‘Hé kijk nou eens, wat leuk!’ Tijdens een zomerse wandeling met Pierken richting stad valt mijn oog op een heel klein winkeltje met veel, heel veel tweedehandsboeken in de etalage. Er staan talloze dozen, gevuld met schatten, waarop staat: Vanaf 0,50 ct per stuk. Spekkie naar mijn bekkie, als boekofiel zijnde.

‘Lief, we hebben al zoveel boeken. Waar moeten we er nog meer kwijt?’ Pierken zucht.
‘Nee, niet voor mij! Misschien kunnen we hier wel een paar leuke dichtbundels scoren. Voor jou. Of voor je moeder.’ Mijn lief heeft een voorliefde voor dichters geërfd van zijn moeder. Wel jammer dat zij net een paar dagen ervoor jarig was. Maar missie accomplished. Pierken is om.
‘Vooruit, dan kijken we even.’ Als we de winkeldeur openen staan we bijna direct klem tussen stapels bananendozen en twee klanten. Ik moet even naar buiten lopen om hen uit te laten. Binnen ruikt het naar geschiedenis en romans. Het stof nemen we voor lief.

‘Heeft u ook poëzie?’ Vraagt Pierken aan een meneer die een beetje rommelt tussen de boeken op een stapel. Mijn ogen glijden van links naar rechts en mijn handen kunnen niet kiezen tussen al die ruggen met prachtige titels. O nee, wij kwamen voor gedichten. Ik richt mijn aandacht op de boekenman die ons zonder woorden gebaart mee te lopen. Via diverse gangetjes en kamers, allen voorzien van alleen maar boeken, komen we in een ruimte dat voorheen de woonkamer moet zijn geweest. De grote ramen laten nauwelijks daglicht door. Belemmerd door hoge kasten, gevuld met alweer alleen maar boeken en oude tijdschriften. Wij hebben hier van doen met een heuse fanaticus. Onwillekeurig schakelen mijn gedachten tussen ‘Showroom’ en ‘Man bijt hond’.

‘Deze stellingen bevatten grotendeels gedichtenbundels en andere poëzie. Ik moet nog het een en ander uitzoeken, maar kijkt u rustig rond’. De eigenaar draait zich om en laat ons alleen tussen duizenden boeken. Op de grond, in kasten, in dozen en als wij achter/ voor/ naast ons kijken, zien wij boeken. Alleen maar boeken. In een woonhuis. Geen stoelen, geen keuken (of wel, maar niet zichtbaar), geen schilderijen. Alleen maar boeken. Tweedehands boeken. Boeken die beduimeld zijn, woorden die gegeten zijn door derden. Hoe mooi is dat! Het is mijn natte droom in ieder geval. Ik maan mijn adrenaline tot orde en fluister het toe dat de missie van vandaag poëzie is. Ik weet niets van gedichten, maar zodra ik iets ontdek dat lijkt op, voor mij onbegrijpelijk, antiek spul, laat ik het vol enthousiasme aan Pierken zien.

Na zo’n drie kwartier woordsnuffelen hebben we een buit bij elkaar gesprokkeld. Elf bundels. Als we naar de ingang wandelen ruik ik een penetrante sigarenlucht. Het voelt als thuiskomen. Net zoals de geur van een open haard of pas gemaaid gras. Halverwege de terugweg zit de eigenaar aan een tafel met een bak koffie en een bolknak.
‘U zult wel een vermogen kwijt zijn aan brandverzekering?’ Vraag ik hem.
Hij kijkt mij niet begrijpend aan en vraagt: ‘Nee, hoezo?’
‘Nou, al dat papier is toch redelijk brandgevaarlijk?’ Ik ben toch niet gek.
‘Welnee. Das kul. Vorig jaar is hier nog vuurwerk naar binnen gegooid, maar ik had enkel smeulende kaften. Het fikt niet zo snel, hoor’. Hm, ik ben oprecht blij voor hem.

Als we afrekenen vraag ik hem of hij nog tweedehands boeken aanneemt. In gedachten scan ik onze vier overvolle boekenkasten thuis.
‘Voorlopig niet. Eerst alles ordenen. Dat is nog een hoop werk.’
‘Hoe komt u aan zo’n grote voorraad?’
‘Tja, het begon als een hobby. Ik ben gek op lezen.’
‘Heeft u werkelijk alles gelezen wat hier staat?’
Ik wacht niet op zijn antwoord, struikel en passant over een doos met leesvoer en loop naar buiten. Met een lege portemonnee en een dito hart. Maar met de stille belofte dat ik terugkom.

Categorieën: Algemeen

Nachtzuster

Ik doe iets aan jouw pijn.

13 reacties

Mien · 5 december 2014 op 07:22

Leuke column met een leuke titel. Het had voor mij wel wat beknopter gekund. Ik heb ook wat boekhouders in huis. Van Ikea. Ze zijn gevuld met inbussleutelromans die naar kleine gehaktballetjes ruiken. En ik heb ze allemaal gelezen. 🙂

troubadour · 5 december 2014 op 10:09

Quote; Onwillekeurig schakelen mijn gedachten tussen ‘Showroom’ en ‘Man bijt hond’.
Kijk, dat vind ik het leukste zinnetje. Maar een verhaaltje is niet slechts een aaneenrijging van jarretelletje naar jarretelletje. Ik had de man met de bolknak voorzien van een doos oude Playboys naast zijn stoel, slecht afgedekt met een Bosatlas. Iets meer ‘jus’ bedoel ik, ik weet dat je het kunt. In de laatste zin was ik ‘bijna’ gestruikeld. Helemaal struikelen is best ernstig, toch?

Meralixe · 5 december 2014 op 10:42

Het mag geen gewoonte worden op de voorpagina van column x, Meralixe die als derde reageert. Het is niet gezond voor de spontaniteit, voor het streven naar eerlijkheid.
Niet reageren op een column om eerder opgebouwde broze digitale vriendschap te beschermen? Daar komen we ook geen stap verder mee.
Goed, dan toch …
Ik onderschrijf de reactie van Troubadour. 😥

arta · 5 december 2014 op 17:42

Digitale vriendschappen, broos of niet, stellen weinig voor als je niet eerlijk kunt zijn…

Ik persoonlijk vind het tempo perfect bij het onderwerp passen, ben dol op dit soort ontmoetingen, zonder franje beschreven. Heerlijk, tweedehands boekenwinkels!
Er staat wel ergens een datje, dat een dietje moet zijn 😉

La_vie_en_rose · 5 december 2014 op 17:58

Ik heb het met plezier gelezen!
Hou ook gewoon wel van dit soort “eenvoud” van onderwerp.

Maar euh… is Pierken jouw buddy?
Wat leuk dat jullie beiden schrijven, zeg!

arta · 5 december 2014 op 22:07

PS, De titel is geniaal :yes:

trawant · 5 december 2014 op 22:51

Je beschrijft de zaak zo treffend dat ik bijna moest niezen tijdens het lezen. Ik ken zo’n zaakje waar je van geluk mag spreken als de eigenaar bereid is je een van zijn boeken af te staan.
Leuk beschreven ik miste alleen een duidelijk slot, twist, einde,
een uitspraak of een opmerking. Nu liep het stukje de winkel uit.
Nou ja misschien was dat het ok wel.

Spencer · 5 december 2014 op 23:03

Mien die vindt dat het beknopter kan, dat ik dat nog mag meemaken.. Maar ik ben het met hem eens. Verder graag gelezen.

Nachtzuster · 6 december 2014 op 13:23

Hartelijk dank voor de reacties! :-* Het verbaast mij niet dat deze wisselend van karakter zijn. Zelf sta ik ook wat ambivalent tegenover de column. Het beetje jus van troubadour herken ik wel, ik kreeg het er echter niet in gepropt. Net zomin als de geinige twist die trawant (terecht) aanhaalt. Ik ben een beetje te lang uit het schrijven, denk ik. Oefening baart kunst zullen we maar hopen.
@Mien, leuk, die inbussleutelromans. Zijn, denk ik, ijzersterk? 😀
@Meralixe, door de jaren heen heb ik best wat eelt op mijn teer zieltje ontwikkeld, hoor. En zo broos is onze vriendschap niet. Dus graag rechtuit zeggen wat je van iets vind. Positief of negatief. 🙂
@Arta, nog extra bedankt voor je PS. :-*
@La _vie: Ja, Pierken is mijn hubby. Vandaag precies 9 jaar. :inlove:
@Spencer: Jij eens met Mien? Dat ik dit nog mag meemaken. :rotfl:

Ferrara · 6 december 2014 op 21:53

Nachtzuster, waar heeft Pierken al die boeken gelaten?
Je kunt in een dergelijke winkel alleen maar struikelen want voor languit gaan is geen ruimte, heb je nog mazzel dat er geen stapel naar je oren viel. Misschien niet je sterkste column, maar de sfeer van de winkel en zijn stinkende boekhouder heb je goed gevangen.

Nachtzuster · 7 december 2014 op 00:44

Ferrara, die boeken liggen nu onder ons bed en Pierken leest elke avond een gedicht voor. Ik begrijp er geen hol van. :rotfl:
Nee, zeker niet mijn sterkste column, die moet ik nog schrijven. Dank voor je reactie.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder