Ik vraag me soms, net als ieder ander, wel eens af of er hierna wel “wat” zou zijn, nadat je de aarde verlaat. De verhalen die rond gaan; zou daar een beetje waarheid in zitten? Zou er echt een hemel zijn? Waar we nog eeuwig kunnen genieten van elkaar? Geloof jij daar in en op basis waarvan denk je dat dit waar zou zijn? Ga je af op je intuïtie of ben je gewoon zo naïef om iets te geloven wat je nog nooit hebt gezien, nog nooit hebt geroken of nog nooit heb gevoeld?

Zou je dat eigenlijk wel willen? Eeuwig ronddwalen in een zogenoemd paradijs? Eeuwig is lang = geen einde = voor altijd! Net zo lang als de eeuwige dood die ons te wachten staat als die betreffende “hemel” er niet zou zijn. Men is bang voor hetgeen dat ze niet weten. Daarom hebben “wij” bepaalde verhalen gemaakt, die “we” gebruiken als een back-up plan. Je stelt jezelf zo gerust, zodat je niet je hele leven lang in onzekerheid blijft, met de vraag ‘wat is er hierna’ (wat echter wel het geval is: aangezien je nooit echt zeker weet of de verhalen waar zijn)?

Wat een mens al niet doet, om zich beter te voelen: uitgaan van bepaalde dingen en daarop je leven instellen. Nooit feiten hebben gezien, maar toch in iets geloven.

Laten we nu maar genieten van ons jonge, rusteloze leven, van dag tot dag (wat niemand doet en ik geen één persoon ken, die elke dag leeft alsof het zijn/haar laatste zou zijn). Het zou dan ook heel chaotisch worden… Zie je het al voor je dat elke mens op de aarde elke dag leeft alsof het haar/zijn laatste is?

Conclusie: De mensen die naar dit “back-up” plan leven, houden balans in deze chaotische maatschappij. 😛

Categorieën: Algemeen

6 reacties

Mosje · 7 mei 2004 op 23:59

Beetje chaotisch verhaal, vooral aan het eind.
Net als je vorige column is het wat mij betreft te veel omvattend.
Schrijf over de kleine dingen van het leven, das vaak al moeilijk genoeg.
Vraagje. Kun je iets met de feedback die je krijgt hier op columnX??

Shitonya · 8 mei 2004 op 00:26

“Na de dood ladiela, na dood, ladiela, er is leven er is leven na de dood ladielo”
Neemt u mij vooral niet kwalijk, deze column deed me denken aan een of ander nummer 😀

Maaruhm de column was op zich wel aardig hoor. Chaotisch vind ik het totaal niet, want het gaat volgens mij gewoon over “geloven” en “na de dood”. Maar dat kan ook aan mij liggen natuurlijk. Want ik ben een alom bekende chaotische schrijver hier geworden. Dus meestal vind ik iets al minder snel chaotisch dan de rest.

Maar aan de andere kant is alles wat je zegt wel vrij logisch, dus ik mis een beetje tja… de boodschap, iets “nieuws”, “verassends”. Zoiets als een nieuw ontworpen inlegkruisje dat nog extra limonade observeert, maar dan anders 🙂

Hans · 8 mei 2004 op 16:45

Ja ook ik heb er wel eens over na gedacht. Natuurlijk ben ik een uitermate oppassend gereformeerd kereltje. Dus mijn plaatsje is in de hemel wel veilig gesteld denk ik. Maar wat ik als goed gereformeerd ventje wel zou missen zijn de slechte vrouwen want die gaan natuurlijk naar de hel. Zit ik dus eeuwig met mijn nette tantes opgescheept die ik nu al probeer te ontlopen. Branka je hebt me overtuigd. Ik ga slechter leven, drugs roken en zuipen Niet meer naar de kerk. Kom ik toch nog in de hel. Je ziet maar het is nooit te laat. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. 😕

Ma3anne · 8 mei 2004 op 20:35

[quote]Laten we nu maar genieten van ons jonge, rusteloze leven, van dag tot dag (wat niemand doet en ik geen één persoon ken, die elke dag leeft alsof het zijn/haar laatste zou zijn). [/quote]

Elke dag is er één en waard om gevierd te worden. Vraag dit maar aan oude(re) mensen en mensen die ongeneeslijk ziek zijn.

Wederom een column waar je voor anderen spreekt en jezelf buiten schot houdt, door ‘we’ tussen aanhalingstekens te plaatsen. Vreemde constructie vind ik dat steeds.

Je kunt de mening van anderen niet over één kam scheren. Dat maakt wat je wilt vertellen erg vaag.

Ik vind dit overigens tot nu toe de beste. 🙂

Bakema_NL · 8 mei 2004 op 23:07

Als de hemel bestaat betekent het ook dat de hel bestaat……………..en dan weet ik ook welke kant ik op zal gaan en dat is niet naar boven. 😛
Maar goed ook naar mijn mening, daar beneden is het lekker warm en ik zal al mijn vrienden terug zien…..gezellig, trekt me veel meer aan dan met zo’n irritant goedmoedig cherubijntje op een wolk te zitten onder het “genot” van zijn muzikale verrichtingen op de harp.

Nu moet ik alleen nog in al die verzonnen onzin gaan geloven……………ik geef mezelf weinig kans.

Dees · 9 mei 2004 op 10:08

Eigenlijk is mijn reactie op deze column van je hand een beetje dezelfde als de vorige. Ik denk dat je wel kan schrijven, maar dat je blijft steken. Als je nou eens of meer van jezelf laat zien, of een stukje van al dit groots onder de loep neemt om er vervolgens mee te gaan goochelen, kom je een stuk verder. Dit is allemaal wel herkenbaar, maar het voegt weinig toe. Er wordt iets belicht, maar doordat het zoveel in een keer is, blijft het bij een soort van relaas, zonder daadwerkelijke stellingname.

Als je nou bijvoorbeeld het gegeven “leven alsof het je laatste dag is” zou gaan uitdiepen en daar je creativiteit op zou loslaten. Of het backup plan en waarom dat de backbone van de maatschappij vormt. Of nou ja zoiets! Wat een hoop commentaar geef ik eigenlijk. Ik hoop dat je er nog eens wat aan hebt.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder