[i]Co-column geschreven door Mien en addendum[/i]

De muze van ColumnX ligt op haar rug. Met groenblauwe ogen tuurt ze lijzig in de lucht. Haar glossy halfgeopend pruilmondje schreeuwt stil om aandacht. Haar lange benen ogen als satijn. Onder aan de pagina wacht zij mij geduldig op in haar banner. Totdat ik klaar ben met lezen. ‘En … hoe vond je de column?’ Haar hand kroelt elegant door haar bruine Wella-lokken. ‘Mijn roze setje is toch veel leuker? Voor slechts € 3,90 is het de jouwe. En wat vind je van mijn strikje en mijn roze ruisende struikgewas? Staat het mij niet beeldig? Raak maar aan hoor, het is zijdezacht, nee het zijn geen netels.’

Verschrikt ontwaak ik uit mijn gedachte en dwaal snel met mijn blik naar boven. Haar lichaamsglans nog dof voor ogen. ‘Wat heeft een fotograaf toch een mooi beroep’ hoor ik mezelf denken. Maar zou al die reclame nu eigenlijk wel lonen? Miriale verkoopt als roze koek en zoete broodjes.

De schrik slaat om mijn hart als Miriale nu ook links op het beeldscherm onder mijn ogen verschijnt. Dit keer in een zwart schalks setje. Betrapt kijk ik om mij heen. Ziet iemand mij gluren? Onmogelijk kan ik mij nog langer concentreren op columns en reacties. Veel liever lees ik haar verhaal.

Maar na 500 keer staren naar beide Miriale’s in roze en zwarte lingerie, gaat bij mij de trek over. Ook de reclamekreten van ECI, op alle plekken van de pagina, kunnen mij niet langer boeien. Daarvan krijg ik spontaan aambeien. Ik laat me ook niet uitkleden door UPC, Epson, Fastcard en de INKclub.

Het gehalleluja van Parship wekt wel mijn interesse. Zou die stoere knappe leuke jongen ook lid van Parship zijn? Op de website ga ik snel op zoek. In het zoekveld zie ik mijn vingers langzaam tikken: t – o – n – o … en klik op ‘zoek’. De zandloper verschijnt. Geduldig wacht ik af op wat gaat gebeuren. [Mien]

Zo subtiel is de waarneming van het oog en zo brutaal wordt subtiliteit verstoord als het beeld wordt meegesleept.. langs de randen van de iris, via mijn diafragma en als een camera zonder zoom geprojecteerd in het hoekje ‘ lust’
Mijn hoekje ‘lust’ is onuitputtelijk. Het lijkt een klein hoekje maar via speciale zip-filing wordt alles opgeslagen en gecodeerd. Voor als het nodig is. Gevraagd of ongevraagd.

Ik aanschouw de gemaakte wereld van Miriale.. een wereld van blanke huid, geschoren oksels, dagcrème/nachtcrème, rouge en eyeliner, bijgekleurde plekken waar het licht zijn werking niet mag hebben. Ik probeer via mijn oogharen waar te nemen.. Nee ‘ lust’ laat me even! Roep ik iets te hard.

Ik knijp mijn ogen toe en gluur stiekem door de oogharen heen. Haar gezicht vervaagd..haar contouren vragen om een duet tussen verbeelding en waarneming. Ronde vormen lijken oneindig en op te gaan in alles wat haar omringd.

Mijn vingers glijden over de muis van de pc.Ik voel dat ik rechtshandig ben en de rondingen van de muis zijn rond, glooiend en volgend als satijn ..ik zucht ..Miriale is voor altijd die gecodeerde zip-file in dat schijnbaar kleine hoekje. [addendum]

Categorieën: Co-Column

5 reacties

arta · 20 februari 2009 op 10:58

Leuk en origineel, maar in het tweede deel zakt het eerlijk gezegd wel wat af. De dubbele puntjes, vergeten punten en wat voortkabbelend op het eerste deel.

KawaSutra · 22 februari 2009 op 00:47

Deze duo-column bevestigt mijn weerstand tegen duo-columns. Heel af en toe kan het een succesvolle samenwerking zijn. In de meeste gevallen is de stijlbreuk een domper op de verwachting die in het eerste deel gewekt wordt.
In dit geval wekt de invulling van Addendum mijn interesse, maar dat deel is te kort en staat inhoudelijk en qua vorm haaks op het eerste deel.

Duo-columns kunnen denk ik alleen succesvol zijn als je bereid bent tot samenwerking en wisselwerking van elkaars ideeën. Even een intro afwerken is niet voldoende. Bij reactie-columns zou dat beter kunnen werken is mijn idee, mits ze ook zelfstandig staan als column.

maurick · 22 februari 2009 op 01:57

De een zijn fantasie is nog niet de fantasie van een ander. Voortborduren op een andermans tekst pakt zelden goed uit.

Het had een goede column kunnen zijn, nu is hij “te gemaakt”.

doemaar88 · 22 februari 2009 op 13:36

Ik vind ‘m zo slecht nog niet. Wel had ik deel twee graag wat uitgebreider gezien. Leuk onderwerp! 😀

addendum · 24 februari 2009 op 12:21

veel geleerd!
Dank

Geef een antwoord