Verbijsterd lees ik dat imam Sjeik Fawaz Jneid van de Haagse As-Soennah-moskee een censuur-commissie ten behoeve van taalgebruik in columns heeft bepleit. Mag ik naar aanleiding hiervan even het woord tot hem richten? Ja, dat mag? Fijn! Ik hou het kort. Om er even een andere religie bij te halen: gelijke monniken, gelijke kappen. Moge het verschrikkelijkste leed tot jou komen, Imam Fawaz! Met je belachelijke reli-jurk aan wens je je opponenten de vreselijkste ziektes toe. Je spreekt, zo las ik, letterlijk de wens uit dat mensen worden verteerd door kanker.

Moge Allah-de-rechtvaardige jou hetzelfde leed doen toekomen als het leed wat jij anderen toewenst. Moge je moskee afbranden. Moge je verteerd worden door de verschrikkelijkste pijnen en door eenzaamheid en door de afkeer van je medemensen.

Ik ken veel moslims. Gewone mensen die een serieuze rol in de maatschappij vervullen. Door hard te werken en zich in te zetten voor hun medemens. Ze staan midden in de samenleving. Jij, Imam Fawitz, niet. Jij bent een beschamende schandvlek op deze mensen. Moge alle leed over jou komen, geen enkele gruwel uitgezonderd.

Categorieën: Actualiteiten

DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

12 reacties

senahponex · 2 juli 2007 op 18:19

Kijk maar uit Driek anders krijg je net als Salman Rushdie een fatwa aan je broek. 😉

Maar je hebt natuurlijk volkomen gelijk, oeps nu moet ik uitkijken

vanlidt · 2 juli 2007 op 20:46

Hear Hear 🙂

WritersBlocq · 2 juli 2007 op 20:55

@ auteur dezes:

[quote]Jij bent een beschamende schandvlek op deze mensen. Moge alle leed over jou komen, geen enkele gruwel uitgezonderd.
[/quote]

Lees vooral niet door als je niet wilt weten waarom. Ik neem namelijk aan, jou een beetje kennende, dat je dat niet wilt weten. Hier komt ie:

Ik verafschuw mensen die ’terug gaan verafschuwen’.

DriekOplopers · 2 juli 2007 op 21:55

@WB:
[quote]@ auteur dezes:

Quote:
Jij bent een beschamende schandvlek op deze mensen. Moge alle leed over jou komen, geen enkele gruwel uitgezonderd.

[/quote]
Begrijp ik het goed, dat jij in je reactie mij alle leed, geen enkele gruwel uitgezonderd toewenst?
[quote]
Lees vooral niet door als je niet wilt weten waarom. Ik neem namelijk aan, jou een beetje kennende, dat je dat niet wilt weten. [/quote]

Beschouw je me écht als iemand die niet open staat voor de mening van een ander, ook niet als het over mijzelf gaat? Waarom?

[quote]Hier komt ie:

Ik verafschuw mensen die ’terug gaan verafschuwen’.[/quote]
Als zodanig een bona fide mening, die ik soms deel, maar niet altijd.

Mosje · 2 juli 2007 op 23:00

Verwensen als reactie op een verwensing is een heilloze weg.
Die weg bewandel jij met dit stukje.
Nu zou je kunnen zeggen, het is een column, dan moet deze vorm van schrijven kunnen.
Dat is wel zo, maar dan zou ik er meer van bakken dan een koekje van eigen deeg. Koekjes van eigen deeg smaken nooit naar meer.

klapdoos · 3 juli 2007 op 13:14

Ik heb het stuk ook gelezen, en het op het nieuws gezien, het is te gek voor woorden dat wij discrimineren als we “vieze rotmarokkaan of turk”zeggen, daar kan je een aanklacht tegen indienen, en deze omgetoverde travestiet kan zijn gang maar gaan…Goede kolom hoor Dries, niks mis mee, maar goed dat er in ieder geval goed opgelet wordt om je heen ( nou moet ik ook nog uitkijken, heb net mijn ramen gewassen, mag wel uitkijken dat die ook niet ingekijlt worden)
:wave: :wave: 😆 😆 😆 Enne een koekje van eigen deeg smaakt net zo vies, als het koekje dat je kreeg wist je dat??
groet van leny

Siebe · 3 juli 2007 op 13:14

Belangrijkste pluspunt van deze column echter, is dat, door een praktisch woordelijke recapitulatie, het precies laat zien wat voor een onheilzaam type deze imam is. Verschil alleen is dat het hier in het nederlands staat en die dweil in die jurk het in het arabisch doet. Daar hebben we met zijn allen in onze tolerante samenleving dan stukken minder last van nietwaar?

In plaats van hem hetzelfde toe te wensen als wat hij vrije burgers van dit land toewenst, zou het beter zijn deze herder terug naar zijn geiten in Syrië te sturen. Ik weet dat het niet kan maar dan moeten de regels deze keer maar een beetje buigen, net zoals deze achterlijke maar oh zo ‘leuke imam’ (om het maar met Afshin Elian te zeggen) vijf maal daags doet, naar het oosten. Enkeltje Damascus, we planten een paar boompjes voor zijn airmiles, iedereen blij…

Driek, je vorm had gelukkiger gekund misschien, ik deel je idee.

Gr.
S.

WritersBlocq · 3 juli 2007 op 16:52

Ik zou zoiets nooit schrijven Driek, ik quote alleen maar. Lijkt mij pijn doen, als je leest dat er zo over je geschreven wordt.
Dat doe jij dus. Eerst ging je al zover over de top met je ‘huldes’ en ‘bulderend van de lach’, en ik vrees dat je nu een over-over-the-top weg ingeslagen brengt die A. niets nieuws brengt en waar je B. snoeiharde kritiek kunt verwachten, maar zoals je laat zien niet kunt ontvangen. Weet wat je waard bent: niet minder, maar ook niet meer dan dat.

Uit eerdere kritieken heb je niets opgepakt. Wil niet zeggen dat de kritieken juist waren, maar een weerwoord of ‘bedankje voor de energie die erin gestoken is door de energie-gevers’, was niet misplaatst geweest. Vandaar dus.

DriekOplopers · 3 juli 2007 op 17:34

@Siebe: inderdaad, de vorm had mogelijk wat gelukkiger gekund. Meestal laat ik tegenwoordig mijn columns een poosje liggen om er nog eens naar te kijken voordat ik ze post. In dit geval heb ik het verhaal gewoon pats-boem geschreven en meteen gepost. Recht uit het hart. Gewoon de imam gespiegeld. Ik ben achteraf blij dat ik ook nog wat vriendelijks over de moslims heb gezegd die wél normaal doen. Daarmee richten mijn pijlen zich op deze imam, en niet op de hele groep.

En oog om oog, tand om tand richting deze mafkees lijkt mij inderdaad wel op z’n plaats.

Groeten,

Driek

DriekOplopers · 3 juli 2007 op 17:43

@WB: [quote]Eerst ging je al zover over de top met je ‘huldes’ en ‘bulderend van de lach’, en ik vrees dat je nu een over-over-the-top weg ingeslagen brengt die A. niets nieuws brengt en waar je B. snoeiharde kritiek kunt verwachten, maar zoals je laat zien niet kunt ontvangen.[/quote]

Tegenwoordig bulder ik veel minder van de lach enzovoort dan vroeger. Het is een spagaat: enerzijds niet overdrijven, anderzijds is het wel mijn schrijfstijl, mijn dierbare handelsmerk. Blijft schipperen.

Het is niet waar dat ik geen kritiek kan ontvangen. Zó goed ken je me niet, maar heel veel talenten in mijn persoonlijke leven heb ik ontwikkeld door wél naar kritiek te luisteren, en vervolgens na te denken of ik die kritiek deelde. Soms was de uitkomst “ja”, maar soms ook een beargumenteerd “nee”.

[quote]Weet wat je waard bent: niet minder, maar ook niet meer dan dat. [/quote]
Ik weet heel goed wat ik waard ben.

[quote]Uit eerdere kritieken heb je niets opgepakt. Wil niet zeggen dat de kritieken juist waren, maar een weerwoord of ‘bedankje voor de energie die erin gestoken is door de energie-gevers’, was niet misplaatst geweest. Vandaar dus.[/quote]

Regelmatig heb ik gereageerd op kritiek van mede-columnisten en anderen. En er goed over nagedacht. Zie boven. Ook naar jou heb ik geluisterd, met name waar het ging om je raad om minder te gaan schrijven zodat het (vrij geïnterpreteerd) niet zo’n eenheidsworst van flauwiteiten zou worden. Regelmatig heb ik op verschillende manieren ook mijn waardering geuit op raadgevers. Volgens mij heb ik dat ook richting jou wel laten merken.

Met groet,

Driek

Prlwytskovsky · 3 juli 2007 op 18:25

[quote]Ik verafschuw mensen die ’terug gaan verafschuwen'[/quote]
@WB: Nu ben jij aan het doemdenken? Daar heb ik de pest aan.

arta · 3 juli 2007 op 22:24

Dit is inderdaad een erg ongenuanceerd stukje.
Overduidelijk een impuls-column. 🙂

[quote]Enne een koekje van eigen deeg smaakt net zo vies, als het koekje dat je kreeg wist je dat??[/quote]
Wat mij betreft stoot een ezel zich geen tweemaal aan hetzelfde vieze koekje :eh:

Er is maar één spreekwoord wat mij na het lezen van deze column te binnen schiet: Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. 😀

Geef een reactie

Avatar plaatshouder