Af en toe vergrijp ik me aan een ei. Een ei waarvan de legster niet scharrelt, de inhoud niet donkergeel gekleurd is door mais uit de Bresse (Fr), maar, zover ik weet, wel vrij is van fipronil. Zo beschreven klinkt het als een fout ei met een redelijk goede afloop.

De behoefte aan zo’n ei steekt niet dagelijks de kop op. Hooguit twee á drie keer per jaar en altijd op hetzelfde moment; als ik aan de kassa sta, want daar liggen ze meestal te shinen.

Maandenlang kan ik ze negeren en geen blik waardig gunnen, en zo sta ik, kwijlend als een boxer, in de rij, met mijn ogen gefixeerd op het ovaaltje dat zachtjes wiegend de gelederen van broccoli, pasta, ontbijtkoek en tampons sluit. Het is een uur of drie in de middag en ik heb mijn lunch overgeslagen. Fout.

Nagenoeg contactloos hang ik mijn pasje tegen het pinapparaat aan en reken af. De gewoontjes van de dag verdwijnen in een meegebracht plastiekje en het ei houd ik apart. Zal ik nu of wacht ik tot ik thuis ben? Uit ervaring weet ik dat wat in het vat dat uitgesteld genot heet zit, zelden verzuurt.

Langzaam maar zeker wordt het ei zachter in mijn warme hand, ik knijp er een deukje in maar het breekt niet.
Ik red het tot ik door de draaideur ben. De plastic tas voorzien van vers en noodzakelijk zet ik neer, want voor het betere peuter & pulkwerk heb ik twee handen nodig. Gestaag ontdoe ik het ei van zijn oranje-witgekleurde schaal. En precies op het moment dat ik ongegeneerd het ei wil onthoofden tikt hij me aan.
‘Wat zou erin zitten?’ Een man van dik in de zeventig, hij stond achter me bij de kassa, kijkt met priemende oogjes naar mijn ei.

‘Geen idee,’ zeg ik. ‘En om eerlijk te zijn interesseert het me niet. Het gaat me om dat ei, de chocola, en niet om wat erin zit. Ik had ook gewoon een reep kunnen kopen maar soms wil ik gewoon zo’n ei. Das alles.’
‘Maar wat doe je er dan mee? Met de surprise, de inhoud, bedoel ik,’ vraagt hij beslist.
‘Eigenlijk niets, ik gooi het weg,’ zeg ik.

Ik voel een soort van schaamte en eigenlijk weet ik niet waarom. Vooralsnog neem ik aan dat de man een verwoed verzamelaar is en zit te azen op mijn kunststof dooier met inhoud, hoopt dat hij de nieuwe eigenaar wordt en hij bij thuiskomst glunderend kan zitten frutselen aan de keukentafel en weer iets aan zijn verzameling surprise-eitjes kan toevoegen. Die mannetjes bestaan namelijk.

Maar nee. Hij legt een hand op mijn linkerschouder, buigt een beetje naar me toe en zegt: ‘Uiteindelijk draait alles om de inhoud, liefje. Gooi nooit achteloos de inhoud weg. Begrijp je wat ik bedoel?’
Weer beschaamd, maar nu om de vooringenomen gedachte die ik had en verrast door zijn filosofisch wijze woorden mompel ik iets van Ja, ik denk van wel.

‘Mooi zo,’ zegt hij.’ Mag ik de inhoud van je ei dan hebben? Mijn kleinzoon spaart ze.’ Tuurlijk.

Licht gedesillusioneerd geef ik hem de inhoud van het ei en wens hem veel plezier. Aan zijn keukentafel. Zie je wel, zulke mannetjes bestaan. Echt.

Categorieën: Algemeen

19 reacties

Robert · 30 oktober 2017 op 15:52

Ik ben de draad een beetje kwijt: is dit nou een #MeToo getuigenis? Vind het wel behoorlijk intimiderend: verheug je je een half jaar op een ei, komt er zo’n mannetje langs. Geef hem de volgende keer er een met snoer of afstandbediening. Is hij mooi een tijdje zoet. En wie zoet is … Mooi gemaakt, Kaat!

Karen.2.0 · 30 oktober 2017 op 17:23

Haha, nee hoor! En intimiderend? Ach zo’n mannetje, ik houd het op brutaal 😉 , geheel tegen de gewoonte in ging het me echt alleen om de buitenkant en kon de inhoud me gestolen worden. Dank je! Met heel veel plezier geschreven.

Nummer 22 · 30 oktober 2017 op 19:23

Mooi… #Ei2 .ik heb genoten van jouw verhaal. Een Eifoon is wat anders maar dit terzijde??

Mosje · 30 oktober 2017 op 21:13

Er zijn veel van die mannetjes. En vrouwtjes ook. Ik zag ooit een documentaire over ei-verzamelaars. Die reizen heel Europa af om de inhoud te bemachtigen. Niks kleinkinderen, ze willen de inhoud voor zichzelf. Het is big business.
#menot

Mien · 31 oktober 2017 op 08:24

Het ei van Columbus. Ik ben er nog steeds naar op zoek. Maar jij helpt me niet echt verder. Jammer. Heerlijk die dubbele laag. Knap geschreven. Ondanks dat de inhoud mogelijk onbewust het ei is ingelopen.
Mooie titel ook. Begrijp nu ook ineens waarom vrouwen vroeger dol waren op koetjesrepen. Bestaan die nog? Die repen? En wat is er gebeurd met de kalfjesrepen?
?

    Karen.2.0 · 31 oktober 2017 op 19:17

    Fijn is dat, dat jij de dubbel laag leest Mien, blij mee 😉

    Koetjesrepen ken ik slechts in wit-uitgeslagen uitvoering, uitgedeeld door mijn oma. Heb me altijd afgevraagd of de niet-gespikkelde versie wel te pruimen was maar ben ergens onderweg overgestapt op het surprise-ei (en de Caramac!)

Nummer 22 · 31 oktober 2017 op 08:37

Uit een – helaas niet meer verkrijgbaar- onderzoeksrapport van prof.dr.mr.ir. R.Leijdecker van het O.I.L. ( inmiddels u bekend neem ik aan of anders maar niet) en mede vormgever van het AV; absurdistisch verbond, blijkt dat de ei inhoud collectioneurs zelfs het formaat struisvogel ei in surprise verpakking geheel versnaperen, daarbij met de armen gaan wapperen en kreten uit de mond laten komen die nu ook als een nieuwe taal is bestempeld. De International Organisation of Egg Surprise Eaters, kan de hoeveelheid aanvragen ( m.n. uit Tibet, Bhutan, Catalonië en het gehucht Barneveld, Eigypte) niet meer aan. Meest gevraagd zelfbouw model is de EiEi Kip Caravan, maar dit heeft geen significante relatie met de trekhaak. Eifoon, fabrikant van de mouthheld surprise versie kan de introductie van hun topper ook al niet meer aan. Mr. C.Hicken, c.e.o spreekt van een weredwijde Egg content crisis. Maar ook dit terzijde. Zachtgekookte oplossingen helpen niet en bij onze oosterburen is ÜberEier service al verboten ‘ Es ist verboten meine Damen und Herren!’ verklaart, dit om valse concurrentie (lege dop) te voorkomen.
Tsja… ieder ei dient niet zo heet te worden gegeten als het wordt uitgepakt. In China begraaft men de eieren 7 jaar onder de grind want dat geeft na het opgraven een zintuigelijke smaak waar geen ander ei aan kan tippen. In de buurt van Beijing is een terracotta ei goed geconserveerde voorrad van 11, 56 miljoen eieren met inhoud ontdekt. Confucius schreef ooit ‘ De weg naar het volmaakte einde is nooit gevonden’. De oerkip wordt gekloond.?

Arta · 31 oktober 2017 op 10:45

Verrassingseieren, koetjesrepen: Lekker!

Smakelijk stuk, Karen!

Nummer 22 · 31 oktober 2017 op 12:04

Ach..die bertrouwde koetjesrepen met een delftsblauwe wikkel…jammie jammie…

Nummer 22 · 31 oktober 2017 op 12:45

Eindelijk…gevonden het antwoord voor mannen die voor de inhoud gaan!

Ei betekent NEE! ( uit het fins vertaald) dus MeEi is gewoon NEE ?

NicoleS · 31 oktober 2017 op 16:14

Weer goed geschreven Karen!

Karen.2.0 · 31 oktober 2017 op 19:18

@ Arta & Nicole: dank dames! 😉

Esther Suzanna · 2 november 2017 op 12:13

Hoe je van iets kleins iets groots kan maken: kleinkunst.

Mooi! 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder