Mij concentreren op de dingen waar ik mee bezig ben? Dat lukt me vandaag niet zo goed. In de trein ben ik in tranen uitgebarsten. Tranen van het lachen, welteverstaan. Want de sterke arm treedt nu nóg harder op tegen drankmisbruik in het verkeer. Natuurlijk, alcomobilisten dienen hard te worden aangepakt, maar de prinsemarij moet niet overdrijven… Een beroemd verhaal gaat over een alcoholcontrole in Amsterdam, een jaar of wat geleden. Voor dag en dauw werden honderd meter na de uitgang van de tramremise alle trams stilgezet. De bestuurders moesten blazen. Menigeen bleek de vorige avond iets te diep in het glaasje te hebben gekeken, en verkeerde nog steeds lichtelijk onder invloed. En dát kan natuurlijk niet, want met zo’n tram nauwkeurig op die rails blijven rijden zonder eraf te vallen is uiteraard zodanig precisiewerk, dat opperste concentratie vereist is.

Prima actie dus. Maar in mijn geliefde woonplaats werd onlangs nog een jongetje aangehouden. Waarom? Hij speelde in het park met zo’n stoere radiografisch bestuurde speelgoedauto, en oom agent wilde het kereltje mee nemen naar het bureau. Voor een bloedproef. Een paar stevige bouwvakkers hebben het ventje ontzet. En ik heb eens voorzichtig op mijn welbekende charmante wijze bij die smeris geïnformeerd of dat nou nodig was, zo’n jochie oppakken. “Ja,” sprak de juut in kwestie, “we gaan strenger controleren, dus als ik die schavuit te pakken krijg, is ‘ie nog niet jarig.” De lul.

Maar waarom ik vooral een beetje uit mijn doen ben? De politie gaat nu ook het alcoholgebruik op kartbanen controleren. Want menig snelheidsmonster schijnt zich slingerend een weg te banen over het parcours. Ja? En? Zolang ze binnen de rubberen stootbanden langs de rand blijven is er toch niets aan de hand? Ik leef zoals u weet voor de wetenschap, dus ben ik naar de firma Bleekemolen in Amsterdam getogen voor wat veldwerk. Een statistische onderzoeking ter plaatse wees uit dat 98,3% van de bezoekers aan een kartbaan dit doet in het kader van een vrijgezellenfeest. En wat is nou een vrijgezellenfeest zonder bier? Nou? Flauw om daar dan te gaan controleren…

De Nederlandse bond van kermisexploitanten voorziet overigens grote problemen voor de branche. Na het gedoe met de fiscus over het BTW-percentage dat moet worden afgedragen over de verkochte kaartjes voor de zweefmolen, het spookhuis en het reuzenrad, dient zich een nieuw probleem aan. De eerste brigadier is inmiddels met een nadenkende blik op het gelaat bij de botsautootjes gesignaleerd…

Ik vind sowieso dat die smerissen bij die blaastests rare dingen doen. Een goede vriendin van me vertelde dat ze onlangs aan de kant werd gezet. Ze moest blazen. Nul promille. Agent in kwestie erg tevreden, dus kreeg ze een cadeautje. Een gele sleutelhanger, met als tekst ‘Bob’. Ik vroeg haar of ze blij was met het kleinood. Nee, dat was ze niet. Want ze heet geen Bob. Ze heet Leonie. Maar een sleutelhanger met díe naam was niet beschikbaar bij die verkeerscontrole. Prutsers…

En een goede vriend van me is al een paar dagen niet te genieten. Hij is lid van een modelspoorclub. Op de zolder van een oud schoolgebouw rijden ze daar met treintjes. Vorige week politie-inval. Allemaal blazen…

Categorieën: Actualiteiten

DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

8 reacties

Rose · 13 april 2007 op 09:16

Hahahaha..grappig einde.

Goed geschreven stukje zeg! Een échte column.

Ik had inderdaad ook al gehoord over de blaastesten bij kartbanen. Tja, ach..ik weet niet. Ben geloof ik niet echt voor of tegen. Het is misschien wel wat overdreven inderdaad, aangezien je daar niet echt veel brokken kan maken.
Maar verder vind ik het heel goed dat ze het gebruik van alcohol in het verkeer steeds serieuzer gaan nemen..

Tja, en anders moet je met de Interliner 😀

arta · 13 april 2007 op 09:27

Heel erg leuk geschreven, Driek!
Enne..ff onder ons…ik heb gehoord dat de eerste undercoveragent al gesignaleerd is bij de peuter-trapautootjes in de Efteling.
Mensen die uit ‘het schip’ kwamen zijn overigens allen bekeurd, omdat ze niet recht over een lijn konden lopen…
De entreeprijs van 26 euro is inmiddels verhoogd met een standaard-boete van 50 euro pp!

KingArthur · 13 april 2007 op 10:59

Het is ook nooit goed. Hebben we eindelijk een paar fanatieke wetsdienaren, trek jij het in het belachelijke :-).

Trukie · 13 april 2007 op 11:51

Oke, van mij mogen ze een poosje uit hun bol aan, die agentjes. Als die malle willekeur van de gemakkelijkste oppakken en voor de echte boeven de deur openhouden maar ophoudt.
Het moet weer gaan lonen dat je eerlijk bent, i.p.v. alleen met misdaad de kop boven water kunnen houden.
Mooie column Driek.

Mup · 13 april 2007 op 14:42

Een na laatste alinea, geweldig!

En drinken bij een vrijgezellig feest, moet kunnen, als ze dan ook tenminste alleen achter het stuur van dat kartje blijven zitten….

Groet Mup.

pepe · 13 april 2007 op 22:42

Erg leuke column, ik vind dat ze ook de bestuurders van boodschapenkarretjes mogen laten blazen, die slingeren altijd zo door de winkels.

Ik begin al een hele verzameling bobjes te krijgen, sleutelhanger, laatst een parkeerbonhoudertje. Ik vind het wel sneu dat je niet kan kiezen, nu krijg ik straks dubbele.
Dan wordt het denk ik tijd voor een bob-ruilmarkt of zoiets;-)

MrDeUil · 13 april 2007 op 22:50

Al dat geblaas, je zou er nog duizelig van worden.

KawaSutra · 14 april 2007 op 20:53

Haha, Driek, lachen geblazen!
Maar als je er zo je fantasie op los laat dan weet ik niet waar nou werkelijk een kern van waarheid in schuilt en dus de ironie rechtvaardigt en wat niet.

Wat betreft de alcoholcontrole op kartbanen. Ik denk dat het ook best een risicovolle sport is waar alcohol grote brokken zou kunnen veroorzaken. Dus om nou daar wel als een balletje achter het stuur te kruipen?

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder