Je hoort het mensen deze dagen vaak zeggen “pas goed op jezelf, zorg goed voor jezelf”. Dat doet me toch altijd weer denken aan een uitspraak van mijn vader. Die zei “Wie zichzelf bewaart, bewaart geen rommel.” Mijn vader had meer van dat soort gezegdes. Als rechtgeaarde onderwijzer en liefhebber van de Nederlandse taal, verzamelde hij ook gedichtenbundels. Ik heb een aantal van deze boeken geërfd. Van “Ongerijmde rijmen” tot “De verzamelde werken van Bloem”. Gedichtenbundel kun je ook niet lezen op een e-reader, die moet je in je handen houden

Een van zijn meest geliefde gedichten ging over Madurodam, geschreven door C. Vaandrager,

“De kroketten in het restaurant

zijn aan de kleine kant”

Ik weet het, veel mensen zullen het heel flauw vinden, maar mijn vader lag dubbel bij dit soort teksten.

Het is ook het soort humor dat we deelden ten aanzien van het ouderwetse Tilburgse dialect. Het mooiste Tilburgse scheldwoord, een “gòllipaop”, een echte slome sufferd. Als je in de historie duikt vind je een Gallische paus uit de veertiende eeuw. Wat zullen de mensen een hekel aan die man gehad hebben. Er waren veel Franse invloeden uit Brabant, die namen we meepesaant maar even mee. En passant.

De mooiste groet komt in deze tijd eigenlijk ook uit het Brabants. Houdoe. Houd je (goed). Ondanks het feit dat ik het woord eigenlijk nooit gebruik, wil ik het wel iedereen wensen.  Het is een rare tijd, mensen worden teruggeworpen op zichzelf en hun gezin. Voor mij geen enkel probleem maar ik kan me voorstellen dat het hier en daar toch tot spanningen kan leiden. Tenslotte is het wennen voor iedereen. En het is nog niet voorbij, het zal best nog even duren voor alles weer normaal wordt. Laten we goed op elkaar letten en proberen te genieten van kleine dingen. Die grote dingen komen vanzelf wel weer.

Houdoe.

Categorieën: Overig

3 reacties

Nummer 22 · 27 april 2020 op 11:49

Lees Kees van Kooten ‘ Karrevrachten en Pennenvruchten’
Een aanrader!

  van Gellekom · 28 april 2020 op 10:37

  Daar gaat een neef van me, Arie
  Geen volle neef, eigenlijk, Arie
  De moeder van Arie ging wel eens vreemd
  omdat mijn oom het niet kon maken
  Ze ging met Chinezen mee
  wat opschudding veroorzaakte, en Arie
  Er was geen weghalen aan, aan Arie
  ‘Ha dier Arie. Hoe is het met jóu?’

   Nummer 22 · 28 april 2020 op 12:53

   De grote dingen? Niet weer verhuizen zeg of alle malloten met hun mobieltje op Pomomon Covid-19 jacht in de openbare ruimte. Sjoelen wordt populair..de bak is minimaal 1m50 dus t mag, kan ook in een verzorgingshuis om maar iets te noemen. Sjoelen !

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder