Op weg naar een ‘belangrijke’ afspraak, in een gesjeesde maatschappij waarbij alles enkel gericht lijkt op vooruitgang, trap ik op het rempedaal om beheerst tot stilstand te komen op de snelweg. File, ons aller constant stabiele factor in deze samenleving. Waar ik sindskort tachtig mag in zijn vijf, sta ik nu stil in de hoogste versnelling. Als ik hiermee geen bijdrage lever aan een schonere lucht, weet ik het ook niet meer. Op de bumper van mijn voorganger bemerk ik een sticker. “Als u dit kunt lezen houd u niet voldoende afstand.”, staat erop. “Waarom dan toch dit ongewenste gedrag uitlokken?”, bedenk ik me.

Gevaarlijk tevreden maar bewust kijk ik in mijn eigen inverse anonimiteitbalkje om te zien of mijn achterligger mij net zo beheerst nadert als ik dat heb gedaan bij mijn voorganger. Behandel een ander zoals je zelf behandelt wenst te worden. Spanning. Ik verzit even waardoor ik twee vochtige ogen zie die me aanstaren terwijl een trom [i]l’Arena[/i], uitgevoerd door Ennio Morricone, waardig inleidt. Het huilen staat ze nader dan het lachen.

De tranen die zo aandrongen te stromen, vloeien rijkelijk over mijn wangen op het moment dat de trompet zijn intrede doet in dit nummer. “Zo wil ik zijn!”, is mijn gedachte. Zuiver, puur…just me. Geen maskers, geen façade. Ik realiseer me wat ik achter me heb liggen. Het diepe dal waaruit ik geklommen ben om boven mijzelf uit te stijgen. Terugkijkend op het verleden gaat het al lang niet meer om mijn fouten maar wat ik ervan heb geleerd, voor de toekomst. En dat is veel, heel veel, besef ik me. Dankbaarheid!

“[i]How many times,
have you heard someone say:
If I had his money
I could do things my way.

But little they know,
that it’s so hard to find.
One rich men in ten,
with a satisfied mind.[/i]”,
hoor ik Johnny Cash zingen als de file weer langzaam optrekt. Ik moet weer verder want mijn koers stuwt mij vooruit op de snelweg van het leven.

Categorieën: Algemeen

16 reacties

Raindog · 19 november 2005 op 14:04

Mooi King. Jij blijft maar onderweg he?

Zoek het nummer ook eens op van Jeff Buckley. Zal je evenzeer goed doen. En omdat je het over dankbaarheid had, het album ‘Grace’ van Buckley doet het vast ook erg goed in je auto maar belangrijker: in je hoofd.

Het komt weer in beweging, ik moet weer verder maar de volgende keer dat ik weer een column van je kan lezen, zal ik het wederom zien als een bumpersticker. Dichtbij, jawel, maar niet perse te. Tenminste, niet zolang jij degene voor mij was die remde.

KawaSutra · 19 november 2005 op 18:26

Mooie woorden King.
De auto is zo langzamerhand de enige plek waar mensen zich zelf kunnen zijn en hun masker laten vallen. Anoniem tussen dolende medereizigers. Onderscheid wordt slechts gemaakt door de status van het blik waarin men zit. Echter een file kent geen rangen en standen en die status maakt geen enkel verschil. En dat geldt eigenlijk ook op de snelweg van het leven.

Wright · 19 november 2005 op 19:24

[quote]Terugkijkend op het verleden gaat het al lang niet meer om mijn fouten maar wat ik ervan heb geleerd, voor de toekomst.[/quote]
Ach, fouten? Het waren keuzes die toen goed leken, achteraf praten is zinloos. Je bewust zijn van je keuzes die je nu, in het heden maakt bepalen je toekomst en kunnen je leven in een oogwenk veranderen.

wendy77 · 19 november 2005 op 20:15

[quote]Ach, fouten? Het waren keuzes die toen goed leken, achteraf praten is zinloos. Je bewust zijn van je keuzes die je in nu, in het heden maakt bepalen je toekomst en kunnen je leven in een oogwenk veranderen[/quote]

Wijze woorden Wright!!

Mooie column

Geertje · 20 november 2005 op 08:44

Mooi die ‘achteruitkijkspiegel’ als bespiegeling van wat achter je ligt om vooruit te kunnen zien. 🙂

pepe · 20 november 2005 op 08:46

Mooi King

En ja vooruit of achteruit kijken is niet slim als je daardoor vergeet vandaag te leven.
Dalen zijn er ook niet voor niets, mooi dat je er weer uit bent gekomen.

Kees Schilder · 20 november 2005 op 10:45

[quote]”Als u dit kunt lezen houd u niet voldoende afstand.”, staat erop[/quote]

Zo’n sticker is de snelste weg om agressie op te wekken

[quote]Terugkijkend op het verleden gaat het al lang niet meer om mijn fouten maar wat ik ervan heb geleerd, voor de toekomst.[/quote]

Fouten? Die bestaan niet.Alleen vergissingen

Zeldzaam mooie column

Li · 20 november 2005 op 11:17

Kippenvel op mijn armen en een brok in mijn keel.
Zo mooi…

[quote]En ja vooruit of achteruit kijken is niet slim als je daardoor vergeet vandaag te leven.[/quote]

Ja, zo is het.

Li

Ma3anne · 20 november 2005 op 12:06

Ik vond hem al schitterend toen je hem voorlas. 😉
Om zelf te lezen is ie minstens zo mooi.

sally · 20 november 2005 op 12:15

[quote]Gevaarlijk tevreden maar bewust kijk ik in mijn eigen inverse anonimiteitbalkje om te zien of mijn achterligger mij net zo beheerst nadert als ik dat heb gedaan bij mijn voorganger. [/quote]

Er zit zóveel alleen al in deze zin!
Heel erg mooi King…

liefs
Sally

Troy · 20 november 2005 op 13:36

Een column zoals alleen jij die kunt schrijven. Mooi 🙂

Trukie · 20 november 2005 op 14:36

Koninklijke wijsheid :hammer:

melady · 21 november 2005 op 01:34

[quote]Gevaarlijk tevreden maar bewust kijk ik in mijn eigen inverse anonimiteitbalkje [/quote]

Een mooie achteruitkijkbespiegeling.

(leuk scrabblewoord btw) 😀

KingArthur · 21 november 2005 op 09:55

Iedereen dank voor de reacties.

@ Raindog: Gelukkig blijf ik onderweg ja. Maar we zijn toch allen onderweg?
@ Wright: achteraf kan je i.d.d. pas bepalen of een keuze juist is geweest en een keuze kan dan ook direct van invloed zijn. Maar wat als de keuze uitblijft (of is dat dan ook weer een keuze)?
@ Kees: Ja je hebt gelijk. Vergissingen is een beter woord misschien.

Eddy Kielema · 21 november 2005 op 10:47

Mooie beeldspraak, King!

bert · 21 november 2005 op 15:03

Eigenlijk zou een vouruitkijkspiegel beter zijn. 😀 😀 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder