Het was laat in de middag. Moeder zat aan tafel. Het blad was bezaaid met kleine puzzelstukjes. De puzzeldoos, met een afbeelding van de Eiffeltoren, stond rechtop tegen een halfvolle melkfles. Ze keek niet op toen hij binnen kwam.
Drink je melk, Lambert,’ sprak ze, starend naar het middelste stuk van de puzzel op tafel, ‘Vader heeft het vers van de koe naar binnen gebracht.’ Hij huiverde. Elke dag werd er pap gegeten, Brinta, aangelengd met dikke verse melk, want moeder vond dat gezond. Echte boerenmelk, van eigen land. Hij haatte het, evenals zijn broers en zusjes, maar toch werd de melk hen aangeboden, een weigering werd niet geaccepteerd.

In de gang stond zijn boekentas. Er was veel te doen. Een proefwerk Natuur en Scheikunde, een werkstuk maken, een overhoring Frans. Daarnaast moest hij een boek lezen van de schrijver Multatuli. Hij zat als enige van het boerengezin op het Lyceum, tot ongenoegen van zijn ouders.
Van al dat geneuzel in die dikke boeken word je maar lui,’ zei vader dikwijls, bij het zien van zijn zoon met een dik boek op schoot. Het gezicht fronste ontevreden.
‘Kijk Lambert, naar ons Harm,’ zei hij, een genoegzame blik werpend op zijn oudere broer, ‘dat is nou Hollands glorie.’ Harm snoof en veegde met een vuile knuist over zijn hoge voorhoofd. Hij was groot, blond, gespierd, met staalblauwe ogen. Alle meiden in het dorp waren stiekem verliefd op hem. 

Lambert bezat geen van deze eigenschappen. Zijn haar was niet blond, maar sluik, piekend en donker. Het lijf tanig en iel. Als hij liep, stak zijn achterste wat naar achteren, alsof hij geen raad wist met zijn houding. Lamberts huid was donker, als die van een Jood, zei vader soms misnoegd, wantrouwig starend naar moeder.
Hij lijkt wel een kater uit een fout nest,’ voegde hij eraan toe. Ook zijn zusjes leken niet op Lambert. Alle kinderen van huize Luger waren blond, met een roze gezonde huidskleur en gezet van gestalte. 
Ons Lambert wordt Priester,’ zei moeder dan, waarop vader snuivend zijn schouders ophaalde.
‘Het kan best, maar hij gaat gewoon helpen op het land. Net als de rest. Hij is niet heilig.’
‘Natuurlijk moet dat,’ zei moeder instemmend.

Het viel niet mee om al zijn huiswerk te leren binnen het krappe tijdsbestek waarover hij beschikte, maar lezen was zijn passie. Het verdreef iets van de eenzaamheid. Op school was hij alleen, net zoals thuis. Men schold op hem. Lelijkerd, griezel, homo. Met niemand kon hij praten. De boeken toonden hem een nieuwe wereld, een geheime plaats waar hij welkom was. Waar het verhaal tegen hem sprak, en hij kon luisteren.

 

Categorieën: Algemeen

NicoleS

Door veel te lezen word je een betere schrijver. Joost Zwagerman was ervan overtuigd. Ik houd van lezen maar ook van schrijven. Ik ben bij column x terecht gekomen dankzij mijn lieve vader die hier jaren columns geschreven heeft. Kees Schilder is zijn naam. Ik hoop evenveel plezier te beleven aan het schrijven als hij. Favoriete schrijvers: Gerard Reve, J.J Voskuil, Maarten 't Hart, Adriaan v Dis, Arnon Grunberg, WF Hermans, Simon Vestdijk, Louis Bordewijk en Jean Plaidy. Favoriete boek: Het bittere kruid, Marga Minco.

18 reacties

NicoleS · 6 mei 2017 op 13:37

Er is kennelijk iets misgegaan in de lay-out. Hoop dat de redactie dat recht kan zetten. De 1 is overbodig

van Gellekom · 6 mei 2017 op 22:49

Klasse weer

Nummer 22 · 7 mei 2017 op 09:57

Het zwarte schaap tussen aardappel spruitjes brinta pap kleiburgelijke hollands landschap met blauwe overall, een pet (sigaar?)en de moeder gehuld in een jurk met bloemetjes motief, een hond aan de ketting en stront overal op het erf. Het boerenleven. Lambert..verwekt in de hooiberg op een warme broeierige zomerse dag door de loonwerker met zijn diepliggende donkere ogen: Oleg uit Sofia.

Nummer 22 · 7 mei 2017 op 09:59

Mooi geschreven weer NicoleS?

Karen.2.0 · 7 mei 2017 op 11:28

Het heeft iets beklemmends Nicole, goed gedaan (weer).

Esther Suzanna · 7 mei 2017 op 13:00

Mooi! 🙂

Bruun · 7 mei 2017 op 23:36

Wederom zeer vaardig geschreven Nicole.

Arta · 8 mei 2017 op 22:14

Een mooi vervolg op deel 1.
Ik kijk al uit naar het volgende deel!

WritersBlocq · 9 mei 2017 op 00:34

Het is goed geschreven, ik heb/maak alleen te weinig tijd om alles hier te lezen, dus vervolgverhalen zijn aan mij niet besteed.

Toch is dit stuk ook op zichzelf staand. Je ziet het plaatje voor je, ruikt die gore melk. Maar ja, dat is ook niet raar, want die komt niet uit de koe, maar van het land! Land met een enorm mest- en fosfaatoverschot enzo, 🙂
Quote: “Echte boerenmelk, van eigen land”

Een streepje achter ‘Natuur’, of de ‘kunde er achteraan plakken. Ik zie het vaker, het ontbreken van de juiste leestekens. Het komt door de asociale media, denk ik, we zijn te rap, te snel… althans als ik voor mijzelf spreek.

Ik hoop tijd te krijgen/maken voor meer NicoleS 😉

    NicoleS · 9 mei 2017 op 08:06

    Ik zag t. Stom van me. Dank voor je reactie. Hoop dat je hier meer gaat lezen. Elke lezer telt.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder