Welkom op Column X!

Onze site werkt vrij eenvoudig, maar om je op weg te helpen hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet.

Registreren

Iedereen is welkom op Column X en iedereen kan dus ook columns én cafétopics bekijken. Wil je reageren op een column, meebabbelen in het Column X café of zelf een column insturen, dan is registreren noodzakelijk. Dat mag onder je eigen naam, maar ook via een zelfbedachte nickname. Lees voor je jezelf registreert even onze ‘Gebruiksvoorwaarden’, zodat je weet waar hier waarde aan gehecht wordt. Klik hier om je account te registreren.

Vanwege een groot aantal spamgebruikers die zich registreren zijn we er in juli 2016 toe overgegaan om gebruikers eerst beperkte rechten te geven. De redactie zal na goedkeuring je account zo snel mogelijk upgraden, zodat je de juiste rechten krijgt en hier kunt meeschrijven- en reageren. Mocht een en ander te lang duren, mail ons dan! Klik hier om contact met de redactie op te nemen.

We behouden ons overigens ook het recht voor om gebruikers te weigeren, zonder verdere opgaaf van reden.

Column insturen

Als je ingelogd bent, klik je vervolgens op de tab +Nieuw  en vervolgens in het uitklapmenu op ‘bericht’. Op het formulier dat dan verschijnt hoef je slechts vier stappen te doorlopen: 1-Bedenk een titel 2-Schrijf de columntekst 3-Kies een categorie 4-Stuur hem in voor beoordeling

Plaatsing

Nadat je je column hebt ingestuurd komt hij in de wachtrij terecht. De redactie bekijkt jouw column en moet hem eerst goedkeuren, waarna hij wordt ingepland. Het kan enkele dagen duren voordat je column op Column X verschijnt. We plaatsen maximaal vijf columns per dag. (meer publicaties gaat ten koste van het aantal lezers en het overzicht).

Nieuwe leden vragen zich vaak af hoe streng we zijn, qua publiceren. Daar kunnen we kort in zijn: We zijn niet streng. De inhoudelijke beoordeling laten we aan de CX’ers zelf over, juist omdat zij vaak hele nuttige en opbouwende feedback hebben. Als redactie kijken we of de kwaliteit redelijk is, (spelfouten, alinea’s, lengte) maar vooral of hij juridisch en ethisch door de beugel kan. Wanneer een column afgekeurd wordt, stellen we de inzender daarvan op de hoogte.

Wijzigingen

Zolang je column nog niet gepubliceerd is, kun je nog wijzigingen maken. We raden je aan om je column nog eens via ‘voorbeeld’ door te lezen. Let daarbij op taal- en spelfouten, maar ook op het gebruik van alinea’s. Na publicatie kun je er niets meer aan wijzigen. Mocht er nog een cruciale fout in staan, dan kun je contact opnemen met de redactie. Wij wijzigen het graag alsnog voor je!

Status

Via de zogenaamde back-end van de site kun je de status van jouw concepten, ingestuurde en gepubliceerde columns zien. Je komt daar door links bovenin op de grijze Column X-balk te klikken en dan te kiezen voor dashboard.

Profiel en avatar

In het dashboard vind je ook je profiel. Daar kun je informatie over jezelf kwijt, zoals het adres van je website, je Twitter- en Facebook-account en een biografie, die zichtbaar is onder elke column. Voor linkjes naar sociale media dien je de volledige url te gebruiken, dus bijvoorbeeld: http://www.twitter.com/naam

In jouw profiel kun je ook jouw profielfoto (avatar) vervangen. Standaard wordt er een willekeurige avatar aangemaakt, maar het is veel leuker wanneer je een eigen afbeelding gebruikt.

Reageren

Column X is een interactieve site, die gemaakt wordt door haar (actieve) leden. Ook door jou dus! Naast het insturen van columns is het erg leuk als je ook reageert op de columns van anderen.

Als je onder een column op een eerdere reactie wilt reageren, kun je het beste bij de bewuste reactie klikken op ‘beantwoorden’. Je reactie verschijnt dan onder de reactie van de ander. Een quote is daardoor niet nodig.

Als je perse een quote wilt gebruiken, bijvoorbeeld omdat het over een specifiek stukje tekst gaat, kun je BBcode gebruiken. Dat geldt ook voor links. Hier staat een handig overzicht van codes (deze werken in columns, reacties en in het forum):

http://nl.wikipedia.org/wiki/BBCode

Plaatjes en video’s uploaden in het CX café

Het invoegen van Youtube filmpjes is eenvoudig. Als je op de Youtube knop klikt, verschijnt er een code. Daar tussenin zet je de URL, bijvoorbeeld (zonder spaties):

[ embed ]http://www.youtube.com/watch?v=mkzodgRaze8[ /embed ]

Het invoegen van een plaatje kan op een vergelijkbare manier: 1) Via een code, indien het plaatje al online staat: [ img ][ /img ] (zonder spaties) 2) Via de ingebouwde upload-functie. Die zie je wanneer je op ‘Antwoord’ klikt in plaats van ‘Snel reageren’. Je kunt dan maximaal drie plaatjes per bericht uploaden.

Privéberichten

De mogelijkheid om privéberichten uit te wisselen met andere CX-ers is momenteel uitgeschakeld.

Vragen? Reacties?

Meldt het in het CX-Café of stuur een mail naar de redactie.