Ik ben het een beetje beu om steeds te horen welk voedsel  wel of niet goed voor me is, en nog maar te zwijgen over al  indianenverhalen over kippen, varkens  en rundvlees  waarmee gesjoemeld wordt. Paardenvlees  waar het niet thuis hoort , plastic in de salami . Nog beroerder, er zit  teveel (niet zo) fijn stof in de lucht en zo zit er in mijn drinkwater restjes antibiotica en andere vervuilingen waar ik de naam niet kan uitspreken , laat staan opdrinken.  Kan ik  nog ontsnappen aan vervuilende stoffen, die ik binnenkrijg of inadem?

Jawel, plotseling verschijnt daar de redder in nood aan de  horizon; Superfood !!  De laatste tijd staan de kranten en tijdschriften bol van informatie over deze snoepjes van moeder natuur. Nieuwe winkels springen als  paddenstoelen uit de grond  die, weliswaar voor behoorlijk wat euro’s, shakes, smoothies en soepen aanbieden, waarin ingrediënten zitten die mijn  gestel gaan  ontgiften, mijn weerstand zal verbeteren en  waar ik nog slanker van wordt ook!!  Tarwegras, Goji  of Goja bessen, Hennepzaad, rauwe cacao en nog veel meer. Superfoods zijn voedingsmiddelen, die rechtstreeks uit de natuur komen en die puur en onbewerkt zijn. Ze bevatten voedingsstoffen die in andere voeding minder aanwezig zijn of ontbreken.

Ik las over allerlei superfoods en dingen die ik moet eten. Het  ene werd al miljoenen jaren gevroten door de Alpaca stam in één of ander obscuur Zuid Amerikaans land , en het andere al duizenden jaren bij een andere stam  uit de rimboe. “Als zij het eten en gezond zijn, kan het voor mij ook niet slecht zijn.” .  Ik probeerde er dan ook daadwerkelijk iets mee te doen, maar ja, wat.  Ik heb zelfs informatie gevraagd bij een diëtist.   Jammer genoeg kreeg ik daar zoveel informatie dat ik door de macrobiotische bomen het biologisch bos niet meer zag. Dus ik de winkel in  op zoek  hennepzaad, en  onderweg   baobab  poeder en wat zwarte mulberry’s mee te pikken.

Wat dacht je van een bak havermout met fruit, pompoenpitten, haverzemelen, zonnebloempitten, lijnzaad, chiazaad, rozijnen, amandelen, beetje kokosolie, lecithine, bijenpollen, sesamzaad, en kelppoeder? Gecombineerd met Papaya  of Mango of aardbeien in een smoothie.  Tijdens een droom  loop ik verward door de supermarkt , de  rode bietenpoeder,  granola, yaconsiroop, colostrumpillen,  goji bessen, en pimpelpaars  mangosteen poeder  liggen in de schappen  en roepen naar mij “ eet me , eet me, ik ben gezond” .  Het wordt mij een beetje teveel .

Ik snap de voordelen van elk van de producten, maar het is me teveel, te tropisch, te duur en alles bij elkaar zelfs een beetje te gek.  Ik krijg die drankjes  niet binnen zonder te kokhalzen. Melancholisch kijk ik naar mijn heerlijke onbespoten frambozen uit de tuin van mijn vader die zonder  al die dure extraatjes op zich eigenlijk al heel erg lekker zijn, maar nu liggen te drijven in een vieze grijze “ supersmoothie” .

Ik zeg niet dat het is  “slecht” om drankjes vol met  supervoedsel te drinken of havermout met allerlei extra dingen te eten, maar ik vind het gewoon niet lekker. En ik geef toe dat sommige dingen vast wel kunnen helpen om mijn lichaam gezond te houden.  Maar ik hou  het wel bij een lekker vers kippeneitje van bij de boer  en oerdegelijke  “normale” groente en fruit en af en toe een stukje vlees of vis. Ik kan met “ dicht bij huis” producten ook net zo makkelijk gezond blijven , dacht ik zo.


Grumpy-old

"wie ben ik nu eigenlijk" Ben ik mijn baan, ben ik deze auto , ben ik dit huis , ben ik deze blog . Of is er meer aan mij. Iets wat mij anders maakt dan al die anderen, bijzonder. ( want iedereen wil toch bijzonder zijn) Het gaat eigenlijk niet eens om het antwoord op deze vraag . Het gaat er alleen om dat je de vraag af en toe eens stelt. Alleen het stellen van die vraag heeft de potentie de rotsvaste aanname dat de wereld is zoals hij is, met alles erop en eraan, in twijfel te trekken. Het is een aanrader om het antwoord niet met mijn persoonlijkheid te gaan zoeken of intelectueel te gaan benaderen . Dus stel je open voor een antwoord in welke vorm dan ook. Dat hoeft toch geen keurig netjes antwoord te zijn in de vorm van een stukje tekst op mijn blog? Het kan ook een beeld zijn dat je vormt na een gesprek, een situatie die zich voordoet. Stukjes van een puzzel, die na verloop van tijd een steeds duidelijker wordend beeld van " ikke" zullen vormen. Er zijn meer van dit soort vragen die hetzelfde effect teweegbrengen , zoals " waarom ben ik hier" of "wat doe ik hier" Daarvoor geld eigenlijk hetzelfde, het stellen van de vraag is belangrijker dan de vraag zelf, of het antwoord daarop. Met andere woorden: vraag me wie ik ben en ik zal je vertellen wat ik doe . Leer mij kennen en je zult weten wie ik ben .

10 reacties

Spencer · 22 mei 2016 op 13:53

XXX

NicoleS · 22 mei 2016 op 17:32

Inderdaad. Normaal eten is gezond. Geniet met mate.?

Esther Suzanna · 22 mei 2016 op 20:37

Heel leuk geschreven en ook herkenbaar. Wél een paar slordigheidsfoutjes en dat is jammer.

Misschien een combi van beiden? Een lekkere uitsmijter met verse eitjes en spek plus een smoothie met havermout, aardbeitjes, banaan en biologische vanilleyoghurt is samen errug lekker… 🙂

Bruun · 22 mei 2016 op 22:27

Ik ben zelf iets te nuchter ingesteld voor al dat nieuwerwetse supervoedsel. Ik hou mijn geld liever in mijn zak; volgens mij leef ik gezond genoeg.

Leuk stukje. Wel eens met Esther v.w.b. de slordigheidsfoutjes.

arta · 22 mei 2016 op 22:51

Nou, ik heb weleens wat geproefd van een supergezonde collega, qua bessen, pitjes en zaden, maar, om het maar eens banaal uit te drukken: Dat spul is niet te vreten! Gadver, bah, brrr… Nee.

Je zet het lekker smeuïg neer, Grumpy!

Mien · 23 mei 2016 op 07:25

Dagelijks een portie mierenzuur en alles komt goed Grumpy. Ook goed voor de weerstand. Je komt instant in opstand.

Grumpy-old · 23 mei 2016 op 10:02

mierenzuur?? Getsie

J.oost · 23 mei 2016 op 11:59

Herkenbaar, zo heb ik een aantal niet nader te noemen familieleden die een half jaar lang iedere ochtend een dosis ‘vogelzaadjes’ door hun yoghurt gooiden. Dat was om gezond af te vallen. Totdat ze erachter kwamen dat ze die zaadjes eerst moesten wellen…
Ik ben hier dus echt te nuchter voor, geef mij maar een gewone bruine boterham met roomboter en kaas.
Leuk om te lezen!

pally · 24 mei 2016 op 17:15

Lekker mopperstukje over al die voedselnieuwigheden, Grumpy. Van mij mogen ze ook alle smoothies gewoon houden, ze zien er vies uit en waar hebben we nou eigenlijk tanden voor? We zijn toch niet allemaal baby’s die een soort olvarit naar binnen moeten slurpen?

Nachtzuster · 25 mei 2016 op 21:41

Wat J.oost al zegt. Chiazaad wordt al decennia lang verkocht als vogelzaad en sinds het superfood is geworden hebben ze de prijs ook flink opgeschroefd. Eerlijk gezegd ben ikzelf wel gevoelig voor wat er in de media en door dieetgoeroe’s wordt geschreven, maar jij brengt me weer even op aarde. Leuk gedaan!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder