In onze enclave hebben bewoners rituelen, ook ik.
Rituelen, als ik die observeer, soms per toeval, tijdens het neerlaten van de rolgordijnen, maar die voor de lange ramen moeten omhoog.
Het ritueel van nummer 3 vindt plaats in alle seizoenen, als de weersomstandigheden dat toelaat.
Een zaterdagmorgen, wanneer de man, die niet mijn buurman is omdat want hij aan de overkant woont, besluit zijn auto te gaan wassen, wordt dit ritueel gestart met zijn garagedeur dat omhoog getrokken wordt. Het is 11 minuten over 10.
De haspel, het verlengsnoer wordt eruit getrokken, wordt op de oprit gelegd en de man gaat de stofzuiger aansluiten. Om de auto te gaan stofzuigen opent hij alle 4 deuren, de 5e, de achterklep gaat omhoog.
De man is, naar ik schat 1 meter 85 maar de juist lengte heb ik hem nooit gevraagd. Hun, ja de man heeft een vrouw, hun 2 zonen zijn ook lang maar die wonen niet meer thuis. Zijn vrouw, is kleiner en iets meer dan volslank, en ligt ’s-avonds op de hoekbank. Het licht in de huiskamer staat aan, behalve in de zomer.
Ik kijk naar de heldere lucht en zie 2 vogels, waar gaan die heen? Zijn automatten die hij in de achterbak legt zijn het eerste aan de beurt. Hij ‘waggelt’, zo noem ik dat, de voeten staan iets naar buiten en tijdens het lopen beweegt zijn bovenlichaam als een reuze pinguïn. Af en toe kijkt de man naar de overkant, maakt een praatje met zijn buren als hun deur opengaat en weer gesloten wordt. Hun ochtend ritueel begint ook, zij wonen in nummer 5.
De binnenkant van de auto schijnt schoon te zijn, de man stopt met stofzuigen, het geluid ook.
De matten gaan waar ze behoren te zijn, vermoed ik. De haspel, verlengsnoer en stofzuiger worden opgeborgen en de tuinslang verschijnt in de hand van de man, hij legt de slang op de oprit.
Er komen, de man waggelt, 2 emmers, naast de auto, en die worden gevuld met water. 1 emmer krijgt uit een flacon shampoo dat schuimend over de emmerrand gaat.
Het autowassen gaat beginnen en eindigt met de 4 wielen die van het vuil worden ontdaan. De man kijkt, loopt om zijn auto en inspecteert, gehurkt ook de lagere delen. Klaar? Bijna, want opeens komt zijn vrouw naar buiten, ik hoor niets van hun gesprek, en gaat naar binnen.
De oprit wordt opgeruimd, de garagedeur neergelaten. De man gaat naar binnen en ik zie hem door de kamer lopen naar de eettafel, zijn laptop klep gaat omhoog. Een kop koffie, vermoed ik, wordt op tafel gezet, voor mij is dat rechts maar voor de man is dat links van hem.
Ik ga de ochtendkrant lezen en hoor , in de keuken, het geluid van onze koffiemachine. Wil je ook koffie?’


Nummer 22

Verwarde, inmiddels (na alle jaren hiervoor) Anno 2022- Juli 3 minder verward, en mede oprichter van het Absurdistisch Verbond met als mede lid en co oprichter Kees Schilder "Paco Painter"en zijn andere alter ego's. (De inmiddels emeritus) Prof.dr.mr.ir. R. Leijdecker (1955) van het O.I.L. Onderzoeks Instituut Leijdecker waarnemer, beschouwer en publicist over maatschappelijke ontwikkelingen met een knipoog. Een flinke knipoog! Reiziger over onze aarde (4 x helemaal rond ) kijker en luisteraar naar anderen. Eigenlijk, de Eigenheimer onder de eigenheimers, maar dat alles geheel terzijde.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder