Soms heeft televisie nog de kracht om je ogen te openen.
In de herhaling zag ik een onthutsende aflevering van Zembla over de komende veranderingen in de zorg.
Decentralisatie is weer eens het vehikel waarmee bezuinigingen over de rug van de meest kwetsbaren moeten worden binnengehaald.
De coalitie haalde een Pyrrusoverwinning van 37 tegen 36 in de Eerste Kamer en daarmee is het hek van de dam.
90 Jarigen die gedwongen verplaatst moeten worden omdat verzorgingshuizen sluiten, huishoudelijke hulp die wordt afgeknepen, zorg die wordt overgeheveld naar gemeenten die daar organisatorisch niet voor zijn toegerust en te weinig budget krijgen.

Wat stijgt er toch steeds weer een geur van onversneden cynisme op, als de politiek ideële doelstellingen aan zo’n heilloos besluit koppelt.
Zieken en ouderen langer thuis, mantelzorg, burenhulp, keukentafelgesprekken, zorg op maat. Je denkt aandacht, pannetjes soep boodschapjes, maar je ziet willekeur, vervuiling, ontslagen en bureaucratie opdoemen.
En dat terwijl 90% van de huidige zorgverleners , deskundigen op het gebied van geriatrie, chronische ziekten en mantelzorg ervan overtuigd zijn dat deze enorme ombuiging rampzalige gevolgen zal hebben.
Een stuk of wat ellendige jaren verder zullen er stemmen opgaan om maar weer eens collectieve voorzieningen voor ouderen in het leven te roepen. Verzorgingshuizen zo heetten die dingen vroeger toch?
Ook de PvdA is hiervoor verantwoordelijk, dit wordt na het eerlijke en het lastige verhaal hopelijk einde verhaal voor Diederik Samsom.

Categorieën: Actualiteiten

16 reacties

troubadour · 29 oktober 2014 op 07:08

Goed geschreven natuurlijk, maar over de inhoud ben ik het niet met je eens. Ouderen willen zo lang mogelijk thuis blijven wonen.
In een verzorgingshuis zou mijn oude moeder, met haar ernstige ‘vergeetachtigheid’ al geestelijk zijn ingedut. Thuis, in haar eigen huis, gaat het nog prima en vooral menswaardig. Achtentachtig jaar routine!

Mien · 29 oktober 2014 op 07:39

Ik vond het [b][url=https://www.columnx.nl/cx-cafe/cx-group1/column-x-café-forum1/kleintjes-thread144.271]’kleintje'[/url][/b] meer to the point. Verder eens met troub. Ouderen zolang mogelijk in een thuisomgeving houden. Wat dat betreft kan Nederland een voorbeeld nemen aan Zuid-Europese landen. Om een man de schuld te geven vind ik dan weer kortzichtig. Maar allez, iemand moet de schuld krijgen, nietwaar?

Janina · 29 oktober 2014 op 08:46

Goed geschreven! :yes:
Natuurlijk willen de meeste mensen thuis blijven wonen. Wil ik ook, als ik later oud en bedaard ben. Maar wat er nu gebeurt, is dat er flink gesneden wordt in de voorzieningen voor ouderen die thuis blijven wonen. Wat betekent dat de buren de boodschappen moeten doen, dat de kinderen het huishouden moeten doen en erop toezien dat ma haar medicijnen inneemt en een beetje goed eet. De ‘participatie-maatschappij’, noemen we dat. Wat op zich ook allemaal niet zo erg is, ware het niet dat sommige mensen hele vervelende buren hebben, of geen kinderen, of kinderen die ver weg wonen of een gezin hebben of een drukke baan… Die mensen geraken in het nauw.

    Meralixe · 29 oktober 2014 op 09:56

    Janina, vergeef me mijn brute opmerking onder uw goedbedoelde kritiek maar ik vond uw schrijffout zo grappig. ‘Wil ik ook, als ik later oud en bedaard ben’ :laugh:

Dees · 29 oktober 2014 op 08:55

De WMO wordt van geregelde maatschappelijke ondersteuning ineens een participatievehikel. Het afdwingen van participatie door omstanders door simpelweg te snijden zonder alternatief.

In de praktijk komt het er bijvoorbeeld op neer dat mensen die nu 4 uur in de week hulp bij het huishouden ontvangen, straks ineens te horen krijgen dat anderhalf meer dan genoeg is. De rest moet erbij geparticipeerd worden.

Hoe je het ook wendt of keert, die ommekeer gaat niet zonder damage, die ongetwijfeld weer als collateral zal worden afgedaan. Zolang dat houdbaar is dan.

En Samsom is de visitekaart van een partij die het woord ‘sociaal’ voert. Natuurlijk gaat dit hem de kop kosten. En terecht. En ik ben niet eens een linkse rakker …

Goeie column Trawant, zoals Hella zei, ineens schakelen de reacties over op de inhoud :yes:

Meralixe · 29 oktober 2014 op 09:51

Ik ken de problematiek niet ten gronde van de Nederlandse zorg. Maar, als het kan helpen, hier (in Vlaanderen) kost een opname in ’t klooster al rap meer dan 1200 €. Dat ‘klooster’ dateert uit de tijd toen enkel de nonnetjes zich bogen over de ouderenzorg. Nu zoveel jaar later is dat klooster geëvolueerd naar een industrie met veel bazen boven bazen en een niet te tellen aantal voorschriften en regeltjes. Leg mij anders maar eens uit waarom een eenvoudige kamer met een bewoner die in leven gehouden wordt met wat grootkeukengedoe en enkele andere basisbehoeften 1200 € moet kosten. Neenee, de dokterskosten, de maandelijkse kapper, de voetverzorging en zo meer is daar niet bij.
Besparen? Eerst eens kijken waarom alles zo duur is zou ik zeggen. 🙂

    Janina · 30 oktober 2014 op 22:23

    Precies. Het idee is dat er op de overhead een hoop bezuinigd kan worden. Maar dat doen die managers natuurlijk niet. Die bezuinigen op de mensen op de werkvloer. Met alle gevolgen van dien.

Frans · 29 oktober 2014 op 10:36

Ik heb de uitzending ook gezien en zat in tranen voor de tv. Wat gaan Rutte, Samsom en hun gedogers van dit beschaafde land maken. Ik twijfelde even aan mijn verstand, geloofde mijn ogen en oren niet. Aan de ene kant de onvoorwaardelijke liefde van mensen voor hun zieke partners of vrienden en aan de andere kant het afstandelijke bijna kwaadaardige beleid. Zo huilde ik van ontroering en woede tegelijk. En ik ben geen huilebalk. Om de slachtoffers van MH17 heb ik geen traan gelaten. Net zo min als om de verdronken migranten in de Middellandse zee. Maar de machteloosheid ten opzichte van het asociale beleid kan ik niet aan.

Frans · 29 oktober 2014 op 10:53

Beste Trawant,
kennelijk had de tv meer kracht dan mijn woorden. De veranderingen in de zorg houden mijn gemoederen danig bezig. Ik schreef er al een paar columns over. Elke keer met de hoop om de goegemeente wakker te schudden. Sterker nog, om de mensen een geweten te schoppen. Amper een minuut geleden viel het dubbeltje dan eindelijk. Ik vroeg mijn overleden vader en het Mariabeeldje in mijn woonkamer om hulp bij het schrijven van die ene iedereen overtuigende column. En ineens besefte ik dat het verlangen om dat vlammende betoog te schrijven pure ijdelheid is. Het gaat er niet om dat IK het schrijf, maar dat het geschreven wordt. Door wie is bijzaak. Wie weet kunnen wij de pennen ineen slaan.

    trawant · 29 oktober 2014 op 15:40

    Dank voor je reactie Frans. Ik denk dat het er juist wel om gaat dat JIJ het schrijft. Hoe je stuk er ook uitziet je verlangen om
    je woede te laten vlammen maakt dat je boodschap altijd overkomt. Daar kun je gewoon op vertrouwen is mijn ervaring.
    Ik ben benieuwd …

Ferrara · 29 oktober 2014 op 14:13

Ik heb meer dan 30 jaar in de gezondheidszorg gewerkt en van alles aan maatregelen zien komen en gaan. Afdelingen en huizen zien sluiten en opnieuw zien (ver) bouwen.
De bomen tot in de hemel zien groeien, dat was het andere uiterste. Voorbeeldje:
Een tweedehands rollator? Ik niet, ik heb recht op een nieuwe en die kwam er dan ook via de ziektekostenverzekering of met hulp van de gemeentekas.
Een gebruikte booster aangeschaft via de gemeente, na overlijden terug naar de leverancier om gereviseerd te worden voor hergebruik. Geen sprake van, veel te te duur aan mankracht. Ik heb dat nooit begrepen.
De goede, afgedankte hulpgoederen gingen met vrachtwagens vol naar het Oostblok waar ze er maar wat blij waren.
Maar ik heb in al die jaren nooit gezien dat hoogbejaarden voor elkaar moesten gaan zorgen zoals in Zembla schrijnend aan het licht kwam.
Ik hoop op het einde van Rutte 2, maar voor de schade hersteld is zijn we jaren verder. Dan kan de bouw weer gouden tijden beleven omdat er nieuwe tehuizen worden gebouwd.
Goed stuk, Trawant.

pally · 30 oktober 2014 op 12:09

Ik vind het een heel goed stuk. Helaas heb ik die documentaire niet gezien, maar wellicht kan dat alsnog bij uitzending gemist. Ik heb ook een heel slecht gevoel over deze bezuinigingen, want dat zijn het gewoon, natuurlijk
Eigenlijk worden de ouderen, en dat zijn er steeds meer, gewoon in de steek gelaten. Ze zijn overgeleverd aan de willekeur van vrijwillige hulp. Wat de gemeenten nog uitgeven mogen ze grotendeels nog zelf bepalen ook. Als je als oudere verhuist, kun je het beste kijken naar welke gemeente het meeste wil- en kan uitgeven.
Eigenlijk weet ik niet eens meer of ik wel flink oud wil worden…

Pierken · 30 oktober 2014 op 16:06

Sterke analyse van een politieke gotspe die gelijk staat aan de actuele terreurontwikkelingen. Achter de kansel met een fronsje een wassen neusoplossing verkopen. Die loze participatiekreet was natuurlijk al een tijdje de voorbode, maar je geloofde het niet. Ik maak mij ook de meeste zorgen over die overheveling naar de gemeenten. Dan gaat de hele dynamiek uit het proces. Daar zijn ze veel te log en bureaucratisch voor. En waar ouderen nu juist een tekort aan hebben zijn wachttijden. Het kind van de rekening krijgt er hiermee een nieuwe leeftijdsgroep bij.

Kan linea recta de krant in, trawant :yes:

trawant · 4 november 2014 op 17:44

ook de vader en moeder van de staatssecretaris zelve…
Daar zal ie blij mee zijn;

http://www.ad.nl/ad/nl/4560/Gezond/article/detail/3782330/2014/11/04/Radeloze-Joop-81-Soms-loopt-urine-langs-haar-enkels.dhtml

Geef een reactie

Avatar plaatshouder