Baasje is verdrietig. Ze hangt in haar stoel voor de TV. ‘Ik wil niet in een wasstraat,’ jammert ze. ‘Ik wil niet met al die andere babyboomers in mijn blootje op een lopende band door zo’n tunnel met ronddraaiende borstels, die me insoppen zonder er op te letten of er zeep in mijn ogen komt en afgespoeld worden door sproeiers waarin legionellabacteriën huizen.’ Baasje heeft het altijd al gezegd: economen horen niet thuis in de gezondheidszorg, daar krijg je narigheid van. Laat ze lekker in een bank centen tellen en daar gelukkig zijn, maar laat ze alstublieft geen beleid uitstippelen voor hulpbehoevende mensen waar ze geld aan moeten verdienen. Ze mag straks blij zijn als ze uit die wasstraat te voorschijn komt en allebei haar nieren nog heeft, want Jip, zegt ze: donororganen zijn een schaarste product, oude mensen niet.
Ik heb echt met baasje te doen en begrijp niets van die economen. Een bevolking van bijna 16,5 miljoen en geen mens meer om een ander een beetje te helpen. Hoe hebben ze dat in godsnaam voor elkaar gekregen?
In de jaren vijftig was dat, volgens baasje, heel anders en toen telde Nederland maar 10 miljoen inwoners. In die tijd waren er ook nog badhuizen waar hele gezinnen onder de douche stonden te zingen terwijl ze elkaar wasten en ruggen droog wreven.In het badhuis aan het Willem van Noortplein in Utrecht komt nu een restaurant met Arabische sfeer. Nu hou ik wel van lekker eten hoor, maar waarom geen Hammam erbij waar alle oudere mensen uit Noordoost een keer in de week door medewerkers worden overgoten met bekkens warm water, gescrubd met zachte zeep en daarna heerlijk uit mogen rusten op een warme buiksteen? De bibliotheek moeten ze daar ook houden, dan wordt het weer net zoals bij de oude Grieken vijf eeuwen voor Christus. Die oude Grieken bouwden tempels opgedragen aan hun God van genezing ‘Asklepios’, daar verpleegden ze hun zieken. Eromheen bouwden ze gasthuizen, hospitalen, badhuizen, gymnastiekscholen en bibliotheken. Hun zorg betrof de totale mens met aandacht voor beweging, frisse lucht, lichaamsverzorging, hygiëne, afleiding en ontspanning.
Dat is heel wat anders dan een ‘wasstraat’ en weten jullie wel dat er ook wasstraten voor honden zijn? Gelukkig wil baasje niet dat ik daar in ga en ik wil niet dat baasje in een wasstraat gaat. Als het zover is zal ik persoonlijk de verzorging op mij nemen. Mijn tong is fluweelzacht, warm en behendig en ik kan er ieder moeilijk bereikbaar plekje mee reinigen.

Woef! Jip


14 reacties

LouisP · 3 juni 2012 op 20:12

Echt, ik probeer er metaforen uit te halen maar zonder succes. Wel aparte e interessante informatie over die badhuizen.

Mijn tong is fluweelzacht, warm en behendig en ik kan er ieder moeilijk bereikbaar plekje mee reinigen.

Jip. Wa voor een ras zijde gij? Zo’n klein ding?

Jip · 3 juni 2012 op 22:23

Louis metaforen, kan je die eten? ik zoek altijd lekkere koekjes of mijn bot als ik vergeten ben waar ik het begraven heb! Wel aardig van je dat je op mijn column reageert. Gelukkig dat er hier nog mensen zijn die van honden houden. En van mijn ras wordt wel gezegd: een grote hond in een klein lijf. Woef! 😆 😆

Libelle · 4 juni 2012 op 08:18

Wat origineel, leuk en fruitig geschreven! De boodschap is er niet minder om. Zelfs op ‘nepgeld’ blijven ze gek, die managers.

sylvia1 · 4 juni 2012 op 08:27

Een schrijvende hond, die hadden we hier nog niet op cx. Welkom Jip!

Jip · 4 juni 2012 op 10:29

Zullen we ze chocolade munten voeren? Heb nog wel liggen van een 5 december feest. Nog een beetje muf ook! Woef!

Jip · 4 juni 2012 op 10:32

Ja Sylvia wij emanciperen gewoon mee. Ik ben hier in de wijk knap beroemd vanwege mijn columns in de wijkkrant. Heb er dus nog wel een paar op de plank liggen. Woef!

arta · 4 juni 2012 op 12:25

Jip! Jij ook hier!
Wordt het niet eens tijd dat we weer een keer gaan knuffelen? 😉
Leuk stuk!

Jip · 4 juni 2012 op 12:51

Zullen we een samen naar de Hammam gaan? Lijkt me zo lekker! Beetje bij knuffelen! Woef! 😆

Fem · 4 juni 2012 op 16:08

Jack Russel?

Jip · 4 juni 2012 op 17:27

Bijna goed Fem! Mis alleen de 2e L van Russell en Terriër, dat hoort er natuurlijk achter. Dat ze niet denken dat ik zo’n softie ben. Woef! :wave:

Nachtzuster · 4 juni 2012 op 23:40

Ik heb je stuk een paar maal gelezen, maar ik begrijp hem niet?
Het gedeelte over de Hammam begreep ik wel, daar ben ik fan van. 😀

Slaap zacht,
Nachtzuster.

Jip · 4 juni 2012 op 23:49

Oké dus we gaan met nog meer liefhebbers naar de Hammam! Ja dat je het niet begrijpt daar kan ik natuurlijk niets aan veranderen: toch niet te veel nachtdiensten gedraaid? Dan mis je natuurlijk wel eens wat! Geef niet hoor: werk ze! Woef! :slapen:

Harrie · 5 juni 2012 op 09:52

Hondje, hondje, ik zou maar oppassen met dat grieks … 😀

senahponex · 20 juni 2012 op 09:46

We hebben al eerder schrijvende hondjes gehad Raindog en de onvergetelijke Mosje.

Geef een antwoord