‘Gezondheidscentrum Beterschap, waarmee kan ik u van dienst zijn?’
‘Graag een afspraak met dokter Zonderding.’
‘Dat kan. Wat zijn de klachten?’
‘Ik heb last van mijn -._-._-’
‘Sorry, kunt u dat herhalen?’
‘Uh… Ik heb last van mijn VAGINALE FLORA.’
‘O! Zeg dat dan meteen. Schikt morgenmiddag? Dan houdt de dokter zijn agenda voor u vrij.’ Een mens kan van alles en nog wat mankeren. Soms weet je niet eens dat er wat aan mankeert. Gelukkig bestaan er behulpzame producenten die met paginagrote advertenties waarschuwen voor naderend onheil. Want je zult er maar aan leiden. Onbalans in je vaginale flora. Het kan niet lang duren of de zelfhulpgroepen schieten als paddestoelen uit de grond, nu het taboe eindelijk is doorbroken. Alle actualiteitenprogramma’s springen er bovenop. Op het nieuws, wel te verstaan.

Toch zie ik het niet helemaal voor mij. Wat is vaginale flora? Bestaat er dan ook zoiets als vaginale fauna? Waarom lijden vrouwen daar sinds deze week aan? En natuurlijk de hamvraag: hoe kan ik als man zien dat een vrouw op die plek in onbalans is? Ik vrees dat er alweer een vraag aan de toch al lange lijst die ik als bloeddonor moet invullen wordt toegevoegd: “lijdt u / uw partner aan chronische vaginale flora afwijkingen”. Ik geef toe, ik ben een man, ik doe dan wel van tijd tot tijd diepgaand onderzoek, maar ben mij niet bewust ooit op die specifieke plek flora tegen te zijn gekomen. En geloof mij, ik zou het gemerkt hebben. Zoiets werk je niet even tussen neus en lippen weg. Waar ik nachten van wakker lig: is het besmettelijk, gevaarlijk? Dat gewoel in andermans flora, dat staat mij toch wel tegen. Het is niet voor niets onzichtbaar weggestopt voor nieuwsgierige ogen en niet nader te specificeren voelsprieten.

Volgens een advertentie in de Viva heeft een vagina een mooi natuurlijk beschermingsmechanisme. Kijk, dat wist ik al. Benen bij elkaar en spieren aanspannen (“handjes thuis; kom niet in mijn kluis”). Of bestaat er iets beters? Je raadt het al: de vaginale flora. Het maakt melkzuur aan (een beetje zuur maar welk lekker) en dat beschermt de vagina. En nu komt het: tegen alle mogelijke invloeden van buitenaf. Toe maar! Wat moet ik mij daarbij voorstellen? Welke gevaren loeren op de vagina, behalve hitsige mannen op een mooie lentedag? Is er een lezer met suggesties? Mijn verzekeringspolis geeft aan dat het juiste géén dekking (excuses voor dit woord in deze context) biedt tegen invloeden van buitenaf, zoals rampen, opstanden, nucleaire rampen, enzovoort. Wat kan melkzuur wat een verzekering niet aandurft? En is een eenvoudig zuurtje niet makkelijker te plaatsen, handiger in gebruik en nog goedkoper ook? Het smaakt lekkerder, dat is zeker.

Blijkbaar moet een vrouw een of ander (duur?) goedje in /op / over / door / naast haar vagina smeren om optimaal beschermd te zijn. Vroeger hoefde dat niet. Vanaf vandaag wel. We (ze) kunnen niet zonder! Hoe hebben de vele vrouwen die de wereld tot nu toe bevolkt hebben het volgehouden zonder dit wondermiddel! Ik snap het niet. Als laatste meldt de advertentie: “je voelt je lekker fris en verzorgd en je bent optimaal beschermd”. Dat wil ik ook! Maar waar smeer ik het? Heb ik als man eigenlijk wel flora? En is flora wel gewenst, als zelfs de schaamhaartjes tegenwoordig (ja, ja, de moderne mens hééft wat om zich druk om te maken!) gekapt, getrimd, geföhnd moeten worden. Lekker in bad gaan of een douche nemen lijkt mij trouwens een heel wat frisser gevoel – en geur – geven dan een dagelijks likje vagina-flora-stabilisator.

Een visioen… Tijdens een etentje zie ik mijn vriendin wit wegtrekken en met haar handtas richting toilet wegglippen, na ‘even mijn vaginale flora bijwerken’ in mijn oor gefluisterd te hebben. Ik kan mij hier niets bij voorstellen. Onkruid vergaat niet, maar de mode kreet “vaginale flora” verdwijnt wat mij betreft snel in de GFT-bak. Vrouwen. Vaak begrijp ik ze niet. Toch weet ik heel zeker: dit product, en vooral deze advertentie, kan alleen door een man zijn bedacht.


8 reacties

Kees Schilder · 15 mei 2003 op 13:48

Waarom nu een vaginale flora? Nou gewoon.Omdat er tegenwoordig allerlei gevaren van buitenaf op de loer liggen.Zalik er een paar noemen?
-gebruik van vibrators, komkommers en bananen;
-de toenemende populariteit van het tonggewijs penetreren door mannen en/of vrouwen.
Dit soort vrijetijdsbesteding werd vroeger niet bedreven. Men pentetreerde om nazaad te produceren.
Dande vraagof mannen een flora hebben.Daar kan bevestigend op antwoorden: Ja,die hebben wij.
Werp een blik tussen de benen wanneer je opgewonden bent en zie daar een paddestoel verrijzen. Let wel: mannen hebben een externe flora.
Geweldige column !
groet
Kees

Clueless · 15 mei 2003 op 18:24

:laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:
Fantastische column! En ik kan het er wel mee eens zijn: ik zie flora als alles wat geknipt, geplukt, gekapt en gemaaid kan worden en we weten inmiddels allemaal waar ik het dan over heb in deze context. Bovendien bestaat die ‘vaginale flora’ uit een heleboel micro-organismes. Nou, micro-organismes zijn weer kleine beestjes (bacterieën enzo), wat inhoudt dat ook betekeniswijs ‘fauna’ een betere benaming zou zijn.

Alleen was ik er niet van op de hoogte dat dit een modegril was. Volgens mij is het verschijnsel zo oud als de mensheid zelf namelijk. En ik mag hopen voor jouw orale flora dat je vriendin zich wel degelijk al jaren bewust is van haar vaginale flora 😉

Mercurius · 15 mei 2003 op 18:36

Beste Splinter,

Leuke column en herkenbaar voor de vrouw die zelfs op deze plek nog uit balans kan raken.

Ik heb eens aan mijn lactobaccilus vaginalis gevraagd waardoor hij uit balans raakt. Zijn antwoord luidt dat de MAN hiervoor wederom verantwoordelijk is. Zijn basisch zaad verstoort n.l. de PH-waarde van de vagina. Wellicht kan het lakmoespapiertje oplossing bieden. 😕 Ik gok maar wat, misschien kan onze bioloog Archangel ons helpen. 😛

Ciao Mercurius

Kobus · 15 mei 2003 op 20:14

Hebben bolletjessliksters ook een vaginale flora ? Lijkt me wel vanzelfsprekend eigenlijk !
Zonde om te fohnen. Tenzij je van droogboeketten houdt natuurlijk.
:laugh:

Maurits · 15 mei 2003 op 23:33

Voortreffelijke column. Misschien kan je volgende keer je licht laten schijnen over de komende differentiatie in de middelen ter handhaving van de balans. Kunstmest voor vaginale flora die de neiging heeft een beetje te verpieteren, noem het maar vaginale Pokon. Bestrijdingsmiddelen tegen vaginaal onkruid. En omdat het, zoals Clueless, als ervaringsdeskundige al aangaf, niet alleen om flora maar ook om fauna gaat: afschotvergunningen aan plezierjagers op vaginaal wild in de vorm van bacterien en bacillen. Ik vermoed dat Willem Alexander en de andere prinsjes al in de rij staan.

archangel · 16 mei 2003 op 01:36

Hulde!

Een column zoals ik ze graag lees en graag zelf zou schrijven; taalkundig verantwoord, zinneprikkelend en thought-provoking.

Kan er even niets anders (inhoudelijks) aan toevoegen dankzij een op zwakstroom draaiend brein in halfslaap, maar wat mij betreft (heb je andere columns ook even gelezen) ben je eén van de topschrijvers op CX.

Godspeed · 16 mei 2003 op 10:50

Mooie Column Splinter

Maar er hoort wel een foto bij met wat flora.

[img]http://angel.qdnet.pl/pic/otherz4.jpg[/img]

Let op wat ze in de hand heeft.:-D

Nu is het verhaal echt af.;-)

Groetjes,

Godspeed
:pint:

_splinter_ · 17 mei 2003 op 22:51

Dank voor jullie reacties. Ik fleur er helemaal van op 😉 Hoewel ik niet iedereen apart bedank, noem ik hier Mercurius, vanwege het mij attent maken op een aspect dat ik in de column helaas niet heb genoemd: dat flora begint met… zaadjes!

Nogmaals bedankt!
_splinter_

Geef een antwoord