Afgelopen vrijdag speelde de Dave Matthews band (DMB) in de AFAS Live concertzaal. Frontman Dave Matthews komt oorspronkelijk uit Zuid Afrika, en dat hoor je terug in zijn zang, met hier en daar van die typische klik klanken.

Kort na acht uur begon het optreden van de band, gewoon één brok muzikaliteit. De muzikanten spelen retestrak, waarbij sommige nummers erg lang worden uitgesponnen. Maar het plezier spat er van af, en dat werkt aanstekelijk. Jazz, rock, funk, soul, salsa en blues, je hoort het allemaal terug. Al die invloeden uit het complete muzikale spectrum maken een optreden van DMB tot een belevenis. Hier zijn echte muzikanten aan het werk, die wars zijn van buitensporige showelementen.

Vlak voor het optreden sprak ik in een restaurantje aan het Ziggoplein, nog met twee jonge gasten, die voor het ‘Holland zingt Hazes’ spektakel even verderop in de Ziggo Dome op pad waren. Ze verzekerden mij, niet geheel verrassend, nog nooit van DMB te hebben gehoord. Want zo populair als de band in de VS is, tot een echte doorbraak in Nederland is het er nooit van gekomen. Maar niet getreurd, het feestje was er naderhand niet minder om. DMB is een echte live band en tijdens het optreden kwamen, behalve oude songs, ook nummers van hun laatste cd ‘Come tomorrow’ uitgebreid aan bod. Als enige cover kwam het bekende ‘Sledge hammer’ van Peter Gabriel voorbij en zeker dat nummer kwam buitengewoon goed uit de verf. Kortom een lekker optreden voor de muzikale fijnproevers.

Bandleden van deze avond:

Dave Matthews: zang gitaar. Tim Reynolds: gitaar. Carter Beauford: drums. Stefan Lessard: basgitaar. Jeff Coffin: Saxofoon. Rashawn Ross: trompet. Buddy Strong: keyboard .


G.van Stipdonk

Gerard van Stipdonk. Mijn motto: Wie schrijft die blijft.

Geef een reactie