September is een heerlijke maand! Ik ben blij dat het weer zover is. In de maand september gebeurt er van alles en nog wat. Dit jaar zelfs heel veel. Het is niet alleen dat alle kinderen weer naar school gaan en dus van de straat af zijn. Deze maand mag iedereen ook weer eens naar de stembus. Nou geef ik niet zo veel om politiek, nee daar laat ik me liever niet mee in, maar ik vind het wel leuk om samen met baasje mee naar het stemlokaal te gaan. Kijken naar al die benen die onder een tafel vandaan steken en hoe baasje de rode stip zet – ja ik mag mee in het hokje – en later de brief door de gleuf van de bus duwt.
Echter het allerfijnste van september vind ik, dat we hier in Utrecht het filmfestival hebben met in de hoofdrol de Nederlandse Film. Ik ben echt dol op films! Nu heb ik het plan opgevat om zelf een te film maken, maar baasje vindt dat geen goed idee. Ze zegt dat ze het woord film niet meer kan horen. Ze denkt dat er niets meer te filmen is, dat mensen alles al gezien hebben. Toch blijf ik bij mijn standpunt. Ik woon in een land met vrije meningsuiting en een film opent ogen. Ik wil een film maken over al die buitenlandse honden, die hier bij mij in de wijk rondlopen. Iedere dag kom ik ze tegen: Duitse Doggen, Zwitserse Sennenhonden, Italiaanse Windhonden, Mechelse Herders, Ierse Teriërs, Siberische Husky’s, Franse Buldoggen, Schotse Collies en zo kan ik nog wel een poosje doorgaan. En denk nou maar niet dat ze goed geïntegreerd zijn. Nee hoor, ieder soort heeft zijn eigen specifieke kenmerken en een eigen aanpak nodig. Ik ga ook op het hondentoilet filmen. Zal jullie met mooie close ups al die flapdrollen laten zien, die ze achterlaten op de honden uitlaatplaats. Ik weet nog niet wanneer mijn film af zal zijn, maar ik heb al wel een titel: Woefna.

Ik wil met mijn film bereiken, dat baasjes nadenken voor dat ze een hond nemen. Wat moeten we hier met al die buitenlandse honden? Ze kunnen toch ook een hond van eigen bodem nemen. De enige Nederlandse hond die ik ken is Heli, een echte Hollandse herdershond. Ze heeft een prachtig donkere vacht, is speels en intelligent. En wat te denken van de Saarlooswolfshond, de Nederlandse Schapendoes, het Kooikerhondje, het Markiesje, de Drentse Patrijshond, de Hollandse Smous of Friese Stabij? Stuk voor stuk prachtige honden, die ik graag hier in de wijk wil tegenkomen.

Helaas is baasje niet te vermurwen, ze vindt me een racist. Van de Friese Stabij, zegt ze, dat we die ook aan de Spaanse overheersing hebben overgehouden: ‘ Als je een beetje verder terugzoekt dan je neus lang is Jip,’ zegt ze,’ heeft iedereen buitenlands bloed en poepen moeten we allemaal.’ Ze wil niet dat ik mijn film publiekelijk vertoon, omdat ze bang is dat ze me straks niet meer uit kan laten.
Baasje heeft me er ook nog eens aan herinnerd dat mijn Opa ‘Foxwarren Tommy’ uit Engeland komt en ik zelf over twee paspoorten beschik. ‘En als ik nog eens een keer een hond neem,’ zegt ze, ‘ga ik gewoon voor een vuilnisbakken ras, die honden zijn sterk, vrolijk, intelligent, hebben geen kapsones en dat is beter voor de wereldvrede.’

Misschien moet ik dat idee van die film toch maar laten zitten. Alleen weet ik dan niet wat ik met mijn recht op vrije meningsuiting moet doen?

Woef! Jip

Categorieën: VEC

18 reacties

Avatar

Yfs · 1 september 2012 op 08:09

Zo zie je maar weer dat niet alle hondjes ‘Fikkie’ heten, behalve die van een Pyromaan natuurlijk.

Ik miste de ‘Keeshond’ in de opsomming van de honden van eigen bodem, maar na ff te googelen, blijkt dat een ‘Duitser’ te zijn! :slik:

Interessante informatie Jip zo over die ‘buitenlanders’, zo had ik het nog nooit bekeken.

Avatar

arta · 1 september 2012 op 14:09

Wat een wijs baasje heb jij, Jip!

Leuke column!

Avatar

Jip · 1 september 2012 op 14:15

Yfs ha ha echt lachen om die hond van een pyromaan!
poot Jip!

Avatar

Jip · 1 september 2012 op 14:18

Artra maar ze weet niet alles hoor! Al denkt ze dat soms wel. Maar ze is ook lief. Ik ga zo maar weer eens een wandeling met haar maken!
poot Jip

Avatar

spaans · 1 september 2012 op 15:34

Ik heb een Siamese kat. Mag die ook meedoen?

Avatar

Jip · 1 september 2012 op 19:27

Zeker Spaans! Lijkt mij dolletjes! Ik ben gek op Siamese katten. Ze moeten natuurlijk wel wat te vertellen hebben!
Poot Jip !

Avatar

sylvia1 · 1 september 2012 op 20:07

Ik heb geen idee hoe serieus ik je column mag nemen, Jip. Maar je titel, Woefna, is dat een verwijzing naar Fitna van meneer Wilders?
En wel het VEC stokje weer doorgeven hè, niet kapot bijten 😀

Avatar

Jip · 1 september 2012 op 20:23

Sylvia jij mag niet meer raden en dat stokje houd ik nog een poosje tussen mijn tanden. Het is zo lekker, maar ik beloof je dat ik het zorgvuldig en onbeschadigd aan een liefst jong en beetje nieuwe ColumnXer overhandig!
Poot Jip!

Avatar

Jip · 2 september 2012 op 10:26

Ik kreeg via de mail nog een leuke reactie van mijn vriendin Tineke:

ha wat leuk dat verhaal van woefna, het leest zo lekker en aanvankelijk denk ik dan oei je begeeft je op glad ijs maar je geeft er een goeie draai aan! Knap hoor!

Avatar

pally · 2 september 2012 op 12:28

Hij is leuk en wat ken jij veel hondenmerken, zeg, Jip! Zeker honden- antropologie gestudeerd? Alleen die ‘Teriers'( trema kan ik niet vinden), daar had ik echt nog nooit van gehoord. 😆 😆

groet van pally

Avatar

Jip · 2 september 2012 op 22:21

Hi Pally, ik lees al die honden met mijn neus! Ik sla al die geuren op en gelukkig laat baasje mij veel en lang snuffelen en dat geeft dan toch veel kennis. Ik bedoelde Ierse Terriërs (twee t’s) dus, maar dat heb ik al fout geschreven. Natuurlijk weer te gehaast geweest.
Misschien een goed idee een leerstoel voor hondenantropologie. Zullen we dat de partij van de dieren eens influisteren. Wie weet word ik dan professor!
Als je nog eens last van die konijnen hebt. Stuur even een smsje dan kom ik je helpen.
Poot Jip!

Avatar

lisa-marie · 3 september 2012 op 08:43

geweldig ! :hammer:

Avatar

Dees · 4 september 2012 op 09:05

Mooi. Houd wel van dergelijke stukjes om de absurditeit van bepaalde opvattingen over te brengen. Fitna staat voor ‘de beproeving’, woefna voor ‘de beschijting’? 😀

Avatar

Mien · 4 september 2012 op 17:25

Jij hebt absoluut geen [b][u][url=http://www.youtube.com/watch?v=UEMjHiJY3Ic]hondenfluisteraar[/url][/u][/b] meer nodig.
In een mooi script vervat dit VECje.

Mien

Avatar

Jip · 8 september 2012 op 13:45

Dankje Mien, nee hoor geen fluisteraar nodig! Ik bedenk zelf wel wat!
Poot Jip!

Avatar

Ferrara · 8 september 2012 op 22:53

Ha die Jip. Recht op vrije meningsuiting… blijven blaffen.
Is er niemand anders in je omgeving met verstand van film.
Groeten uit de provincie der Friese Stabij.

Avatar

Jip · 9 september 2012 op 13:14

Zit je in Friesland? Kan je niet zo’n mooie Friese Stabij voor mij op de kop tikken? Graag een teefje!
poot Jip!

Avatar

Jip · 10 september 2012 op 09:49

Lisa-Marie en Dees leuk dat jullie er waren! Dees heb je dat zelf verzonnen van die eh… beschijting?

Geef een antwoord