt maar weer, dat het belangrijk is jezelf open te stellen voor wat anderen te zeggen hebben. Om het in jezelf toe te laten, hoef je het alleen nog maar te filteren, kaf van koren. Maar wie doet dat?

van Gellekom · 29 augustus 2016 op 09:59

Heerlijk geschreven Snarf. Herkenbaar ook

Snarf · 29 augustus 2016 op 19:41

Beste columnisten, bedankt voor jullie reacties. ?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder