Het is de lezer goed bekend dat ik spuug op het CDA. Met vlag en wimpel de belachelijkste politieke partij die wij in ons land ooit hebben gekend. Nou vooruit, op de NSB en de LPF na, dan. Maar zelfs binnen CDA-gelederen heb je nog rangen en standen, qua geschift. Helemaal onderaan de intellectuele gristenladder staat Meino Schraal, a.k.a. als Kavouz Taban. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit Iran, maar werd geadopteerd door een gezin op Urk. Flink bidden, dus. En niet richting Mekka. Zijn naam werd veranderd. In Schraal. Nomen est omen: schraal is het ook met zijn geestelijke bagage gesteld.

Meino is geboren in een land dat nu bekendstaat om een totaal gebrek aan Godsdienstvrijheid. De hang naar Godsdienstvrijheid zou tot op het bot in Meino verankerd moeten zijn. Maar dat is niet zo. Meino verkaste naar Amsterdam, en werd voor het CDA in de Provinciale Staten gekozen. Meino is overigens homoseksueel. Daar is als zodanig niets mis mee, maar hij koketteert er wel behoorlijk mee. Houdt lezingen over homoseksualiteit en politiek, dat soort dingen. Kan ik me anno 2011 trouwens niet heel erg veel bij voorstellen. Mensen mogen hier al sinds dik tien jaar trouwen met iemand van het zelfde geslacht of een kind adopteren, en hebben verder ook rechten die overeenkomen met die van heteroseksuele stellen. Dus Meino komt een beetje als mosterd na de maaltijd met z’n politieke homopraatjes. Maar ja, CDA he? Allemaal een tikje achterlijk.

Meino vindt dat de overheid een neutrale uitstraling moet hebben. Maar alleen als het hem uitkomt. Want Meino meet met twee maten. Als enige Statenlid stemde hij voor het voorstel van de Noord-Hollandse PVV-fractie, om het ambtenaren te verbieden om een hoofddoekje op de werkvloer te dragen. Raar. Want Meino hoor ik niet over een verbod voor de heren ambtenaren om mohair truien te dragen, of lakschoenen. Rare loopjes en maniertjes zijn op het Provinciehuis evenmin uit den boze. Een gemillimeterd hoofd en een indrukwekkende snor zijn ook al geen punt van discussie voor Meino. Leren broeken? Geen probleem. Dames met slechte kapsels en kleding die nét een tikje te mannelijk aandoet? Daar horen we Meino niet over. Maar wel als het een hoofddoekje betreft. Dat zeg ik: Meino meet met twee maten. Trouwens, wat die uitstraling betreft: de burger heeft in rechtstreekse zin heel weinig met provinciale ambtenaren te maken. Voor je paspoort of je rijbewijs hoef je niet naar het Provinciehuis. Voor je bouwvergunning evenmin. Uittreksel Bevolkingsadministratie? Ook niet. Het overgrote deel van de provinciale contacten wordt voor de burger door zijn gemeente onderhouden. Want feitelijk doet de Provincie niet heel veel meer dan het beheren van wat infrastructuur, het toetsen van bestemmingsplannen en het aanbesteden van het openbaar vervoer. Nagenoeg niks directe burgercontacten. En al was dat wél zo, dan kon het mij nog totaal niets schelen of ik mij moest melden bij iemand aan wie ik kan zien dat diegene moslim is. Of homo. Zolang ik als burger maar vakkundig, tijdig en juist door de overheid word geholpen, vind ik het best.

In het geboorteland van Meino-de-geschifte-homo-van-Urk worden homo’s door ophanging geëxecuteerd. Logisch dat Meino opkomt voor de belangen van homo’s en lesbiennes. In het geboorteland van Meino-de-geschifte-homo-van-Urk worden mensen vervolgd om hun Godsdienst. Raar dat Meino dáár dan niet voor op de barricaden klimt.

Nee. Niks barricades. Meino stemt mee met de anti-hoofddoekjesmotie van de zeer onverdraagzame mensen van de PVV. De partij die praktiserende Moslima’s geen baan bij de overheid gunt. Sterker nog, zelfs uit de bus wil weren. Wat de PVV betreft, verwordt Noord-Holland qua verdraagzaamheid tot een soort Iran Aan Het Noordzeekanaal. En Meino? Die vindt het best. Geen geweten. Geen fatsoen. Geen historisch besef.

Om het CDA nu de nieuwe NSB te noemen, dat gaat me wat ver. Doe ik niet. Maar over de vraag of ik nou Meino Schraal of Meinoud Rost van Tonningen het verwerpelijkst vind, twijfel ik toch een beetje…


DriekOplopers

Driek Oplopers is het pseudoniem van veelschrijver Rikus Spithorst. Rikus is actief als voorzitter en woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV en is hoofdredacteur bij stevigestukkies.nl

6 reacties

Mien · 26 april 2011 op 09:06

Wat mij betreft mag de redactie ColumnX hier wel ingrijpen.
Een mening geven vind ik oke. Hoeft wat mij betreft niet eens subtiel.
Maar dit neigt toch wel erg naar discriminatie en vuilspuwerij.
Dit valt me erg van je tegen Drieko.

Mien

MIneur · 26 april 2011 op 10:16

Mensen met dit soort verhalen en kreten zijn gewild in Nederland, ook conform de actualiteiten. Vandaar dat dit soort figuren tijdelijk serieus worden genomen. Echter zullen ze na een tijd weer als sneeuw voor de zon wegsmelten (b.v.Ehsan Jami)
Belangrijk is om te beseffen dat dit niets teweeg brengt en niets toevoegt aan de maatschappij. Vandaar dat ik het zonde vind om mij hierover op te winden. Ik adviseer jou am dat ook niet al teveel te doen.

Voor de rest zoek je de grenzen op met deze column, erg gewaagd, maar ik vind dat niet storend. Een column mag naar mijn mening naast zijn doordachtheid ook een tikkeltje uitdagen. En dat is jou prima gelukt!

Mien · 26 april 2011 op 10:27

@MIneur

Bespeur ik hier een bommetjesveger? :hammer:

MIneur · 26 april 2011 op 10:45

@ Mien
Welnee, de chemische reactie wat tot een ontploffing leidt bevind zich in deze column nog lang niet. Wel wat vastgekoekte frustratie.. Voor bommenvegen is de marge om fouten te maken te klein, niets voor mij. 😉

DriekOplopers · 26 april 2011 op 12:34

@Mien:

Ik ben niet van het voorzichtige taalgebruik. Wie zich als een hufter gedraagt, wordt door mij ook als een hufter aangesproken. Links of rechts maakt voor mij niet uit. Politiek correct of incorrect maakt voor mij evenmin iets uit.

Plunderend Oostblok- of Marokkanentuig zie ik heel graag over de landsgrenzen verdwijnen, met medeneming van hun broers, zussen, ouders. Maar iemand die een goedwillende Moslim een baan wil weigeren of de toegang tot het OV wil ontzeggen, krijgt er eveneens hard van langs. Dat soort spagaten maak ik aan de lopende band.

De meneer over wie ik deze column schrijf, deugt niet. Voor geen meter. Hij is een als fatsoenlijk CDA’er vermomde crypto-fascist. Dus brand ik hem hardhandig tot de enkels af.

Nee. Ik beschouw het als columnist niet mijn rol, om vrienden te maken. Als mens, daarentegen, juist weer wel, maar dat is wat anders. Een eventueel door jou gewenst ingrijpen van de CX-redactie zou ik zeer hebben betreurd. Want columnisten moeten altijd alles kunnen zeggen, en op de toon waarop ze dat willen, behoudens beperkingen die ons bij wet zijn opgelegd. En die toets is aan de rechter.

Mien · 26 april 2011 op 18:23

@Driek:
Er zit ook nog een groot verschil tussen voorzichtig en hufterig taalgebruik. Maar ja FOK en Geen Stijl zijn jou niet vreemd. Zonder krachttaal lukt het jou niet om tot inhoud te komen. Dat noem ik echt een gemis. Sterker nog dat noem ik een beetje dom. Om maar eens iemand uit het koningshuis te citeren.

Gelukkig laat je net als ik de CX-redactie de ruimte om zelf te reageren. Zullen ze naar alle waarschijnlijkheid niet doen verwacht ik. Het zij zo. Het niveau daalt in ieder geval enorm op CX met jouw galspuwerij.

Ik weet, je zult hier never nooit gas in terug nemen. Dat mag duidelijk zijn. Voor mij een reden om jou voorlopig dan maar zelf in de ban te doen.
Hier volgt dan ook een lees- en reactiestilte van onbepaalde tijd. En ik weet er zijn me al velen voorgegaan.

Groet,

Mien

Geef een antwoord