Bij de supermarkt moet ik bij de slager wachten op mijn beurt. Op een bord lees ik dat biefstuk in de aanbieding is. Mijn gedachten dwalen af en zie mezelf als 10 jarige op de kade staan van een haven in Ierland waar een schip ligt te wachten op haar lading. Mijn vader is scheepskok en af en toe mag ik een reisje mee.

Achter een omheining staan paarden te wachten tot het moment van inscheping. De bestemming is Frankrijk waar in slachthuizen hun leven zal worden beëindigd. Met geweld en geschreeuw worden ze het schip ingedreven. Soms krijgt een opstandig paard een zak over het hoofd of wordt het met een brandspuit tot de orde geroepen. Met afschuw en onbegrip kijk ik naar de mishandelingen. Als de dieren aan boord zijn ga ik met een zak suikerklontjes het ruim in. Met hangend hoofd en verslagen staan de dieren in hun nauwe boxen. Ik spreek troostende woorden, een aantal wrijf ik over hun zachte neus. Een enkeling reageert agressief. Met ontblote tanden en oren plat in de nek weigert het dier mijn toenadering. Harde trappen tegen het achterschot benadrukken de afwijzing. Uit ervaring weet ik dat het over twee dagen tot inkeer zal komen.

De zee is ruw. Ik heb last van zeeziekte. Mijn lichaam protesteert tegen de heftige bewegingen van het schip. Ondanks een opstandige maag loop ik een paar keer per dag langs de rijen om te zien of er dieren zijn die aandacht nodig hebben. Als een paard tijdens de reis ziek wordt, moet het worden afgemaakt. Het is verboden om dode dieren aan land te brengen. Zodra de luiken boven het ruim worden verwijderd weet ik dat het weer zover is. Met een schietmasker is een paard gedood en wordt het met een touw om de hals overboord gezet. De plons waarmee het in zee wordt gedumpt voelt als een stomp in mijn maag.

Tijdens een rondgang zie ik een paard dat er niet goed uitziet. Ik klop het dier op de hals en spreek bemoedigende woorden. Met een natte spons wrijf ik over de vacht. Als aanmoediging krijg ik een zacht gekreun en knikkende bewegingen van het hoofd. Terwijl het knabbelt op een suikerklontje kijken we elkaar recht in de ogen. Tijdens de laatste inspectie komt het paard er doorheen. Bij aankomst in de haven staat een trein klaar om de dieren verder te vervoeren. Op de brug van het schip kijk ik hoe ze de wagons worden ingedreven. Als mijn paard via de loopplank het ruim uit komt houdt het even stil en kijkt omhoog. Ik steek mijn hand op als afscheidsgroet en krijg als reactie een bries. Stokslagen dwingen het dier door te lopen naar de wagon.

“Wat mag het zijn, meneer?” De stem van de vrouw achter de toonbank dringt nauwelijks tot mij door.
“Een pak suikerklontjes graag,” antwoord ik mat.
De vrouw kijkt me onderzoekend aan en zegt: “Tweede rij rechts, naast de koffie.”
Ik bedank haar en besluit vandaag geen vlees te kopen.

 


Snarf

Tijdens koken zijn kruiden en specerijen mijn smaakmakers. Bij het schrijven: humor, zelfspot en ironie. Voor beiden geldt dat het soms lukt ... soms niet.

22 reacties

NicoleS · 6 juni 2016 op 11:22

Ik heb net gereageerd maar mijn reactie kwam niet door?. In de herkansing dan maar. Ik vind dit een heel ontroerend stuk. Het raakt me. Er zijn 2 dingen die ik anders zou doen. De eerste zin start met ‘ bij.’ Ik zou daar ‘In ‘ van maken. Dan de de zin ‘mijn gedachten dwalen af en zie..’ daar had ik voor zie toch nog het woord IK gezet. Het einde vond ik het mooiste. Echt een bijzondere wending. Ik had in elk geval tranen in mijn ogen. Maar ik huil dan ook wel snel???

van Gellekom · 6 juni 2016 op 11:36

Geboeid gelezen

Nachtzuster · 6 juni 2016 op 11:58

Wat een mooie column, Snarf. Ben er een beetje stil van…

Esther Suzanna · 6 juni 2016 op 12:37

Ik werd er verdrietig van. Mooi.

NicoleS · 6 juni 2016 op 12:49

Ik heb al 2 keer geprobeerd om te reageren. Maar het sijpelt niet door. Ik vond het een heel mooi stuk. Met name het einde was heel sterk gevonden .Ik had tranen in mijn ogen. Mijn vorige reactie was wat langer maar ik laat het zo. Wie weet komen de andere reacties toch terecht.?

Dees · 6 juni 2016 op 12:58

Dat heb je in meerdere opzichten mooi geschreven. Hoe je ineens meegevoerd kan worden in een herinnering en hoe die dan het nu beïnvloedt. En natuurlijk de inhoud van de herinnering en het pak suikerklontjes. Ik zag het paard bij wijze van briesen. En mijn maag keerde zich om.

Knap.

Mien · 6 juni 2016 op 15:34

Heftige column. Moest me wel even verplaatsen in het 10 jarig jongetje met volwassen bespiegeling. Maakt het niet minder triest. Dierenleed kan ik sowieso niet verdragen. Maakt me misselijk. Er is ook zo’n vreselijke spotje op TV waar dierenleed getoond wordt. Dieren die verschrikkelijk behandeld worden. Ik zap dan door naar een andere zender. Kan er gewoon niet naar kijken.

Bruun · 6 juni 2016 op 22:33

Dit is echt een pareltje als je het mij vraagt. Zo mooi geschreven. Mijn complimenten.

Snarf · 7 juni 2016 op 23:23

Bedankt allemaal voor jullie reacties.

NicoleS · 1 juli 2016 op 08:26

Gefeliciteerd lieve Frans. Zeer verdiende nummer 1.?

Bruun · 1 juli 2016 op 10:18

Een zeer terechte Column van de Maand. Gefeliciteerd Snarf!

Meralixe · 1 juli 2016 op 11:48

Mooie column van de maand.Gefeliciteerd Snarf!

Esther Suzanna · 1 juli 2016 op 11:55

Prachtig. Maar dat vond ik al. Mooie keuze. 🙂

Pierken · 1 juli 2016 op 12:09

Nou Snarf, daar sta je dan! En terecht. Van harte! 🙂

arta · 1 juli 2016 op 19:40

Supermooi!!!

Felies, Snarf!

Yfs · 1 juli 2016 op 21:05

jeetje Snarf, deze column is helemaal aan mijn aandacht ontsnapt. Lees hem nu pas voor het eerst. Prachtig en aangrijpend. Een column waar je een stomp van in je maag aan overhoudt. Terecht column van de maand.
Gefeliciteerd Snarf!!

Nachtzuster · 1 juli 2016 op 23:55

Vet verdiend! Gefeliciteerd met deze wonderschone column..

Snarf · 2 juli 2016 op 12:57

Verrast … beduusd … verheugd! Vandaag ga ik een uurtje naast mijn schoenen lopen.
Collega columnisten, bedankt voor jullie reacties.

pally · 6 juli 2016 op 17:54

Net terug van een maand weg , lees ik deze CVDM. Heel erg mooi en inderdaad ontroerend, Snarf. Prachtig, en niet sentimenteel. Dat komt aan. Het jongetje in je, dat er ook altijd blijft, de kern, die dan opeens door de situatie boven komt. Feli!

Snarf · 6 juli 2016 op 18:51

Dank je wel, Pally. Groetjes van het jochie.

Frans · 12 juli 2016 op 11:17

Even dacht ik dat de paardenhandel een metafoor voor de slavenhandel was. Hadden ze in die tijd geen slachthuizen in Ierland of in Frankrijk geen paarden. Mooi verhaal daar niet van.

Snarf · 12 juli 2016 op 13:20

Goeie vraag … Ik denk dat het te maken had met het kostenplaatje. Slachten in Frankrijk was kennelijk goedkoper dan in Ierland. In drie jaar tijd zijn er meer dan 30.000 paarden vervoerd onder erbarmelijke omstandigheden.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder