‘Hebben zij geen lering kunnen trekken uit hetgeen er met Theo van Gogh is gebeurd?’Wat jullie nodig hebben is een bomaanslag.’Eens zal de hel losbarsten. Wees gewaarschuwd.’Moge Allah Geert Wilders en de mensen die hem helpen hun nek breken’. Dit zijn enkele uitspraken van aanhangers van de islamitische Bevrijdingspartij Hizb ut-Tahrir (HUT) die ook onlangs de campagne ‘Halt het lasteren van de islam’ startte op de reactie van de ongepubliceerde ‘Anti-Koranfilm van Geert Wilders. De AIVD volgt HUT op de voet omdat de beweging een gevaar kan vormen voor de democratische rechtsorde. Wilders riep een verbod op deze beweging op, maar vond geen steun bij de rest van het kabinet omdat het volgens hen geen antidemocratische of gewelddadige activiteiten ontplooit. Tegelijkertijd laat de leider van HUT weten dat al die types die ons beledigen zich verschuilen achter de vrijheid van meningsuiting. Dat is juist het probleem. Wij zijn het niet eens met de vrijheid van meningsuiting, want we verwerpen de democratie”. Aldus de leider van HUT. Ik herhaal nog maar even waarom het verbod op deze partij is afgewezen, namelijk omdat het volgens de meerderheid van het kabinet geen antidemocratische activiteiten ontplooit. Hoe kan je nou met dergelijke uitspraken als de ‘HUT’ nu doet zeggen dat het geen antidemocratische reacties ontplooit, er wordt juist open en bloot toegegeven dat ze tegen de vrijheid van meningsuiting zijn en tegen de democratie. Een bekentenis zou je zeggen.

Verder strijdt HUT al sinds 1953 voor heroprichting van het kalifaat: Een islamitische eenheidsstaat onder strenge, orthodoxe shariawetgeving. Om dit doel te realiseren kan eventueel geweld gebruikt worden. ,,Maar dat wordt nu nog niet opportuun geacht. De beweging moet daarvoor eerst krachtiger worden”, aldus de AIVD in een recent rapport. Het mijden van andersdenkende en voorschrijven van een confronterende en sterk polariserende boodschap is het doel van HUT volgens de AIVD. Een Amerikaanse onderzoekster Zeyno Baran, directeur internationale veiligheid van het Nixon Center in Washington (toch niet echt een groentje in het vak) beweert dat HUT een inspiratiebron is voor potentiële terroristen.

Afsplitsingen van HUT zijn de Palestijns Islamitische Jihad en de groep Al-Muhajiroun, die al jarenlang onder leiding stond van Osama bin Laden-aanhanger Omar Bakri Mohammed. In Indonesië heeft de beweging naar verluidt banden met Jemaah Islamiyah, verantwoordelijk voor het bloedbad in Bali in 2002. Ook wordt HUT in verband gebracht met de Islamic Movement of Uzbekistan, volgens de AIVD een bij AL-Qaeda aangesloten Oezbeekse terroristische organisatie. En nog beweert de meerderheid van het kabinet dat het geen antidemocratische of gewelddadige activiteiten oproept. Dit is toch van de gekken, wat is volgens hen dan wel gewelddadig, als je als 16 jarige protesteert omdat je opgehokt wordt in tussenuren omdat er alweer een onderbetaalde leraar ziek naar huis is?

Categorieën: Actualiteiten

7 reacties

sidneydb · 15 januari 2008 op 21:03

heeft niemand dan een mening 😮 😆

lisa-marie · 15 januari 2008 op 22:45

tuurlijk wel…

WritersBlocq · 15 januari 2008 op 23:01

Haha, ik moet wel lachen om je eigen reactie, heel goed!En hoewel ik wel een eigen mening heb, kan ik deze niet hier kwijt.Je eerste alinea nodigt mij niet uit tot verder lezen. Het gebrek aan spaties en het ‘weer-dàt!’-onderwerp laten mij een andere column aanklikken.Misschien mis ik wel veel.
In de 2e al. kom ik iets tegen over AIVD (alom bekend) en HUT.’t Zal wel, maar is gewoon niet mijn stukkie taart.

Maar toch: je 1e reactie hier kan bij mij niet meer stuk, zelfspot en humor overleven àlles!
Wat mij betreft op naar je volgende.

Groetje, Pauline.

Ma3anne · 16 januari 2008 op 10:17

Met WB eens. Die reactie van je is klasse.

Als ik de naam W….. ergens zie staan, word ik zo beroerd, dat ik ter plekke analfabeet word en geen letter verder kom.
Ik heb je column dan ook niet gelezen. 😉

SIMBA · 16 januari 2008 op 12:13

We zijn een beetje “Wilders-moe”…kun jij niks aan doen hoor.

sidneydb · 16 januari 2008 op 12:58

jullie zijn Wilders-moe? dus eignelijk mijn fout, ik heb een verkeerde kop gekozen. Maar wat als ik nou eens in mijn volgende column over Wilders eens niet de naam Wilders gebruik maar er een andere benaming aangeef, lezen jullie het dan wel?

KawaSutra · 17 januari 2008 op 02:41

[quote]Dit is toch van de gekken, wat is volgens hen dan wel gewelddadig, als je als 16 jarige protesteert omdat je opgehokt wordt in tussenuren omdat er alweer een onderbetaalde leraar ziek naar huis is?[/quote]
Zonde om niet door te lezen want de afsluiter zet je column in het juiste licht. Maar dat vraagt wel om een betere titel.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder