Kyoto. Heel lang heb ik gedacht dat dat een Japanse sportschoenenfabriek was. Totdat deze naam bekend werd als plaats waar belangrijke wereldbrede milieuafspraken werden gemaakt. Nou ja, afspraken? Volgens mij gaat het meer om vrijblijvende intenties… En we zitten natuurlijk dik en vet in de gevarenzone, qua milieu. “Een ongemakkelijke waarheid” van Al Gore mag wat mij betreft in geen enkele boekenkast ontbreken. Want binnen enkele generaties lukt het ons, van de aarde een heel onvriendelijke en gevaarlijke woonplaats te maken. En nu ik het woord “woonplaats” noem, realiseer ik mij dat je in je eigen woonplaats de meeste gevolgen ondervindt van een smerig milieu. Kort samengevat: in grote steden en langs snelwegen zit er heel veel roet en fijnstof in de lucht, en je longen zijn zwart vanbinnen. En op lange termijn verpesten we het leefmilieu op de hele wereld.

Ik ben geen geitewollensokkentype. Ik ben erg slordig qua afvalscheiding, eerlijk is eerlijk. Ik heb er niet zo veel zin in om een pesteind te sjouwen met mijn oude kranten, terwijl ik ze ook voor de deur met de vuilnisman kan meegeven. En die leuke geveltuintjes in mijn woonplaats die vast en zeker een steentje bijdragen aan meer zuurstof in de lucht, zijn me vaak een doorn in het oog: op allerlei plaatsen worden die zo slecht bijgehouden, dat de stoep is overwoekerd en de voetganger er nog amper langs kan.

Maar wat is er mis met verf op waterbasis zodat we geen liters peut in het milieu neersmijten? Waarom gebruikt niet iedereen dat? Hoe kan het gebeuren, dat we allemaal zonder een spier te vertrekken accepteren dat een omroep als Llink zijn filmploegen per straalvliegtuig op pad stuurt, op zoek naar een milieuvriendelijke veganistische natuurcamping in Cambodja? Waarom is, sinds voormalig verkeersminister Westerterp de carpoolstrook om zeep hielp, de wet niet aangepast, zodat mensen die samen in een auto zitten, wél de file voorbij kunnen rijden? En waarom verwarmen veel mensen nog steeds hun huis met een aardgaskachel die de meeste warmte niet fijn in de woonkamer laat stralen, maar door de schoorsteen naar buiten blaast? Hoe kan het, dat er subsidies en kortingen zijn op auto’s (die ook in een wat schonere vorm toch nog de pest voor het milieu zijn) terwijl zo’n geweldige uitvinding als de LED-lamp door het ontbreken van subsidie peperduur is, zodat de consument deze toch niet al te snel zal kopen? Kijk, hier kom ik terecht bij het grootste milieuprobleem dat er is. Een falende overheid.

Hoe kon het gebeuren dat het ook dit jaar niet gaat lukken, vuile vrachtauto’s uit Amsterdam te weren? Waarom was de overheid niet bereid, een leninkje van een lullige zes miljoen te verstrekken aan de vrachttram, een heel schoon en duurzaam alternatief? Hoe kan het, dat de waterstofbus in ons land nog steeds niet op grote schaal is ingevoerd?

Als we écht wat aan het milieu willen doen, dan moeten we wat anders dan symboolpolitiek bedrijven. Want het grootste probleem is niet het ontbreken van flauwekuloplossingen zoals grasvelden op daken van gebouwen, maar de falende overheid die veel te veel kansen laat verzanden in geneuzel. Die overheid, dáár moeten we wat aan doen.

Categorieën: Politiek

DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

6 reacties

Prlwytskovsky · 25 februari 2009 op 18:38

Een vrachttram?
Stel ik mij hierbij voor dat de tramchauffeur bij de plaatselijke warme bakker 23 baaltjes meel moet lossen, met de hand dus. Even verderop 14 dozen beschuit en een vat motorolie.
Wel eens over nagedacht hoelang hierdoor het gemotoriseerde verkeer wordt opgehouden?
Kijk: dit is nu weer zo’n typische kut-oplossing van ‘een’ overheid.

