Een column schrijven. Mensen doen het voor de leuk en anderen doen het als beroep. En ik lees ze graag, het liefst diegene die niet te diep in gaan op de hedendaagse internationale ontwikkelingen met betrekking tot de schijnbaar belachelijke keuzes die onze overheid juist wel of niet maakt. Ik geniet van die verhalen waarin mensen hun alledaagse belevenissen delen met de rest van het land, maar er net een speciale twist aan weten te geven zodat je bij jezelf ook eens gaat nadenken of jij je ook wel eens in dergelijke situaties begeeft en hoe jij daar dan mee omgaat, van geniet of er niet eens bij stil staat…
Dat er bijvoorbeeld een vrouwtje ergens in Amsterdam ofzo, sinds een paar maand op de hoogte is van het bestaan van onze befaamde Friese Brit, en die haar nu helemaal volgt en helemaal fan is van dit naïve blonde nuchtere typisch Nederlands meisje. En ze weet hier een heeeel verhaal omheen te vertellen, dat ik denk, tja, ik vind haar ook wel leuk.. Ik snap ook niet wat de rest nu te klagen heeft over dat meisje… Vind dr wel gezellig met dr paardeknopen! 🙂

Maar nu zijn er ook mensen die als beroep dus columns schrijven, de zogenaamde columnisten. Allemaal goed en aardig, en ik heb ook geen slecht woord over het beroep ofzo, maar toch heb ik bij sommige columnisten zware twijfels over of ze wel dit beroep zouden moeten doen.
Ik bedoel sure, je zou vast wel deze situaties hebben meegemaakt, en dat je je hier nu helemaal over opwind, en je hebt ook vast wel een schrijfplan o.i.d. Uitgezet voordat je de column ging schrijven, én ook heb je het ongetwijfeld door heel je familie laten keuren voordat je er mee naar je eindredacteur ging, maar serieus? Alleen maar gezeik en geklaag in 1 hele column!?
Prima dat je een uitlaatklep nodig hebt, ik ben immers nu ook alleen aan het klagen, maar ik schrijf geen 2 A4 vol met hetzelfde verhaal, maar dan in 3 nét andere vormen…

En het hele man – vrouw cliché verhaal… Dat hebben we nu ook wel gelezen… Dat hele feministische raakt ook een beetje uit de mode geloof ik… Kom op.. -.-” je hoort toch ook geen een man meer over het feit dat het enig recht van de vrouw zogenaamd het aanrecht zou zijn?
Dan hou jij maar op over dat mannen de vrouwen alléén maar zien als lustobject. Want heus. Jij zou dé oplossing zijn voor een man z’n hele midlife crisis? Oh nee wacht.. We zitten er natuurlijk alleen maar op te wachten dat jij even verteld dat wij ons aanstellen, en onterecht in zogenaamd zelfmedelijden zouden zitten.
Eureka zeg…, schrijf alstublieft columns over niet-clichés, dat doen wij amateur bloggers wel!


6 reacties

Libelle · 3 maart 2012 op 08:42

Ademloos gelezen! Veel journalisten doen het erbij, zo’n column. In ons Brabantse patsertje wel tenminste. De oorzaak is natuurlijk dat we te weinig een goed café bezoeken. Daar kun je je hart luchten en eens lekker uitplassen.

Boukje · 3 maart 2012 op 09:01

Op zich wel een aardige column maar net als je vorige een pietsie zeikerig. Laat je daar nu net niet van houden?

Ik zou zeggen, verander de wereld en begin bij jezelf!
Schrijf als amateur columnist over alledaagse belevenissen, zò dat we allemaal een breder wereldbeeld krijgen.

Volgens mij zou het met een kwart aan leestekens beter leesbaar zijn en al die cijfers zouden liever uitgeschreven moeten worden.

Maar, ik heb deze wel graag gelezen 😀

Meralixe · 3 maart 2012 op 09:17

Wie een column schrijft is zonder meer een columnist. Dit heeft niets met kwaliteit te maken. Er zijn natuurlijk goede en slechte columnisten.
Ik denk dat U met deze column een beetje te veel hooi op de vork genomen hebt. Het eventuele duidelijke standpunt heeft een eerdere twijfelende, ja, zelfs een gefrustreerde indruk.
Dit kan ook komen door enkele zinnen die door hun moeilijke constructie zelfs de mist ingaan.
Rustig werken aan een goed verhaal zal zeker een beter resultaat geven. Ik kijk er naar uit. :pint:

champagne · 3 maart 2012 op 10:53

Het valt inderdaad niet mee om een goede column te schrijven. Maar er zijn zeker wel manieren om je schrijfkunsten te verbeteren. Allereerst: heel veel oefenen. Ik struikel in jouw column regelmatig over de zinsopbouw die rommelig is. Dat kan echt beter, naar mijn idee.

Sinds kort is er een heel leuk boekje op de markt over het schrijven van columns (of blogs) Er staan – zeker voor beginners – heel veel bruikbare schrijftips in. Het boekje heet: check je column.

Amylofax · 7 maart 2012 op 23:25

Bedankt voor de tips allemaal! Erg bruikbaar.
Deze column is meer in een opwelling gauw even op mijn iPad geschreven.
De volgende zal beter doordacht worden! :stom:

Mien · 8 maart 2012 op 09:07

Tja, die iPad krijgt ook overal de schuld van.
Ik zou het eerst eens met rookwolken proberen. :hammer:
Daarna amylofaxen … :hammer:

Mien Uch

Geef een antwoord