De etymologie van het woord “inspiratie” is het Latijn voor “inblazen” of “bezieling”. Bijbelvasten zullen ook de connotatie leggen naar “de geest krijgen”. De uitdrukking “de geest geven”, expireren dus, betekent “sterven”, de ziel uitblazen. De antagonist “geboorte” is dus blijkbaar niet hetzelfde als inspiratie. Daar loopt deze woordenbrij mank. Inspiratie word je niet geacht te bezitten als je ter wereld wordt geweed (nieuw werkwoord, geïnspireerd op een toepasselijk zelfstandig naamwoord). Bezieling komt van buiten. Deze gedachte zet me aan tot nadenken over bronnen die mij begeesteren. Dat is een boeiend proces, dat zowel louterend als verhelderend werkt. Ondanks ver gevorderd digitisme, heb ik mijn inspiratiebronnen vastgelegd op een “Paneel van Inspiratie”. Het zijn afbeeldingen van wie en wat bijdragen aan de intrinsieke omvang en inhoud van mijn ziel op dit moment. Hoewel ik inmiddels aan de vijfde uitvoering zit, is het verloop binnen het paneel minimaal. Als laatste heb ik Abby Cross ingeruild voor Adèle Bloemendaal, die in mijn hoofd net zo latent leefde als zijzelf in haar laatste jaren op de Amsterdamse Snoepjesgracht. Bij elk plaatje hoort een verhaal, en als ik even niet meer verder weet, kijk ik naar het paneel en kan weer door. Inspiratie maakt me zwanger van ideeën, energie en leven. Het is altijd bij me, dag en nacht en groeit totdat het me verlaat als een column of boek. Het zijn mooie gedachten, dat een ziel nooit vertrekt maar wordt overgedragen en dat sterven dus niet plaatsvindt na de geboorte, maar ervoor.

Het Paneel van Inspiratie is te vinden op www.robertbeernink.nl

4 februari 2017  #BinnenDoorDenken

Categorieën: Algemeen

Robert

Robert Beernink auteur van verhalen, #binnendoordenkers en lichtgedichten. Zijn motto: elk verhaal is waar, elke waarheid slechts geloof.

7 reacties

Nummer 22 · 5 februari 2017 op 13:09

Mooi! Boeiend!

Vraag: Wat is uw filosofische en/of vanuit de wijsbegeerte bespiegeling van de ziel? Is, als de ziel (wie heeft dit woord ooit voor het eerst genoemd en omschreven?) iets zou zijn, wat is dat ‘iets’ dan?

En wat staat er dan op dit paneel van de ziel?

Verrast u mij (en ik denk ook andere lezers) met uw gedachten

Karen.2.0 · 5 februari 2017 op 13:47

Prachtig, en ik heb ook behoefte aan zo’n paneel. Al was het maar om de opborrelende chaos, die een gestructureerde woordenstroom op papier moet worden, niet te vergeten. ’ter wereld wordt geweed’, ik ben voor invoering 😉

    Nummer 22 · 5 februari 2017 op 16:04

    Karen en voor de energie om positief naar de wereld te blijven kijken: de zonnepaneel!?

NicoleS · 5 februari 2017 op 16:04

Prachtige column over leven en dood

Nummer 22 · 5 februari 2017 op 16:05

Heel mooi dat stemt tot nadenken!

Mien · 5 februari 2017 op 19:29

Mooi. Beyond six panels.

Esther Suzanna · 6 februari 2017 op 22:30

Mooi beschreven. Kunstig 🙂

Geef een reactie

Avatar plaatshouder