Tot nu heb ik mij altijd in weten te houden, met respect de eigenaardigheden weg weten te lachen. Voorkruipen bij de kassa? Ga uw gang, ik heb de tijd. Voor de treindeur gaan staan, terwijl iedereen er nog uit moet? Doe maar, ik baan mijzelf wel een weg. Altijd was ik geïrriteerd, maar diep van binnen genoot ik van mijn eigen beschaafdheid en sociale inborst.

De laatste maanden merk ik dat alle tolerantie is verdwenen. Zie ik voor me twee identieke lichtblauwe jassen fietsen, korte grijze kapsels erboven en een fietskaart op het stuur, dan breekt het zweet me uit. Ik wil ze inhalen, luid bellend, terwijl ik hard schreeuw: ‘Egoisten’!! Wanneer ze weer eens de treindeur blokkeren wordt de wil om ze een duw te geven alsmaar groter. ‘Asociale klapidioten’, bits ik ze in mijn gedachten nog toe terwijl ze verbouwereerd op de grond liggen.

De babyboomer heeft mij altijd gefascineerd. In hun ogen had Nederland het na de oorlog nooit kunnen redden zonder hen. Waar het stiekem de generatie daarvoor was die ons land weer heeft opgebouwd, waren zij het die met de eer gingen strijken. Zij hebben de maatschappij gemaakt zoals zij nu is. Het feminisme, het drugsbeleid, alles dankzij de babyboomer. Respect en tolerantie, zij hebben het nog, de jeugd van tegenwoordig is slechts brutaal en eigenwijs. Mijn ouders gebruikten vaak dat soort woorden, niet wetend dat ik van binnen moest lachen om de hypocrisie. Ik stelde ze me voor in de jaren ’60, thuiskomend met lang haar, hatend op de Amerikaanse aanwezigheid in Vietnam, terwijl de vrije liefde werd bedreven met jan en alleman.

Zij hebben de samenleving geïndividualiseerd. Zij waren het die mijn generatie opvoedden tot psychische wrakken die slechts met professionele hulp enige zin aan het bestaan kunnen geven. Die professionele hulp ligt overigens vaak in handen van de babyboomer zelf, waardoor ze er ook nog een mooi stukje werkgelegenheid aan hebben overgehouden. Dader helpt slachtoffer, dat gevoel kreeg ik bij mijn eigen lieve babyboom-psycholoog.

Maar ondanks al mijn irritaties, frustraties en vooroordelen jegens de babyboomers, heb ik ze altijd open en respectvol behandeld. Tot de emmer overliep. Dat moment viel exact samen met een nieuwe scheet van Jan Nagel. Toen hij met zijn liberale welvaartskop aankondigde een 50-plus partij op te richten fronste ik mijn wenkbrauwen. Toen hij vervolgens zijn programmapunten durfde uit te spreken, kreeg ik spontaan rode vlekken in mijn gezicht. Hij wist te vertellen dat zij, de babyboomers, de grootste slachtoffers zijn van de huidige economische crisis. Daarom moet bijvoorbeeld het vakantiegeld van de AOW-er gelijk worden getrokken met de werkenden. ‘Veertig procent van de 65-plussers gaat nooit op vakantie!’, zei hij met een verongelijkt gezicht. Nou is het predicaat 65-plus op nogal wat mensen van toepassing, dat een 85-jarige niet jaarlijks op vakantie gaat lijkt me niet zo opzienbarend. Interessanter is het percentage van de categorie 65-70 jaar dat niet op vakantie gaat. Iets zegt me dat dat een stuk lager ligt dan die veertig procent.

Pensioenen moeten omhoog, de pensioenleeftijd moet hetzelfde blijven. Jan Nagel is gek. Prototype babyboomer: geen realiteitszin, geen gevoel voor communicatie. Had ik al gezegd dat senioren gratis gebruik mogen maken van het openbaar vervoer? Wat nou crisis? Jan Nagel schijt op de crisis, zoals zijn generatie al dertig jaar schijt op alles wat met bezuinigingen te maken heeft. Vooral de problemen vooruit schuiven, als Jan Nagel in zijn kist ligt zal hij een genoegzame glimlach op zijn gezicht hebben: ‘Jantje lacht, Jantje huilt, maar dit Jantje heeft toch vooral gelachen!’.

De 50-pluspartij heeft voor kortsluiting in mijn hoofd gezorgd. Elke grijsaard is verdacht. Misschien is het Jan wel die in zijn mooie blauwe jas voor me fietst, al denk ik eerder dat hij in zijn dikke Saab zich laat rijden. Ik ben boos en alle frustratie van de afgelopen twintig jaar komt eruit. Ik wil ze de waarheid vertellen, ik wil dat ze inzien dat ze niet zielig zijn, maar juist gezegend. Als je zoveel geluk hebt gehad dat je de Beatles in hun hoogtijdagen hebt mee mogen maken, moet je de rest van je leven jezelf gelukkig prijzen en vooral je mond houden wanneer het over problemen en ongeluk gaat. Als je huis vijf keer zoveel waard is geworden, ben je niet zielig, dan ben je in een goede tijd geboren.

Dat verongelijkte gezicht van Jan Nagel doemt steeds weer op in mijn hoofd, elke babyboomer die ik zie heeft zijn gezicht. ‘Egoïst’, fluister ik steeds, nog altijd niet in staat een beter woord te vinden voor dit soort mensen. Ik wil in discussie, ik wil ze overtuigen. Mijn vooroordelen zijn bevestigd en dat zullen ze allemaal te weten komen.

Komende week komen mijn ouders op bezoek, ik vrees dat ik mijzelf niet meer kan bedwingen. Bij deze bied ik dus vast excuses aan aan mijn vader: al die woorden waren niet voor jou bedoeld, ik dacht dat ik met Jan Nagel aan het dineren was.

Categorieën: Algemeen

8 reacties

Ferrara · 27 juli 2013 op 18:42

Joh, kan ik gratis met het openbaar vervoer? Waar en wanneer?
Laat het me weten, maak ik daar meteen gebruik van.
Hoef ik daar de aparte kaartjes niet meer voor te gebruiken.
Gratis alle deuren blokkeren, heerlijk

Libelle · 27 juli 2013 op 19:31

Alhoewel ik babyboomer ben, vind ik de eerste 5 alineas prachtig. Een goed beheerste emotie.
Daarna gaat jouw woede met je aan de haal en ga je Hagelen.
Woede uiten in een column vergt uiterste discipline. Trouwens, dat huis erf jij toch!

trawant · 27 juli 2013 op 20:28

Tja,niet iedereen kan nu eenmaal babyboomer zijn.
Iemand moet het toch allemaal opmaken anders gaat de volgende generatie er maar mee vandoor..
Volgende column graag een pietsie meer nuance, leeglopen kunnen we allemaal..
En nu ga ik die overwaarde even verzilveren..en hup naar Spanje of de kanarie eilanden..:-))

brilmans · 28 juli 2013 op 00:15

Welkom Docdoc,
Je column leest heerlijk. Lekker vlot geschreven. Goed gedaan. Wat de inhoud betreft: Het gaat financieel even wat minder, dat is zo. Dat Jan wil pakken wat hij kan zal ook wel kloppen, maar wie wil dat niet. Zelf ben ik van mening dat elke generatie er een potje van maakt. Potverteren doen we allemaal. Hoe graag ik ook duurzaam besta het lukt niet. Maar een ding lukt me wel. Ik ben tevreden.

Meralixe · 28 juli 2013 op 07:54

Inderdaad, welkom op column x.
Is het door het thema dat er enkelen vergeten zijn dit te zeggen? 🙂

Goed, iedere generatie zal wel de eigen moeilijkheden hebben en het is zeker zo dat het niet voor iedereen gelijk is. Die ongelijkheid is toch overal en op talrijke andere terreinen ook te merken? Hier wordt de ene geboren als zoon van een notaris en krijgt dan ook nog de gave mee dat hij (zij) gemakkelijk studeert. Elders, bijvoorbeeld in Spanje zit iedereen zonder werk… Zo kunnen we nog uren doorgaan. Maar nee, zeuren over de eigen omgeving en beschuldigen en ruzie maken en dit terwijl Brilmans groot gelijk heeft door te schrijven dat iedereen maar een beetje moet leren tevreden zijn met wat hij (zij) heeft!

Ben ik nu met het verkeerde been uit bed gestapt? 😀

Harrie · 28 juli 2013 op 10:59

Knappe column. Hier is over nagedacht. En het is ook nog goed opgetekend. Complimenten. Gelukkig hebben de Beatles veel werk gemaakt en vastgelegd voor de eeuwigheid. Welkom bij club CX. Ik schat dat het aantal babyboomers meer dan in evenwicht is hiero.

Docdoc · 30 juli 2013 op 22:03

Bedankt voor de welkomstwoorden. Normaal gesproken ben ik een zeer beheerste, genuanceerde jongen.. Frustraties van je afschrijven is soms heerlijk.. Mogelijk komende columns zullen wat ‘liever’ zijn. Blij dat niemand op z’n tenen is getrapt overigens!

Ferrara · 30 juli 2013 op 22:53

Welnee, babyboomers zijn wel wat gewend 😉

Geef een reactie

Avatar plaatshouder