Het is een mooie zondag, eind mei. Tante Bea neemt haar kroost mee naar het Sprookjesbos, waar wensen in vervulling gaan. De kinderen hebben er zin in, als ze, kortgebroekt en luidkeels zingend dit woud der verwachting binnengaan. Bij de ingang gaat het al mis. Tante Bea probeert een mooie groepskorting te regelen, maar kleine Emile steekt daar een stokje voor. ‘Iedereen moet hetzelfde betalen,’ zegt de brave jongen. Bea wordt er rood van; de jongen die het kortst bij haar clubje is, heeft ook nog de grootste mond.
Femke rent als eerste het bos in. ‘Kom, jongens, jullie rennen toch niet zo vlug als ik.’ Ze kan hard schreeuwen, dat weet iedereen Ze spurt en trekt haar rode kap over haar krullende lokken, kauwend op een biologisch geteelde appel. Vol goede moed rent ze naar Sneeuwwitje en de zeven dwergen.
André is het braafste jongetje van het stel. Als Bea hem een ijsje koopt bij de ingang, weet ze dat hij de hele dag lief zal zijn. Behendig zorgt hij dat hij niet knoeit op zijn zondagse kleren. Wel jammer dat Keesje niet mee mocht, denkt hij. Maar ja, op zondag mag hij nou eenmaal niet buiten spelen.
Jantje-Peter kruipt samen met Markje op de eerste wip die hij tegenkomt. Het zijn goede vrienden van elkaar. ‘We blijven altijd maten,’ belooft hij plechtig en lacht schaterend. ‘Pas nu maar op dat je niet weer valt,’ zegt Markje cabaretesk, ‘want op de wip klimmen lukt je prima, maar blijven zitten lukt je nooit.’ Hij grinnikt zelfvoldaan en steekt als een schavuit middelvingertjes op naar elke passerende bijstandsmama.
Alexander slentert achteraan, in de mars van ‘drie maal drie is negen’. Welke kant nu? Linksaf , Roodkapje achterna, is het veiligst. Rechtsaf, richting Nieuwe kleren van de keizer, ligt ook wel een spannende horizon. Hij besluit de keuze van de groep af te wachten. Meeste stemmen gelden.
Geert verveelt zich. Indische waterlelies en fakirs vindt hij niet leuk. Straks met Markje geldbiljetten aan Holle Bolle Gijs voeren, denkt hij. Of naar het Land van Laaf. Daar is tenminste iedereen hetzelfde.
Jobje loopt jengelend naast Bea. Hij weet niet waar hij heen wil tussen deze bomen en het bos. Een pleister op zijn knie verraadt dat hij zich vroeg op de dag al bezeerd heeft. Bij de ingang pleisters moeten kopen, en dus nu geen geld meer voor een patatje, want pleisters in het Sprookjesbos zijn duur.
Marianne zit de hele dag bij de vijver. Ze voert het lelijke eendje, en heeft grote plannen voor de toekomst. Een partij oprichten, om de demonisering van de wolf in het Sprookjesbos te stoppen. Of in elk geval grootmoeder stimuleren om de wolf op het eigen erf te verzorgen. Het komt wel goed, denkt ze tevreden.
Rita ten slotte, zit in de zandbak. Ze bouwt, met een trotse snoet, zandkastelen die lijken op de luchtkastelen in haar visioenen. En als je zo druk bezig bent, voel je je al gauw met dertig in je eentje, dus dat is een voordeel.

Bea kijkt tevreden naar haar oppasgroepje. Ze beseft met weemoed dat kleine kindjes groot worden en het moment nadert, waarop ze ze moet loslaten…

Categorieën: Politiek

11 reacties

Chi_Dragon · 9 juni 2010 op 12:17

Welkom op CX!

Bea discrimineert dus blijkbaar ook!
Jobje moet zn eigen pleister kopen maar André krijgt een ijsje van Bea. 😉

SIMBA · 9 juni 2010 op 12:38

Wat een ontzettend leuk stuk! Knap gedaan!

Mien · 9 juni 2010 op 12:54

Mooi sprookje.
Politiek kan ook leuk zijn.
Zie hier het bewijs.
Welkom op CX.
Leuke binnenkomer.

Mien Piek

Avalanche · 9 juni 2010 op 13:18

Kijk, zo heb ik ze graag. Verfrissend en met veel humor. Prima binnenkomer!

Fem · 9 juni 2010 op 13:50

Helemaal leuk, ik ben gek op sprookjes!!

Kwiezel · 9 juni 2010 op 16:51

Ik vind het grappig!! Welkom!

Prlwytskovsky · 9 juni 2010 op 18:18

Tante Bea .. ahahahaaaaa, zo had ik het nog nooit bekeken.
Leuk schrijfsel uuhhh … Egidius. En welkom op CX.

Ontwikkeling · 9 juni 2010 op 18:50

Welkom hier! Gek op sprookjes.

LouisP · 9 juni 2010 op 19:00

Egidius,

leuk,

welkom,

Louis

sylvia1 · 10 juni 2010 op 11:46

Origineel inderdaad, mooie column. Je bent alleen de laatste zin vergeten, “En ze leefden nog lang en gelukkig” 😉

axelle · 11 juni 2010 op 21:24

Egidius woa bestu bleevn mi lanckt na dich 🙂 Welgekomen 😉

Geef een antwoord