Onze school is eigenlijk net het communisme.
Nee, begrijp me asjeblieft niet verkeerd. Ik bedoel niet dat wij bij de verjaardag van de decaan in strakke rijtjes uitdrukkingsloos de aula door moeten marcheren, en iemand die commentaar heeft op ons bestuur wordt ook niet door de dagcoördinator opgewacht met een Kalasjnikov. Maar tóch vind ik dat onze school en het communisme een erg belangrijke overeenkomst hebben.
Bij beide was namelijk het idee en de achterliggende gedachte hártstikke mooi.
Jammer dat de uitvoering ervan ronduit vreselijk bleek.

Want ergens, ergens na het bedenken van al die mooie, grootse plannen ging er bij de uitvoering van zowel het Marxisme als bij het Porta-Mosanisme iets gruwelijk mis.
En ik denk dat het eens tijd wordt om enkele fouten, misstappen en problemen die ontstonden uit het Porta-Mosanisme, (aangezien het communisme voor iedereen duidelijk is) eens goed uit de doeken te doen. Ten slotte lopen wij, zielige studentjes er elke dag tegen aan.

Wat dacht u bijvoorbeeld, lief lezend Maastricht, van toetsroosters, die we pas op de 1e dag van de toetsweek krijgen?
Wat dacht u van een economie-marathon op een VRIJE dag, omdat we vreselijk achterlopen met de stof wegens het lerarentekort, en wij dan maar even snel een heel boek vóór het eindexamen erin moeten stampen.
Of nog zoiets leuks. Omdat de begeleiders in de bieb ons ‘niet aan zouden kunnen’ besloten ze 2 van de 4 deuren (tevens nooduitgangen) maar op slot te doen.
Lesroosters, met het eerste en de laatste twee uur les (de rest tussenuren), de kantine, normaal een vrijetijdsruimte, waar nu ook verplicht gewerkt moet worden, zodat er nergens meer een vrijetijdsruimte is. En het ergste is nog wel dat bij sommige leraren de frustraties zó hoog oplopen totdat ze werkelijk ontploffen, en midden in de aula ordinair, ruziemakend tegen elkaar staan te schreeuwen.

Het vervelende wel van al deze negatieve dingen, is dat alle goede kanten zo snel vergeten worden. Veel leraren bijvoorbeeld, die ondanks alle rotte omstandigheden (fietst u maar eens 4 keer per dag 15 minuten op en neer omdat u op verschillende locaties werkt) tóch altijd voor de leerlingen klaar staan, zich blijven uitsloven voor uitstapjes, activiteiten en goede lessen. En, zeker niet te vergeten, alle projecten die worden georganiseerd, zoals een inzamelingsactie voor Pakistan, en de jaarlijks terugkerende kerstmarkt waarvan de hele opbrengst naar het goede doel gaat.

Maar mensen, geen paniek.
Want daar kwam ze, onze redster in nood, Maria van der Hoeven, die ons kwam verlossen van al de ellende. Met – eigenlijk – commentaar op de hipste leraar-verkiezing van Dablad de Liburger kwam ze, zag, en sprak de verlossende woorden:
‘Leraren moeten niet hip zijn, maar zichzelf’.
Uuuh….ja. Nou lieve mevrouw van der Hoeven, u zult het vast en zeker allemaal heel goed bedoelen, maar als die vent van Frans echt elke ochtend zijn stinkende, chagrijnige zelf zou zijn, zou er van het beetje onderwijs dat er nog is, helemaal niks meer overblijven.

Categorieën: Diversen

4 reacties

Avatar

bert · 31 december 2005 op 13:06

Aardig geschreven, dat zeker. Indeling in alinea’s is ook naar mijn zin.
Een clue kan ik er echter niet in vinden. Ik weet nog steeds niet wat Porta-Mosanisme is. Ik weet ook niet wat de opmerking van de hippe juf te weeg gebracht heeft. Ik mis de leerlingenraad die zelf ook met oplossingen voor de problemen had kunnen komen.
Kortom, naar mijn idee toch een matige column van jou. 😕 😕 😕

Avatar

Chantal · 31 december 2005 op 13:40

[quote]Lesroosters, met het eerste en de laatste twee uur les (de rest tussenuren)[/quote]

Op de middelbare valt dat nog mee. Ik heb hetzelfde op het HBO.. verschil is dat het mij geen vijf minuutjes fietsen meer kost om van en naar school te gaan maar anderhalf uur heen en anderhalf uur terug.

Maar ik herken je ergernis. Je hebt het goed en herkenbaar overgebracht. Daarnaast ook een leuke column om te lezen, hoewel ik de vergelijking met het communisme iets ver gezocht vind 🙂

Avatar

Dees · 1 januari 2006 op 13:00

Leuke column! Je vergelijking met het communisme kwam niet helemaal uit de verf.
Maar leuke column, leuke twists.

Avatar

Mosje · 1 januari 2006 op 14:35

Het leven van een middelbare scholier is maar zwaar, zeer zwaar. Die van der Hoeven moet maar iets van een zwaartetoeslag bedenken of zoiets.
😛

Geef een antwoord