Werklozen die moeite hebben met sollicitatiebrieven schrijven krijgen hulp van onder andere het UWV en het CWI.

De cursus “Hoe schrijf ik een sollicitatiebrief” lijkt hiermee zijn langste tijd te hebben gehad. Geheel conform de tijdgeest worden de normen verlegt richting criminaliteit. Want het is klinkklare oplichterij. Oplichterij waarbij een instantie als het UWV het voortouw neemt. Het UWV dat zelf een kadaverdiscipline ten aanzien van informatieverstrekking van haar “klanten” verlangt. Dat UWV gaat nu werkgevers in de luren leggen in de vorm van valsheid in geschrifte.

Het bureau dat de brieven à raison van 900.000 euro voor de gelukkigen opstelt, geeft aan dat op hun brieven een baanscorend vermogen van 35% rust. Brieven die worden geschreven door bijklussende studenten. Voor een simpele solliciterende ziel gebruiken ze woorden die net niet simpel klinken, net geen medelijden opwekken. Woorden die net voldoende zijn om de slechte indruk die de sollicitant in het brein van de personeelschef opwekt te kunnen nivelleren door de gedachte “als hij zo’n goede sollicitatiebrief kan schrijven, dan zullen het wel zenuwen zijn”. Woorden die net geen argwaan wekken.
Uiteindelijk zal het gebrek aan initiatief en de coöperatieve oplichting van UWV en sollicitant aan het licht gaan komen. Ik ben benieuwd hoeveel van die 35% over een jaar hun baan nog hebben. Want een baan krijgen is wat anders dan hem te houden.

Toen ik las dat je, bij gebrek aan partners in crime als het UWV en CWI, altijd nog als kleine zelfstandige sollicitant voor 67,50 euro zo’n brief uit eigen zak kan bekostigen gingen er bij mij mooie vergezichten open.

Vergezichten die uitkeken op sollicitatiegebieden die tot nu toe totaal niet in mijn gekaderde Hollandse gedachten opkwamen. Zoals China, dat woest rennende paard op de renbaan van de wereldeconomie. Die Chinezen moeten toch wel ergens een directeur uit Nederland kunnen gebruiken die de perfecte Chinese sollicitatiebrief kan schrijven? Voor één keertje moeten mijn principes maar over boord voor het goede doel: ik vraag gewoon die schrijfclub van het UWV of ze de sollicitatiebrief die ze laatst voor Rijkman Groenink hebben geschreven, of ze die in het Chinees willen vertalen. Ik zie me er al helemaal de Chinese lakens uitdelen.

Er is echter één probleempje. Ik spreek geen Chinees…

Happyturf

Categorieën: Actualiteiten

10 reacties

weathergir · 16 november 2007 op 07:30

Met zo’n column en een dergelijke handelsgeest, lijkt me dat je voor dat Chinees ook snel genoeg een oplossing vindt. Helemaal leuk, Happyturf!

lagarto · 16 november 2007 op 08:13

Misschien kunnen we er onder een chinees etentje even verder over discusieren!

nighthawk · 16 november 2007 op 08:44

Schrijven ze daar ook Columns?

Lijkt mij een beetje een mening/scheldpartij maar dat kan persoonlijk zijn. Overigens ook nog olifantenneuken…

[quote]Geheel conform de tijdgeest worden de normen verleg[u]t[/u] richting criminaliteit. [/quote]

Ineke · 16 november 2007 op 09:25

Happyturf, wat leuk dat je over dit onderwerp hebt geschreven. Ik heb ook met verbazing gelezen over de betaalde en voorgeschreven sollicitatiebrief. Erg leuk gedaan!

Groeten,
Ineke

geertsjohn · 16 november 2007 op 10:18

Wellicht onbewust een zeer actueel onderwerp. Het Nederlandse bedrijf Maximum is momenteel in China bezig om arbeidsmarktcommunicatie op te zetten.

Mooie column!

pally · 16 november 2007 op 12:07

Goed geschreven column over een idioterie, die niks opbrengt, maar meestal wel geld kost. Als werkgever zou ik de brieven met taalfouten en onhandigheden het eerst uit de stapel sollicitaties vissen en dan iemand daaruit selecteren.

groet van Pally

Mup · 16 november 2007 op 13:19

Pally, ik wil je wel helpen, sluit me dus aan bij Pally,

Groet Mup.

arta · 16 november 2007 op 13:39

Cursusje bij de LOI doet wonderen: Mandarijn voor beginners…
Leuke column!
🙂

FatTree · 16 november 2007 op 14:16

Ik vind hem leuk HappyT!
Goed onderzoek gedaan naar een onderwerp en leuk uitgewerkt.

Grumpy-old · 17 november 2007 op 03:23

Na deze column gelezen te hebben, begin ik sterke vermoedens te krijgen dat de Belgische prins Filip, met een dergelijke brief in zijn zak op handelsmissie is vertokken naar China.

Heerlijke satire 😆

Greetz
Grumpy old man

Geef een reactie

Avatar plaatshouder