Goed zo Driek: de vinger op de zere plek. :duimop:

Siebe · 25 februari 2009 op 20:02

[i]Gíng[/i] Kyoto maar alleen om vrijblijvende intenties…

Ik vind dit wel komisch eigenlijk: onlangs heb je Knevel nog afgebrand om iets van religieuze aard, zelf heb je kennlijk de klimaatreligie, die ongeloofelijke dwaalleer omarmd en bovendien ben je nog eens zo hypocriet dat afvalscheiding je teveel moeite kost en als we dat dan allemaal in aanmerking hebben genomen, dan is het uiteindelijk allemaal de schuld van de overheid. Hoe was dat ook alweer met dat betere milieu, begon dat niet bij jezelf? Tja, zo krijg je me dan toch nog als lacher op je hand.

Weetje, volgens mij mag die ongemakkelijke waarheid van de onheilsprofeet Gore in geen enkele open haard ontbreken. Er is in ieder geval al voldoende gehakt van gemaakt als je [b][url=http://www.klimatosoof.nl/node/391]dit linkje[/url][/b] even volgt, erg leuke site trouwens.

Zeg eens eerlijk: twintig jaar geleden geloofde jij ook nog in zure regen zeker he? Daar hoor je niemand eigenlijk meer over. Gek he?

En die LED-lamp, dat is ook zo lachen. Wanneer we allemaal op de LED-lamp gaan zul je zien dat de gasrekening omhoog gaat. Een CV-installatie, dat moet je maar kunnen betalen. Overigens zetten veel woningcorporaties erg grote stappen op onder andere dit punt maar ook op andere energetische maatregelen. Zo slecht gaat dat dus helemaal niet. Verder zijn dit bovendien in principe bijzaken. De echte vraag is hoeveel van de honger gestorven kinderen Kyoto eigenlijk mag kosten wat ons betreft. We weten ongeveer wat Kyoto in financiële termen kost maar wat het oplevert is domweg niet te zeggen. Ik herhaal: we weten alleen wat het kost. Dat is heel veel en dat is in indirecte zin heel veel mensenlevens.

Mooie politiek correcte column Driek. Typisch gevalletje van de gemakkelijkste weg. Werkelijk om uit te printen en lachend de kachel mee aan te maken.

Over politiek gesproken: één lichtpuntje. En dat is Tsjechië met president Vaclav Klaus als voorzitter van de EU. Hopen dat ‘ie wat meer kan doen behalve hordes politiek correcten afstoten, zoals onlangs de socialisten van het Europarlement. Een indruk van zijn ideeën bijvoorbeeld [b][url=http://fora.tv/2007/03/09/Vaclav_Klaus_Environmentalism_in_Europe#chapter_01]hier.[/url][/b] Wie tijd voor Gore heeft, zou hier ook tijd voor moeten hebben.

Gr
s

DriekOplopers · 26 februari 2009 op 08:35

Hmmm, kies ik een keertje voor een serieuzere invalshoek dan lollig telefoneren etc., valt het toch niet in goede aarde. Althans, niet bij Siebe.

Toch een repliek:

[quote]Ik vind dit wel komisch eigenlijk: onlangs heb je Knevel nog afgebrand om iets van religieuze aard, zelf heb je kennlijk de klimaatreligie, die ongeloofelijke dwaalleer omarmd…[/quote]Valt wel mee hoor, ik neem ook die grapjassen van Llink de maat, zowel in de titel als in de tekst.[quote]… en bovendien ben je nog eens zo hypocriet dat afvalscheiding je teveel moeite kost en als we dat dan allemaal in aanmerking hebben genomen, dan is het uiteindelijk allemaal de schuld van de overheid. Hoe was dat ook alweer met dat betere milieu, begon dat niet bij jezelf? Tja, zo krijg je me dan toch nog als lacher op je hand. [/quote]
Ik wilde hier laten zien, dat ik zélf ook geen heilig boontje ben. Overigens is de reden dat ik de krant gewoon bij het huisvuil gooi, dat ik een pesteind moet lopen naar een papierbak! Overheid!!!
Wel mooi dat ik je eindelijk weer eens aan het lachen heb gekregen.[quote]Weetje, volgens mij mag die ongemakkelijke waarheid van de onheilsprofeet Gore in geen enkele open haard ontbreken. Er is in ieder geval al voldoende gehakt van gemaakt als je dit linkje even volgt, erg leuke site trouwens. [/quote]
Heel tendentieuze site. Noemt dat Gore meer dan 30 fouten maakt: Splitst daarvoor wel alles enorm uit. Vergelijk: als ik onterecht zeg dat de Waddeneilanden overstromen, is dat één fout. In de opsomming zijn dat er dan meteen zes. Texel overstroomt, Vlieland overstroomt, (…)Rottemeroog overstroomt.[quote]
Zeg eens eerlijk: twintig jaar geleden geloofde jij ook nog in zure regen zeker he? Daar hoor je niemand eigenlijk meer over. Gek he? [/quote]Ik maak me nog steeds zorgen over allerlei vervuiling die door regen wordt getransporteerd.[quote]En die LED-lamp, dat is ook zo lachen. Wanneer we allemaal op de LED-lamp gaan zul je zien dat de gasrekening omhoog gaat. [/quote]Vreemde, onbewezen aanname. Hoe kom je dáár nou bij?
[quote]Een CV-installatie, dat moet je maar kunnen betalen. [/quote]Als de overheid auto’s subsidieert, kan ze ookw el wat geld uittrekken voor CV’s. [quote]Overigens zetten veel woningcorporaties erg grote stappen op onder andere dit punt maar ook op andere energetische maatregelen. Zo slecht gaat dat dus helemaal niet. Verder zijn dit bovendien in principe bijzaken. De echte vraag is hoeveel van de honger gestorven kinderen Kyoto eigenlijk mag kosten wat ons betreft. [/quote]Kost Kyoto mensenlevens? Huh?[quote]We weten ongeveer wat Kyoto in financiële termen kost maar wat het oplevert is domweg niet te zeggen. Ik herhaal: we weten alleen wat het kost. Dat is heel veel en dat is in indirecte zin heel veel mensenlevens. [/quote] O. Dus als ik een werkster neem, kost dat in Afrika mensenlevens omdat ik dan minder geld over heb voor NOVIB ofzoiets. Wat een kletspraat![quote]Mooie politiek correcte column Driek. Typisch gevalletje van de gemakkelijkste weg. Werkelijk om uit te printen en lachend de kachel mee aan te maken.[/quote]Mits op chloorvrij gerecycled papier uiteraard. 😀
[quote]Over politiek gesproken: één lichtpuntje. En dat is Tsjechië met president Vaclav Klaus als voorzitter van de EU. Hopen dat ‘ie wat meer kan doen behalve hordes politiek correcten afstoten, zoals onlangs de socialisten van het Europarlement. Een indruk van zijn ideeën bijvoorbeeld hier. Wie tijd voor Gore heeft, zou hier ook tijd voor moeten hebben.

Gr
s[/quote]Ik zal eens kijken.
Groet terug,

Driek

DriekOplopers · 26 februari 2009 op 08:39

[quote]Een vrachttram?
Stel ik mij hierbij voor dat de tramchauffeur bij de plaatselijke warme bakker 23 baaltjes meel moet lossen, met de hand dus. Even verderop 14 dozen beschuit en een vat motorolie.
Wel eens over nagedacht hoelang hierdoor het gemotoriseerde verkeer wordt opgehouden?
Kijk: dit is nu weer zo’n typische kut-oplossing van ‘een’ overheid.[/quote]
De gedachte is, dat aan de rand van de stad containers worden overgeplaatst van vrachtauto’s op trams, die daarmee de stad in rijden, en op verschillende locaties op een opstelspoortje gaan staan, waarvandaan de containers met electrische karretjes naar hun bestemming worden gebracht v.v. Schilderachtig, maar het was in ieder geval het proberen waard geweest. Uiteraard, het had kunnen mislukken, maar niet geschoten is altijd mis.

Mien · 26 februari 2009 op 15:39

Hoi Driek, ik zou nu toch maar eens met Al bellen? :hammer:

Zolang onze grootste polloeders VS en China niet meedoen helpt er geen enkele overheid aan.

Het is niet alleen water naar de Noordzee dragen maar naar alle grote Oceanen.

Mien (scheidt alleen het kaf van het koren)

KawaSutra · 27 februari 2009 op 00:32

[quote]En waarom verwarmen veel mensen nog steeds hun huis met een aardgaskachel die de meeste warmte niet fijn in de woonkamer laat stralen, maar door de schoorsteen naar buiten blaast?[/quote]

Eén puntje van mijn kant want er is al heel veel aangehaald. In mijn ouderlijk huis brandde altijd één gaskachel, en wel alleen in de woonkamer. Ik ben ervan overtuigd dat die kachel aanzienlijk minder gas gebruikte dan de HR-CV-installatie die momenteel mijn hele huis verwarmt. Welke van de twee is dan vervuilender?

Geef een reactie

Avatar plaatshouder