Hebben planten gevoelens? Kunnen ze pijn en emoties ervaren? Alles wat leeft en groeit, kan ook kan sterven. Planten zijn daar geen uitzondering op. Hoe je het ook bekijkt, een plant is een levend organisme. Anders dan een baksteen of een handjevol grind. Planten communiceren op verschillende manieren. Bijvoorbeeld met hun uiterlijk. Maar ook met geuren en in gevaarlijke situaties zelfs met gif. Daar is een bepaalde vorm van intelligentie voor nodig, toch? Planten geven minuscule elektrische signalen naar elkaar en hun omgeving via bladeren, wortels en stengels. Onzin …? Wetenschappelijk onderzoek bewijst het tegendeel.

Als humaan mens zijn we van mening dat iedere vorm van leven gerespecteerd dient te worden. Vegetariërs hebben de overtuiging dat een dier recht heeft op een ‘humaan’ leven. Het zijn intelligente wezens die plezier, pijn, angst en andere emoties kunnen ervaren. Ik ben het daar volledig mee eens. Ik neem ook wel eens een suikerklontje in plaats van biefstuk. Vallen planten dan buiten deze categorie? Denk eens na over een komkommer, waar de huid eerst met een dunschiller wordt bewerkt om vervolgens talloze malen over een guillotine te worden gehaald. Pure marteling! Gooi eens een handjevol spinazie in een wok en kijk hoe het sterft in olie van honderdtachtig graden. En wat te denken van een appel die eerst gevierendeeld wordt en daarna meedogenloos van zijn ingewanden wordt ontdaan! Waarom groeien tulpen door als ze in een vaas worden gezet? Een krampachtige reactie van een bloem in doodsnood! Een laatste stuiptrekking vóór het levenslicht dooft.

Af en toe maak ik een wandeling in een nabijgelegen bos. Doorgaans pauzeer ik halverwege even bij een oude kastanjeboom. Ik wens hem altijd goedemorgen en vraag toestemming om een moment te mogen leunen. Het is een warme dag. Ik neem een slok water, kijk om me heen en geniet van de stilte.
“Kun je even iets opschuiven, je zit op een gevoelige plek,” bromt de kastanje.
Ik verontschuldig mij en kies een andere positie. Ja, beste lezer, geloof het of niet, maar deze boom leeft én communiceert, net als een komkommer. We hebben vaak interessante gesprekken. Onlangs hadden we het over het gebrek aan respect voor vegetatie. Hij vertelde over de kwellingen die hij in zijn leven al had ondergaan. Blikseminslag, verliefden die met messen hun namen in zijn bast kerfden, plassende wandelaars. Nee, dan was een krop sla beter af, althans volgens hem. Een kort maar zonnig leven en sterven in een met liefde gemaakte dressing leek hem ideaal in plaats van honderd jaar folteringen te ondergaan.

Zijn ontboezeming stemde mij tot nadenken. Ik besloot die avond een stamppotje te maken van oude zeeklei, gegratineerd met geschaafde mergel en op smaak gebracht met zilverzand. Absoluut geen verkeerd gerecht! Maar morgen toch liever een stukje vis met worteltjes.

 

 

Categorieën: Algemeen

Snarf

Tijdens koken zijn kruiden en specerijen mijn smaakmakers. Bij het schrijven: humor, zelfspot en ironie. Voor beiden geldt dat het soms lukt ... soms niet.

10 reacties

NicoleS · 24 juli 2016 op 13:12

Ik kijk uit op 2 prachtige hoge bomen. Ze lijken, wanneer ze in bloei staan, op 2 groene gezonde grote longen. Ze zijn me heel dierbaar. Mocht iemand ze proberen te gaan kappen ga ik ervoor liggen. Daarom raakt je column mij ook. Schitterend geschreven. ☺

Yfs · 24 juli 2016 op 13:38

Ik heb vaak nagedacht over wat je schrijft. Om me van schuldgevoel te kwijten, probeerde ik me bijv. bij het bereiden van een zakje sperciebonen voor te stellen dat voor de spercieboontjes eindelijk de grote dag is aangebroken waarover hun ouders al zo vaak trots verteld hebben. Namelijk om eervol bereid, gekookt en opgediend te worden. Nog zie ik voor me hoe het afgekeurde boontje met bruine plekken op zijn rug met een teleurgestelde blik in de prullenbak verdween, terwijl de andere als de ‘uitverkorenen’ juichend in het pannetje op het vuur stonden. Joepie!!

Ik nodig je uit om mijn column ‘kleine dingen’ te lezen (smile). Dat gaat nog ietsje verder. Dan zul je begrijpen hoe en waarom ik zo ontzettend heb genoten van deze column 😉

    Snarf · 24 juli 2016 op 17:07

    Haha … de achterkant van het gelijk. Ik heb jouw ‘bruine’ boontje gevonden en eervol begraven. Je column ‘Kleine dingen’ vond ik om van te smullen.

Esther Suzanna · 24 juli 2016 op 17:46

Mooi! Toch word ik geen veganist.. 🙂

van Gellekom · 24 juli 2016 op 18:30

Ik begrijp je helemaal. Toevallig vroeg ik gisteren aan iemand van de plantsoenendienst waarom hij het riet langs de sloot uitmoordde. Hij snapte het niet.

Mien · 25 juli 2016 op 00:09

Ik wist het. Boedhha leeft nog. Topcolumn Snarf, met een slimme titel. Graag gelezen. ?

Meralixe · 25 juli 2016 op 08:05

Zwijg me van die planten. Grrrr… Laatst vroeg ik in een groot bos de weg aan een boom en die stuurde me de verkeerde weg op!:razz:

Bruun · 25 juli 2016 op 08:06

Mooie column. Een perfect uitgebalanceerde mix van humor en stof tot nadenken. Voortaan schil ik een komkommer met heel andere ogen 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder