In de wachtkamer van de polikliniek was het warm en druk. Mijn aanwezigheid had te maken met een liesbreuk. Een voorgesprek met de chirurg was de eerste stap. Naast me zat een zwaarlijvige man, die regelmatig met een zakdoek het zweet van zijn voorhoofd wiste.
“Waar komt ú voor?” vroeg hij wijdbeens zittend op het puntje van de stoel.
“Een liesbreuk”, zei ik. “Wat mankeert u?”
“Ik laat een maagband plaatsen. Moet wel, anders gaat het mis, zegt de dokter. Ik eet te veel. Maar ja, wat doe je als je een grote maag hebt? Ik heb voortdurend honger. En daar word ik chagrijnig van. Dat zegt mijn vrouw tenminste.”

De man haalde een reep chocola uit zijn binnenzak en vroeg of ik misschien ook een stukje wilde. Ik bedankte en begon doelloos te bladeren in een tijdschrift.
“Liesbreuk,” zei hij hoofdschuddend. “Heb ik ook gehad. Was geen leuke ervaring. Toen ik op de operatietafel lag vroeg de chirurg welke kant het was. Links of rechts. Niet te geloven, toch …!”
Ik knikte en sloot me aan bij zijn verklaring.

Een paar weken later was het zover. Eigenlijk was ik best nieuwsgierig hoe de ingreep zou verlopen. Met name de narcose leek me een spannend moment. Had ik nog niet eerder meegemaakt en vroeg me af hoe het zou voelen. Misschien kwam ik helemaal niet meer bij en zou ik in het register worden opgenomen als een geval met onverwachte complicaties. Ik schudde de gedachte van me af en ging zo ontspannen mogelijk op de tafel liggen. Terwijl twee in het groen geklede vrouwen allerlei handelingen verrichtten, wisselden ze ervaringen uit over vakanties. Uit hun relaas maakte ik op dat hun huwelijken daar geen positieve impulsen hadden ondergaan.

“Bent u al eens eerder onder narcose geweest?” vroeg de dunste van de twee. Ik zei dat het voor mij een nieuwe ervaring was en me afvroeg of het zou lukken mij in slaap te brengen. Terwijl de dikkere mijn onderlijf bedrijfsklaar maakte, kreeg ik de verzekering dat ik me daar geen zorgen over hoefde te maken.
“Als het moet, krijgen we zelfs een paard plat,” zei ze opgewekt.
De chirurg bestudeerde de statuskaart: “Welke kant was het ook alweer, de liesbreuk. Links of rechts?”
Aanvankelijk dacht ik dat hij een grapje maakte. Maar toen ik zei ‘links én rechts’, pakte hij opnieuw de kaart.
“Links,” mompelde hij. “Dat dacht ik al.”
Uit zijn gezichtsuitdrukking maakte ik op dat mijn opmerking niet werd gewaardeerd. De gevoelens waren wederzijds.

Op het moment dat een van de dames een naald in mijn hand stak, zei ze dat ik maar lekker moest gaan dromen.
“Ga ik doen,” kon ik nog net zeggen voordat ik wegzakte in een zwart gat. Na het ontwaken was mijn eerste handeling een onderzoek van het plaats delict. Gelukkig! De chirurg had de goeie kant te pakken gehad. Alleen jammer dat ik geen chocola had om de smaak van de narcose uit mijn mond te verdrijven.

Categorieën: Algemeen

Snarf

Tijdens koken zijn kruiden en specerijen mijn smaakmakers. Bij het schrijven: humor, zelfspot en ironie. Voor beiden geldt dat het soms lukt ... soms niet.

8 reacties

NicoleS · 23 september 2016 op 07:09

Mooi verhaal, Snarf. Het gebeurt gewoon dat mensen bij wie een been gamputeerd moet worden, het verkeerde been afgehakt wordt. Heel bizar en angstig idee.

Mien · 23 september 2016 op 07:57

Ik weet het niet hoor. Misschien was het dezelfde chirurg als bij de obesitasmeneer en mogelijk het Noorden een beetje kwijt. Of hij vroeg zich af hoe het gesteld was met jouw Noorden. Check, check, dubbel check.

Een en ander hangt natuurlijk ook af van de uitgangspositie. Was hier sprake van een standaardanatomische positie? Rechtopstaand met de voeten bij elkaar (en de tenen voorwaarts gericht), met de armen langs de zijden hangend en de handpalmen voorwaarts gericht, waarbij de duim dus het meest buitenwaarts gerichte lichaamsdeel is.
Nee dus, want je lag op tafel. Daar begint dan al de verwarring. Want waar is dan voor, achter, onder en boven? En niet geheel onbelangrijk, zijn links en rechts gedefinieerd vanuit het perspectief van de patiënt of van de chirurg? Vanuit de patiënt gezien, is het gebruikelijke perspectief. In dat geval bevindt het hart zich aan de linkerkant van de thorax. Een dwarsdoorsnede daarentegen wordt altijd gezien vanuit het voeteneind. In dat geval bevindt het hart zich dus aan de rechterzijde van de thorax en de wervels aan de onderzijde. Kortom een omgekeerde wereld. Gelukkig is het bij jou allemaal goed gekomen. Indien de ingreep recent is, veel sterkte met herstel. Leuke column en messcherp weergegeven. Top.

van Gellekom · 23 september 2016 op 09:09

Pracht verhaal. En narcose is toch lekker?

StreekSteek · 23 september 2016 op 10:23

Column uit de praktijk! Ik heb het in een combi-aanbieding laten doen, samen met een vasectomie (het doorknippen van het voortplantingslint, daarmee de vrijbaan openend). Maar met halve narcose voor de hele prijs: de ruggenprik. Handig bij tussentijdse vragen van de behandelend geneesheer. Maar dat terzijde.

J.oost · 23 september 2016 op 18:03

Narcose is iets vreemds, maar wel fijn dat het er is. Ik weet niet of je de keuze had voor een ruggeprik of narcose, maar ik zou zelf ook voor narcose gaan. Hopelijk is alles weer goed genezen. Mooie column.

Snarf · 26 september 2016 op 11:59

Bedankt voor jullie reacties.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder