De Verenigde Staten zijn volop bezig met het ontwikkelen van nieuwe, verboden nucleaire wapens. Hét land dat Irak wilt aanvallen vanwege vermeende nucleaire wapens, blijkt nu zelf over gelijkaardige wapens te beschikken. Hét land dat Irak wilt aanvallen wegens het doorbreken van massa’s verdragen, wilt nu zelf al die verdragen stuk voor stuk schenden! Wordt het niet tijd dat we wapeninspecteurs sturen naar de Verenigde Staten sturen? Of beter nog, we sturen gewoon massa’s troepen naar Canada, Mexico en Cuba!! “Een koekje van eigen deeg geven” heet dat dan.

Maar ja, die hoop kunnen we wel laten varen. Want zolang andere landen achter de hypokriete Amerikanen blijven aanhuppelen, moeten we niet echt verbetering verwachten. Integendeel. Gelukkig zijn er toch nog democratische landen, waar de regering de wil van de grote meerderheid van de bevolking opvolgt, en dan heb ik het dus niet over de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk – Twee “toonbeelden” qua democratie, maar over België en Frankrijk. Zij durven tenminste. Zij zijn niet bang voor een econimische boycot, die er niet eens gekomen is. Want grote bedrijven die zich hebben terug getrokken uit België en Frankrijk zijn er niet geweest. Tenzij we die enkele Amerikanen restaurants die hun French Fries (die eigenlijk Belgische frieten zijn, maar dat is een ander verhaal) en hun Franse wijn van de kaart hebben gehaald is meerekenen natuurlijk. Meer zelfs, de frieten zijn niet eens van de kaart gehaald, maar ze hebben ze gewoon een andere naam gegeven, zodat de ‘French’ weg is.

En kijk : koppig België heeft ten lange leste de buit binnengehaald. Ze hebben hun eisen gesteld en die heeft de NAVO ingewilligd. Zonder België had de NAVO zich meer dan waarschijnlijk in een onnodige oorlog gestort. Zonder België was die oorlog nu misschien al bezig. Je staat er van te kijken wat een piepklein landje als België teweeg kan brengen!
En pessimisten die beweren dat België door deze actie geïsoleerd zal raken, hebben ongelijk. Ja, er zijn dan misschien wel regeringen die met België (de Nederlandse bv.) stevig de vloer hebben geveegd. Maar daar blijft het ook bij. Maar de Belgen hebben nu wel mooi 80% van de Europeanen achter zich, aangezien 80% van de Europeanen tegen oorlog zijn. Bovendien moeten ze tijdens een mogelijke oorlog in Irak niet meteen een vergeldingsactie verwachten van Irak, aangezien zij niet meedoen en bovendien tegen de Amerikaanse oorlogspolitiek waren. En dat zullen landen als het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Nederland, waarvan de regeringen stuk voor stuk achter de Amerikanen huppelen, wel mogen verwachten. En dat terwijl het overgrote deel van de bevolking van deze landen tegen een oorlog is…


3 reacties

gast · 21 februari 2003 op 15:07

Tsja, meneer;…u heeft recht op u mening, en slecht geschreven is het niet maar, als 80 procent van de mensen een bepaalde mening heeft, wil dat nog niet zeggen dat die mening ook de waarheid is. Zegt de naam Trabelsi u iets ? Hij had helemaal geen boodschap aan u of mijn mening en had zelf besloten om een bom op een Belgische kerncentrale te gooien. Er zijn wel degelijk banden tussen Bin en Saddam.
p.s.
80 procent van de geestelijken in Saudie- Arabie vindt dat de aarde plat is omdat dat in de Heilige Koran staat. Dit leert men de kinderen op school, wie afwijkt krijgt met de stok !

Godspeed · 21 februari 2003 op 15:35

Mischien moet je maar in Belgie gaan wonen 😀

Zorro · 24 februari 2003 op 11:46

Beste Anonymus,

Ten eerste is hypocrisie een eigenschap die nu eenmaal zeer veel voorkomt binnen internationale betrekkingen, aangezien behalve principes vaker belangen een belangrijke rol spelen binnen internationale betrekkingen. Rechtlijnigheid is een goede eigenschap bij afspraken tussen individueen, maar in internationale betrekkingen spelen andere wetten en mechanismes.
Ten tweede gaat het verwijt van hypocrisie niet op. Je verwerpt dus het met twee maten meten wat betreft kernwapenbezit van de VS en Irak, maar in dit geval is het met twee maten meten geoorloofd. De VS is erkend als kernwapenbezitter, als een van de vijf vaste leden van de Veiligheidsraad van de VN. Irak is echter een totalitair land met een onberekenbare en agressieve dictator, die bereid is gebleken om massavernietigingswapens in te zetten, nl. tegen Iran in de eerste Golfoorlog (1980-1988). Het bezit van kernwapens bij een democratische grootmacht als de VS boezemt mij geen vrees in, maar in handen van een totalitaire massamoordenaar als Saddam Hoessein: dat is toch echt heel wat anders.

En dan de “durf” van Frankrijk en Belgie: ik vind het tegen de meerderheid in vasthouden aan de eigen standpunt en het nemen van zware verantwoordelijkheden, zoals de premiers van Groot-Brittanje en Spanje doen, van veel meer durf getuigen dan de struisvogelpolitiek van Frankrijk en Belgie. Het is mij duidelijk dat de geest van Neville Chamberlain over de Belgische en Franse wateren zweeft. Ook onze vriend Anonymus is door deze geest bevangen geraakt.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder