Een artikel in de krant: “in modern gezin is alles onderhandelbaar” In het artikel wordt gesteld dat onderhandelen in het moderne gezin de plaats heeft ingenomen van krachtige sturing door de ouders.

En dat zet zich voort op school. Dat de leraar dan zegt: ‘jammer knul, dat wordt nablijven vanmiddag.’
En dat de leerling dan antwoordt; ‘sorry, gast, gaat niet lukken, ik moet gamen vanmiddag.’
Dan komt er toch iets boven bij mij als; wat gamen!!!! Drieduizend strafregels en twee maanden de plee schoonmaken brutale opsodemieter!!
Maar ja, als je dat soort maatregelen treft komen de ouders van de leerling plus aanhang en de nodige buurmannen en kroegmaten hun visie er met een honkbalknuppel in rammen.

Zie je zo’n modern gezin al voor je? Vader, moeder, Jantje en Vivienne.
‘Zeg Jantje,’ zegt vader. ‘Drie maanden geleden hadden wij ons laatste gezins-functioneringsgesprek. Zullen we die morgen eens evalueren?’
‘Eh..nou , gast, morgen wordt moeilijk. Zullen we de agenda’s even trekken en een datum prikken? O, kijk, ik heb nu nog wel een gaatje. Nu meteen dan maar, gast?’
‘Goed, Jantje, ik pak de notulen er even bij. Ach, hier staat dat jij om het half jaar je kamer zou opruimen. Daar is weinig van terecht gekomen toch?’

‘Wil je niet zo’n arrogant toontje tegen mij aanslaan, gast? Ik ben geen elf meer.’
‘Sorry, Jantje. Inderdaad, ik vergeet steeds dat je al twaalf bent. Ik zal meteen even vastleggen dat ik voortaan socialer moet door-communiceren. Kijk, ik heb het al opgeschreven. Wil jij dan even hier onder aan de bladzijde paraferen?’
‘Is goed, gast. Wil je dan meteen even vastleggen dat jij je niet hebt gehouden aan de afspraak dat je minder van die slappe zeventiger-jaren shit zou draaien op de radio. en dat betekent weer dat ik komend halfjaar ook mijn kamer dus niet hoef op te ruimen.’

‘Oké, Jantje, je hebt gelijk. Er moet wel balans zijn in onze afspraken. En wil je nu even je zus Vivienne binnen roepen voor haar gezin-functioneringsgesprek? En..o… vergeet onze plenaire vergadering van vanavond niet.’
‘Vanavond, gast? Dan kan ik niet. Ik ga gamen met Horatio van hiernaast. Ik ben pas om vannacht vier uur thuis….dus…’

Alles is onderhandelbaar in gezin???? Mijn vader gaf mij altijd zes klappen voor mijn harses als ik zijn standpunt niet snel genoeg begreep. Ik heb er geen trauma’s aan overgehouden. Ook al begreep ik het nooit. Je accepteerde het. Wat moest je anders.
Tot nu! Nu begrijp ik hem beter dan ooit..

Categorieën: Algemeen

van Gellekom

Observeren, zelfspot, humor. En niet persé in die volgorde, bepalen mijn NU moment. Kortom; I love my cat, as much as I love you..

15 reacties

Nummer 22 · 3 september 2017 op 08:32

Tsja, waarde van Gellekom. We zijn gast van onszelf, gastgezin maar dan anders. Vergast worden is erger!

Nummer 22 · 3 september 2017 op 09:05

Grootegast is daar het centrum van gasten door geworden Kastelein Sjoep van ‘ Den Gastvriendelijkheijt'(1856) lacht zich het stront in de broek. ‘ Ik verdien een vermogen door die gasten, gast. Weet je al mijn gastendoekjes zijn nu van papier want het wassen daar maak ik mijn handen niet meer vuil aan, gast. Gastvrijheid, toch! We zitten op de Groote of Kleijne Markt, gast.

Karen.2.0 · 3 september 2017 op 09:13

Ik ben voor hoor van G., ‘Moeders wil is wet’ is een geweldige regel en ‘Ehh..daarom’ is een favoriete uitspraak op de voet gevolgd door ‘Omdat ik het zeg!’. Zal ze leren, dat gespuis 🙂 🙂 . Opvoedkundig heet dat ‘vrij bewegen binnen aangegeven kaders’ hoe vind je die dan

Nummer 22 · 3 september 2017 op 10:28

Nou…”moeder’s wil..’ Hoe zit dat dan bij de HBT etc. gezinnen… Ik word onrustig nu ik in de trein zit en deze column van mijn waarde van Gellekom nog ’s nader beschouw, gast

Nummer 22 · 3 september 2017 op 13:26

Onhandelbaar dus!

NicoleS · 3 september 2017 op 14:31

Het zijn net honden. Je moet ze kort houden??

    van Gellekom · 3 september 2017 op 18:53

    ?

    Nummer 22 · 4 september 2017 op 07:18

    Nou…als het vechthonden zijn . Niet die kleine witte mormeltjes van Maltezers . Kort houden werkt averechts…zeg maar kromme geest van zelfstandige denken en handelen. ‘ Hey gast’ Ja gast. ‘ Ik hou van je’ Dank je gast, ik ook van jou gast. ‘ weet ik wel, gast.. high five, gast’ high five, zoon en nu hup aan jouw huiswerk, gast! ‘Ja pa!’

Bruun · 4 september 2017 op 09:03

Een meer dan vermakelijk verslag van zomaar een ‘gezinsfunctioneringsgesprek’ 🙂 Leuke column, gast!

Esther Suzanna · 4 september 2017 op 10:32

LoL, wel een beetje ouderwets hoor, Van Gellekom.

Ik noem mijn kinderen gast, gast aan tafel, die gast van de eerste etage, gast in mijn huis. Dat werkt ook. 🙂

Nummer 22 · 4 september 2017 op 11:57

Gast vriendelijkheid dus! Mooi gastverblijf column!

Geef een reactie

Avatar plaatshouder