Het is 1 april 1879. Lodewijk, al achtentachtig, is op zijn hoede, met veer en verve. Flink strikt hij zijn lakschoentjes. Voor de zekerheid. Als er een ding is waar Lodewijk, al achtentachtig, bang voor is, dan is het over losse veters struikelen. Hij is al zo verstrooid.

Het is 1 april 1879. Antoinette, al vijftien, is al vroeg wakker. Vroeg als meisjes van vijftien kunnen zijn. En ze weet het. Vandaag is de dag. Haar dag. Van schrikken en strikken. Valstrikken. En ze heeft al een slachtoffer in gedachten.

Het is 1 april 1879. In paleis Roomsoesdijk is zojuist de vloer geboend. Niet geveegd, maar geboend. De vloer vegen is zo jaren zestig. 1860. Spekglad is de vloer. Geboend met ossewit. Vervaarlijk. Eigenlijk mag er niemand op lopen. Zweven is nog daaraan toe, maar lopen is not done.

Het is 1 april 1879. Lodewijk, al achtentachtig, ontmoet Antoinette, al vijftien, op de gang, waarvan net de vloer geboend is. Hij zegt tegen Antoinette, al vijftien. Pas op! En Antoinette, al vijftien, past op. Ze weet wel waarom. Het is 1 april en ze wil vandaag absoluut niet uitglijden.

Het is 1 april 1879. Antoinette, al vijftien, ligt op de vloer van de gang. Ze is figuurlijk en letterlijk gevloerd. In de gang van Roomsoesdijk. En Lodewijk, al achtentachtig, staat erbij en kijkt er naar, naar, heel naar. Woedend is hij. Je speelt vals. Zegt hij tegen Antoinette, al vijftien. Niet waar, zegt Antoinette, al vijftien. Morgen word ik zestien.

Het is 1 april 1879. Lodewijk, al achtentachtig, valt voorover, over Antoinette, al vijftien, door een losse veter. Verrekte schoenveter. Dat zijn geen grappen. Antoinette, al vijftien, ligt in een deuk. Maar niet van het lachen. Nee, van Lodewijk, al achtentachtig.


Mien

Bewonder luidruchtig en verwonder in stilte

6 reacties

Bitchy · 9 april 2019 op 13:53

Tijdens het lezen al een glimlach! Een echte Mien!

    Nummer 22 · 10 april 2019 op 09:17

    Hahaha hahaha.. had hij maar een schoen met gesp aan wat in die tijd heel normaal was. Tsja,..
    Mien.. c’est três bien !

G.van Stipdonk · 2 mei 2019 op 14:28

En Mien blijft actief aanwezig. Proficiat met deze meest bijzondere opdracht.

Suus · 2 mei 2019 op 22:30

Erg goed Mien!

Mien · 5 mei 2019 op 13:36

Allen dank voor de waardering en glimlach. 👍

Mien · 26 juli 2019 op 21:22

De schoenveter mag er nu wel af.

Geef een reactie