Weet u wat het is meneer? Ze zijn verwend tegenwoordig die jongens, een nieuw overalletje hier een paar werkschoentjes daar, een paar oorbeschermertjes op hun koppie en het liefst
nog een modern filtertje voor hun bakkus, want anders kunnen hun longetjes wel eens beschadigen.
Nee dan vroeger, pak ‘m beet dertig veertig jaar geleden , nou meneer ik zal u eens wat vertellen.
Vroeger meneer toen was dat allemaal niet die poppelegein.Filtertjes…? Pfff dat hadden wij toch allemaal niet nodig, hup gewoon je kop in’t stof. Asbest zegt u?..Meneer dat vraten wij bijna.
Wat zegt u meneer?.Sorry ik kan u niet verst….oh gehoorbescherming?Van die Mickey-Mouse oren op je hoofd zeker ?.
Ha van ze levensdagen niet…
En ja je kreeg een overalletje …als d’r een de pijp uit ging maar dat was ook niet elke dag dus stond je soms zomaar een tijdje met de zelfde overal aan hoor.
Heftruck zei u..?Nou nee hoor meneer alles lekker met het handje he!Ja daar heb ik inderdaad dat
litteken aan over gehouden,maar ach je hebt twee ogen he zal ik maar zeggen!
Maar tegenwoordig pakken ze dat niet meer hoor die jochies,hup effe zo’n staal plaatje van pak um beet 200 kilo effe verzetten.Wij wel hoor,een.. twee en hup,en daar ging ie.
Ja wel effe op tijd je klauwtje er onder uit he …anders kreeg je dit,maar ken met die drie
stompies nog een best shaggie rollen en maak er alle vrouwtjes nog gek mee whahaha stuur je
meissie maar effe.
Maar toch: ik zal het missen.Het gaat je toch niet in je koude kleren zitten zo’n afscheid.Maar ja vandaag is toch mijn 65 ste verjaardag ziet u,en aan alles komt een eind.

Och moet u nou toch ’s effe luisteren..Hoort u ze..?Dat zijn nou mijn collega’s meneer
,jahaa met een paar toch ruim 40 jaar lief en leed gedeeld,ja een hoop zijn er ook allang
dood hoor.Wat…?Ja stoflongen ja.
Ha moet u ze nou toch effe horen…

Ik hoor ze zeg ik…Lang zal ie lee-ven ,lang zal ie lee-ven met z’n her-ni-ja met z’n……..

Categorieën: Gezondheidszorg

3 reacties

Kobus · 11 april 2003 op 17:53

Ja, gelukkig is er veel veranderd. Maar wel eens twee bedrijven vergeleken ? De een met prima arbeidsvoorwaarden en goede werkomstandigheden en de ander slechte werkomstandigheden maar een beter salaris ? Helaas, mensen kiezen dan toch vaak voor het betere salaris. Ook omdat ze de centjes hard nodig hebben. En de (politieke) druk om maatregelen af te dwingen komt pas wanneer er een ongeluk is gebeurd. Want werk ligt niet voor het opscheppen, en gemeenten zijn maar al te blij wanneer ze een bedrijf binnen kunnen halen. Dan maar een oogje dichtknijpen ! En na de asbest-housse zijn de richtlijnen voor asbest inmiddels ook al afgezwakt. Goed, om de aandacht er weer eens op te richten. Prima column, en welkom uiteraard !

Sep · 12 april 2003 op 22:49

Dank je voor je reaktie Kobus.

Lijkt soms wel dat milieubodes bij verschillende overheidinstanties , grote verscheidenheid aan rolmaten in hun jaren 80 colbertjes heeft zitten en daarom met verschillende maten meet.Terwijl van ons wordt verwacht met het zelfde water te koken…

En wat nog veel erger is morgen is er mooi weer voorspeld wat Parijs Roubaix een stuk minder afschrikwekkend maakt …jammer..
Veel plazant
Sep

Godspeed · 14 april 2003 op 07:33

Vroeger waren de mensen ook ….

Ik heb in mijn vorig leven (ik denk 18 jaar geleden) gewerkt op de staatsmijn EMMA in Hoensbroek. Niet om kolen naar boven te halen, maar om asbest te slopen. Wij liepen dan in maanpakken incl. maanhelmen met via acu aangedreven lucht filter systemen in de gebouwen en moesten dan de met asbest beklede ovens en leidingen opruimen/schoonmaken.( nu krijg je een stofmaskertje en een wegwerp overal) Als wij dan in stofwolken asbest stonden te werken, kwamen er wel eens mensen uit de buurt, die het terrein waren opgeslopen, om te kijken of ze nog ergens wat lood of zink konden meenemen.(handel)

Asbest kun je best op kauwen, deden de mijnwerkers vroeger ook.( heeft men mij verteld)
Maar inademen is niet zo gezond, de onwetenden keken ons altijd vreemd aan als wij met onze maanpakken stonden te gebaren dat ze weg moesten gaan.

Als asbest echt zo gevaarlijk is als men altijd heeft beweerd, dan hebben deze indringers een hoge prijs betaald, voor een paar kilo lood.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder